Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Annika ställer dörren på glänt för Solheim-comeback

Trots förlusten hyllades Annika Sörenstam för sitt ledarskap under Solheim Cup.
Nu öppnar hon för att fortsatt vara delaktig i de kommande matcherna mot USA.
– När jag fyller 50 så känns det ju som om jag är mormor eller farmor till de här tjejerna, men man ska aldrig säga aldrig, säger Sörenstam till Golfbloggen.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Det skulle bli hennes enda Solheim Cup som huvudansvarig. Så här sa Annika Sörenstam, 47, på presskonferensen efter förlusten i Des Moines.
– Jag sa inför den här veckan att det är en engångsshow. Det har varit en fantastisk resa och en stor ära, men det finns så många bra kandidater i kön – jag vill ge någon annan möjligheten att göra det här.
– Det är dags att lämna över stafettpinnen. Det europeiska laget kommer alltid att ha ett speciell plats i mitt hjärta – precis som den här veckan.

Sörenstam hade dessförinnan – trots storförlusten 16,5-11,15 – hyllats av både sina spelare och av kritiker som sett tävlingen.
– Caroline Mason uttryckte det bra när vi höll presskonferens på söndagen. Hon sa ”det känns inte som vi förlorade” och det var superhärligt. Ibland går det bara att göra sitt bästa, säger Sörenstam.

Det europeiska laget hade långt ifrån den optimala uppladdningen. Flera av toppspelarna var skadade eller sjuka. Charley Hull drogs med en skadad handled, Anna Nordqvist kände fortfarande av sviterna från sin körtelfeber och Suzann Pettersen tvingades lämna återbud på grund av ryggskada.
– Det var inte någon lätt resa, det var det inte alls. Det kändes som att våra toppspelare bara försvann till höger och vänster, säger Sörenstam som samtidigt valde att ta ut de oerfarna debutanterna Madelene Sagström och Emily Pedersen som sina kaptensval.
– Jag skulle göra samma sak i dag. Det var mycket analys bakom besluten. Jag analyserade inte bara deras ålder, utan framför allt deras resultat. Det går inte att säga annat än att det här är framtiden.

Motivet var enkelt. Hon gjorde det för Europas framtid.
– Man måste satsa på ungdomen, se bara till laget nästa år. Vi vet inte vilka som kan vara med av veteranerna och då måste de unga ha den erfarenheten som behövs.
– Man märkte hur nervösa vissa var, men det enda sättet att lära sig är ju att uppleva det.
Valet kan kommande år visa sig vara väldigt bra för det europeiska laget. Och trots förlusten så minns Sörenstam tillbaka på Solheim Cup 2017 som något väldigt positivt.
– Det var en av de roligaste veckorna jag haft på många år. Det har mycket att göra med hur laget är.

Foto: AP
Foto: AP

Kanske är det till och med så att Sörenstam inte helt utesluter en comeback som kapten, eller i alla fall assisterande.
– När jag blir över 50 så känns det ju som om jag är mormor eller farmor till de här tjejerna. Men man ska aldrig säga aldrig.
Och nog har hon ett finger med i spelet redan till matchen nästa år.
– Det finns många bra kaptenskandidater. Suzan Pettersen vill säkert vara det och om sex-sju år kanske Anna Nordqvist. Men man vet aldrig. Jag ska prata med Cathriona Matthew som är kapten nästa år och höra vad hon har för planer för nästa år. Det är alltid kul att vara med på något sätt.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger