Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Golfbloggen i Skottland: Cruden Bay och Dracula

När jag denna gång begav mig till Skottland var det framför allt en bana jag såg framemot att spela; Cruden Bay Golf Club.
Den uppfyllde alla förväntningar och lite till.
En fågel viskade dessutom i mitt öra att banan är aktuell som värd för Scottish Open 2019. Det står mellan den och Trump International, slutgiltigt beslut väntas innan årsskiftet.

Foto: Martin Hardenberger
Foto: Martin Hardenberger

Det var inte många som hade en aning om vem han var när den reslige rödhårige mannen checkade in på Kilmarnock Arms Hotel 1884.
Några år senare skulle han skrämma slag på hela världen.
Hans namn var Bram Stoker och det var här han skrev Dracula.

Ja, ni kan själva lista ut vem som är vem...
Ja, ni kan själva lista ut vem som är vem…

Bram Stoker hade flytt från hetsen i sin hemstad Dublin och fann så småningom lugn och inspiration i Cruden Bay.
Hans första novel gick vid namn “The Mystery of the sea”.
Tio år efter hans första besök skulle författaren åter finna inspiration från norra Skottland.
1894 skrev han “The Watter’s Mou” som utspelade sig i byn, men det var först ett år senare som Dracula skulle ta form.
En sen sommarkväll sommarkväll satt Stoker nära slottet Slains Castle där de starka nordanvindarna tillsammans med regnet skapade en väldigt läskig miljö.
Stoker såg en man i det ena slottstornet.
“…I saw the whole man slowly emerge from the window and began to crawl down the castle wall over that dreadful abyss, face down, with his clock spreading around him like great wings…”

Ytterligare inspiration hämtade sedan Stoker från den rumänske 1400-talshärksaren Vlad Dracula, en man känd för sin förkärlek till tortyr och allmänna bestialiska grymhet.

Boken publicerades 1897, och har tillverkats sedan dess.

Mysiga Kilmarnock Arms Hotel kan man med fördel bo på när man besöker Cruden Bay Golf Club och Slains Castle som ger upplevelsen en härlig inramning kan du se under nästan hela rundan.

Genom småvägar tar vi bakvägen in till samhället Cruden Bay. Precis som när vi dagen tidigare besökte Murcar Links är det lätt att tro att GPS:en har skickat oss på villovägar. Men så är inte fallet.
Och det är lite häftigt. När vi väl kommer fram känns det som att vi hittat en gömd skatt.
Och då banan inte ligger i närheten av någon av de större flygplatserna så är det nog precis vad Cruden Bay Golf Club är.

Efter att ha klivit ur bilen på parkeringsplatsen är det här vyn som möter dig. På mig vattnades det i munnen. Foto: Martin Hardenberger
Efter att ha klivit ur bilen på parkeringsplatsen är det här vyn som möter dig. På mig vattnades det i munnen.Foto: Martin Hardenberger

Layout: 5
Kommentar: Trots att jag är en spelare som (om jag får säga det själv) slår relativt långt så älskar jag också banor som demonstrerar att kort inte behöver betyda lätt. Efter två par på ettan och tvåan möts vi på trean av ett knappt 300 meter långt par fyra. Efter ha inlett med birdie-par är jag på gott humör när jag slår ut min järnsexa mitt i fairway. Men den är ett knepigt slag in till en mycket ondulerad green och 10 minuter har lycka förvandlats till vrede.
Men Cruden Bay är inte bara kort och knixig. Här finns även ur ett längd-perspektiv ett par riktigt tuffa par fyror och utmanande par femmor där en djärv chansning kan löna sig.
Vi ska inte heller glömma hål 15 och 16, en par fyra med blint inspel och en par trea där du varken kan se green eller flagga – i båda fallen måste du sikta på en påle placerad i fairway respektive på en kulle.
Det är så där old school det bara kan vara i Skottland.
Med andra ord så märks det att vi spelar en bana som grundats 1899, och det är jäkligt gött.

Skick: 4
Kommentar: På Cruden Bay visar man på flera sätt att man trots att man värnar om sin tradition och historia inte på något sätt lever i det förflutna. Man har de senaste åren gjort stora dräneringsarbeten och byggt om greener för att kunna hålla bästa möjliga skick. Exempelvis flyttade man nionde green från en liten dal till en höjd. Ett bra val som dessutom gav en bonus i en förbättrad utsikt och en än mer spektakulär bana.

Estetik: 5
Kommentar: I mina ögon finns det inte mycket som slår den där ruffiga linkslooken. Det höga gräset svajar i vinden och det märks att vinden och havet pinat både land och byggnader.
Cruden Bay har allt en linksälskare kan önska sig.

Atmosfär: 4
Kommentar: Hade det här varit en The Open-bana hade femman varit tveklös. För det enda som saknas är de där stora tävlingarna och känslan av att du går i mästarnas fotspår. Ett gammalt tågspår går precis ovanför banan, kungligheterna brukade använda det för att ta sig hit under somrarna. Det används dock inte i dag.
Det lilla intilliggande samhället har inte heller så där jättemycket att erbjuda förutom Kilmarnock Arms Hotel, dess restaurang och Draculas slott.
Men för mig räcker det gott. Dessutom finns det ett givet samtalsämne i byn; golf.
Allt folk pratar om här är golf (i alla fall av det man kan förstå…).

Restaurang: 3
Kommentar:
Vi äter middag på Kilmarnock Arms Hotel och det är faktiskt förvånansvärt bra, inte minst med tanke på var i världen vi befinner oss.
Efter att ha bjudits på lite olika lokala delikatesser till förrätt möts vi av en lokalt fiskad kolja med risotto och sparis. Det smakar faktiskt mumma.
På banan är det klassiska soup and sandwich som gäller.

Boendemöjligheter: 4
Kommentar: Ovan nämnda Kilmarnock Arms Hotel är ett alternativ, kör man under sin resa funkar även Malmaison inne i Aberdeen utmärkt, det franskägda hotellet (kedja) är kända för att tack vare sin Josper-grill erbjuda traktens bästa Angus-biffar. Mitt val föll på en T-bone. Ett val jag inte ångrade. En annan härlig möjlighet är att bo hos förmögne golfnörden Stewart Spence på Marclif Hotel and Spa. Be om att ta fördrinken i hans ”snooker room”, det är en speciel upplevelse och en riktig golfhistorielektion.

 

Totalt: 25/30

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger

Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger