Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Stockholms-special: En historielektion på Lidingö

I somras firade Lidingö Golfklubb 90 år.
Inte klubbens utan banans ålder.
Därmed är det den äldsta 18-hålsbanan i Sverige.
Golfbloggen får en historielektion.

Foto: Jacob Sjöman
Foto: Jacob Sjöman

Man ska inte sticka under stol med att Lidingö Golfklubb inte har Stockholms bästa golfbana.
Men den har något annat, en alldeles egen charm. Den har Sveriges äldsta 18 hål. Det finns äldre banor, men inte 18 hål.

Givetvis är det en känslig fråga. Falsterbo GK grundades exempelvis 1909, men har flyttat sedan starten då marken var sank och inte var fördelaktig för golf.
När klubbchefen Anders Green ger mig en rundvandring berättar han om det gamla caddiemasteriet vid ettans tee och om profiler som Liv Wollin (tidigare Forsell) och Gustaf Adolf Bielke.
Han berättar om klubbens 80-årsjubileum.
– Då skrev vi att vi hade Sveriges äldsta bana. Ingen protesterade. Men det hände mycket i Sverige då. Det började komma klubbar nere på Falsterbo-näset i Skåne och Hovås i Göteborg är väl den äldsta klubben, säger han.
Nu har banan fyllt 90 och själva banan är därmed äldst i Sverige.

Lidingö Golfklubb bildades – för första gången – den 1 november 1924. Avsikten var att anlägga en 18-hålsbana vid Sticklinge gård. Men det var lättare sagt än gjort och följande år gick man samman med Stockholms Golfklubb. Med fler medlemmar kunde man göra slag i sak och snart skulle en bana vara redo för spel.

1926 togs nio hål i bruk och ett år senare ytterligare nio.
Men 1930 bestämde sig Stockholms GK för att dra sig ur pakten. De ville flytta till mer stadsnära Kevinge och banan på Lidingö lämnades då åt naturen att ta hand om.
Det kunde ha inneburit slutet för Sveriges första golfbana.
Men icke.

En bild från uppskattningsvis 1933. Och kanske en liten tröst för dem som inte är helt sålda på dagens greener. Foto: Lidingö GK

Den 5 april 1933 återuppstod Lidingö Golfklubb. 77 medlemmar betalade årsavgiften och betraktades därmed som stiftare.
Arrendekontrakt skrevs med AB Lidingöstaden och kostnaden blev 12 000 kronor om året.
1939 byggdes ett nytt klubbhus där tränaren Leslie Hickman kunde flytta in tillsammans med sin fru. Hon blev för övrigt restaurangens första förestånderska.
1941 spelas SM för första gången på banan.

Lidingö GK hade blivit en både framträdande och välmående klubb.

Man skulle också bli en populär klubb, det var gott om profiler och när Sven Tumba med hjälp av Tom Lidén tog Arnold Palmer till Sverige för ett par uppvisningsmatcher besökte han Lidingö.
3000 personer var på plats för att se världsstjärnan.

Lidingös riktiga glansdagar må vara över sedan länge, men samtidigt har man bara sedan 2006 investerat över 40 miljoner kronor för att på att olika sätt förbättra bana, men framförallt klubblivet.
Caddiemasteriet må ha bytts ut mot juniorrum och konferenslokaler. Men en sak är säker, Lidingö GK är än i dag värd ett besök.

Ettan, en gång i tiden par fyra. I dag par tre. Foto: Jacob Sjögren.
Ettan, en gång i tiden par fyra. I dag par tre.Foto: Jacob Sjögren.

Layout: 3
Kommentar: Om man ser Lidingö Golfklubb ur ett fågelperspektiv sträcker banan ut sig likt en fyrklöver. Detta innebär att medlemmar i stort sett kan spela så många hål de känner för den aktuella dagen.
De första nio hålen är par 33. Vissa av par treorna är tuffa om man inte har sina långa järn i ordning, men kanske är de också en aning för många.
De sista nio är en aning mer omväxlande och erbjuder bland annat tre par femmor där man kan gambla en hel del från tee. Allt som allt en kul upplevelse.

Skick: 3
Kommentar: Vi har otur. Dagen vi spelar har man beslutat att lägga ut tonvis med sand för att dränera banans fairways. Detta medför att ett rättvist betyg i mångt och mycket omöjliggörs. Det som går att slå fast är att greenerna säsongen 2017 hållit bra nivå och att man även om man inte kan mäta sig med exempelvis Bro Hof eller Ullna inte på något vis behöver skämmas.

Estetik: 3
Kommentar: Även här spelar Ullna och Bro Hof i en liga för sig själv. Men efter att ha stigit ur bilen och gått in genom Lidingö GK:s grindar så möts man av en vacker vy. Ett härligt klubbhus och en bana som är mer kuperad än förväntat. Just denna morgon kämpar solen för att bränna bort daggen och det känns nästan som en film.

Ett läckert fotografi inför SM 1941. Klubbhuset var då nytt. Det har renoverats sedan dess... Foto: Lidingö GK.
Ett läckert fotografi inför SM 1941. Klubbhuset var då nytt. Det har renoverats sedan dess…Foto: Lidingö GK.

Atmosfär: 4
Kommentar: Givetvis spelar historien en stor roll när det kommer till atmosfären och när man är på Sveriges äldsta bana så väger den extra tungt. Det luktar så där lite härligt sunkigt i omklädningsrummet och vi vet att vi är på en plats som funnits här väldigt länge.
Efter rundan ser vi ett par lovande juniorer som tränar på puttinggreen och drivingrange och det känns faktiskt som att vi är på en ”riktig klubb” där folk fortfarande hänger i klubbhuset, klubblivet är högt prioriterat och kommersialisering får stå tillbaka en aning. Det är en härlig känsla.

Restaurang: 3
Kommentar: 
Restaurangen på Lidingö GK är en poppis historia. Hit kommer först hantverkarna som jobbar i trakten följt av golfare och business-folk. När klubbhuset renoverades för några år sedan byggde man en läcker uteservering med utsikt över fjärde och 18:e green samt puttinggreen och ettans tee.
Mycket trevligt.
Då jag hade starttid strax efter 11 denna dag blev det inget riktigt mål mat i restaurangen, men jag kan vittna om många nöjda gäster och en intressant, men fortfarande klassisk meny. Tilläggas böra att en dagen här är en 50-lapp billigare än på Bro Hof eller Ullna.

Boendemöjligheter: 3
Kommentar: Ett alternativ är Scandic Foresta och annars så ligger ju inte innerstan allt för långt bort. För egen del efterföljde denna runda övernattningen på Såstaholm och den kommande natten spenderades ute vid Arlanda för att möjliggöra en sista golfrond samt snabb transport till flygplatsen.

Totalt: 19/30

Skala
1 = Underkänt
2 = Godkänt
3 = Hög svensk klass
4 = Hög internationell klass
5 = Världsklass

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger