Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Stockholms-special: Bro Hof Stadium Course

Banan har flera gånger i rad blivit utsedd till Sveriges bästa.
Men hur bra är egentligen Bro Hofs Stadium Course?
Golfbloggen ger dig svaret.

Foto: Lennart Hyse
Vackra 15:e på Stadium Course, ett hål som skördar många offer. Foto: Lennart Hyse

När vi på nytt, dagen efter att vi spelat på Castle Course, ska testa Bro Hofs mer kända 18-hålare pirrar det lite i magen.
Det här ska vara Sveriges givna créme de lá créme.
Solen skiner och det är i stort sett vindstilla. Det är som upplagt för en sådan där oförglömlig dag.
Och nog är det en sådan dag vi också förväntar oss.  Greenfeen ligger på 2 500 och allt annat vore oacceptabelt.

Även om Bro Hof Slott först slog upp sina grindar för golfare 2007 är det här en plats med uråldriga anor. På medeltiden fungerade Brogård, som först senare fick namnet Bro Hof Slott, som ett gods ägt av kungen eller statsmakten. Slottet skulle senare ägas av släkter som Rålamb, Funck, Ribbing, Cederhielm, Sparre och Reuterskiöld.

Framåt sekelskicket var slottet relativt förfallet och 2002 såldes det till mångmiljonären Björn Örås, två år senare slogs det fast att det skulle byggas golfbanor på anläggningen.
Örås investerade en förmögenhet och som resultat fick han en mycket exklusiv klubb med två banor. Stadium Course öppnades 2006, tre år senare var Castle Course redo för spel, och 2010 stod man som första gången värd för Europatour-tävlingen Nordea Masters.

Denna dag har både vi, Jan Ove Waldner och AIK-spelarna Simon Thern, Stefan Ishizaki och Haukur Haukson beslutat oss för att testa lyckan på samma bana.
Stjärnglans!

Layout: 5
Kommentar: Det råder ingen tvivel om att avslutningen på Bro Hof, från hål 15-18 är den kanske häftigaste Sverige har att erbjuda. 15, en lång par femma med utslag över vatten och en green placerad ute på en halvö, är både en riktig nervpärs och lite av en personlig favorit.
Det är ett hål som skördar många offer.
Simon Thern (som för övrigt är en hyvens kille och en väldigt duktig golfare) berättade att han gjorde dubbelbogey här. Ajajaj, Simon.

Ändå är det bara början.
Både 16 och 17 är par treor.
17 är ett Sveriges mest kända golfhål och kanske också anledningen till varför banan fått sitt namn.
Även om det bara är drygt hundra meter långt är det inte alltid helt lätt att träffa den lilla ögreenen.
18 är sedan en par fyra som spelas runt 17 green med samma vattenhinder som största hot. Det hela ligger inbäddat i ett gryt med övervakande blickar från klubbhuset.
Riktigt coolt.

17:e, vackert men förrädiskt. Rundans roligaste slag. Foto: Martin Hardenberger
17:e, vackert men förrädiskt. Rundans roligaste slag.Foto: Martin Hardenberger

Skick: 4
Kommentar: Greenerna är riktigt snabba och fina (och väldigt svåra). Lite som jag skrev om Castle Course i går märks att här finns potential. Dock är det uppenbart att man på Bro Hof har en del problem med dräneringen. Jag har inte spelat banan tillräckligt många gånger, och tillräckligt ofta för att veta om det är ett bestående problem, men det viskas om att man när man byggde banan hållit igen en aning just när det kommer till dräneringen och det kan vara ett misstag som i längden kan visa sig kostsamt.

Estetik: 5
Kommentar: Bro Hof Slott Golf Club är belägen på gamla viltmarker på en yta som mycket vackert breder ut sig längs Mälaren. Tillsammans med vackert klubbhus och sinne för detaljer är det inte bara bäst i Sverige, det är världsklass.

En av flera anledningar till att hålla sig borta från ruffen. Foto: Martin Hardenberger
En av flera anledningar till att hålla sig borta från ruffen.Foto: Martin Hardenberger

Atmosfär: 4+
Kommentar: Atmosfären är på ett sätt samma som vad jag skrev under gårdagen gällande Castle Course. Det betyget kan du läsa här.
Men vi lägger på ett extra plus i och med att Europatouren spelats här hela fem gånger.

Restaurang: 4
Kommentar: Precis som på punkten ovan hänvisas till recensionen av Castle Course.

Boendemöjligheter: 4
Kommentar: Precis som på punkten ovan hänvisas till recensionen av Castle Course.

Totalt: 26/30

Skala
1 = Underkänt
2 = Godkänt
3 = Hög svensk klass
4 = Hög internationell klass
5 = Världsklass