Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Stockholms-special; Bro Hof Castle Course

I veckan gör Golfbloggen en drive för Stockholmsgolfen.
Fem banor recenseras.
Bro Hof Castle Course är först ut.
18-hålaren som är lite av en lillebror till Nordea Masters-banan Stadium överträffade redan högt ställda förväntningar.

Foto: Lennart Hyse
Foto: Lennart Hyse

Fem gånger har Nordea Masters avgjorts på Stadium Course. Det är den banan de flesta tänker på när de säger att de ska åka och spela pampiga Bro Hof – banan som rankats som Sveriges bästa flera gånger om av så väl Golf Digest som Svensk Golf.
Men många glömmer bort lillebrorsan, Castle – ett billigare, inte lika storslaget men ack så bra alternativ.
– Det är en av mina favoriter, den är väldigt rolig, säger klubbens sales manager Kalle Edberg.

Och nog har han rätt.
Man måste medge att Björn Örås projekt Bro Hof Slott Golf Club har lyckats, miljonerna han pumpat in från Poolia och Uniflex har varit väl investerade.

Layout: 4+
Kommentar: Arkitekten Robert Trent Jones Jr har lyckats igen. Det här är en bana som sticker ut. För det första så har den sex par treor, sex par fyror och sex par femmor. Detta gör att den blir väldigt omväxlande. Den är inte heller den typ av sådan där vanlig ny bana som bara är lång och bred. Nej, Castle Course har flera hål där det både kan löna och straffa sig att gambla. Hålen är ofta ganska korta men att missa på fel ställe kan vara oerhört straffande. Ett kul exempel är att flera av par treorna är nere och snuddar vid 100-120 meter beroende på tee-placeringen.
Sedan gillar jag de stora bunkrarna/waste area som ramar in hålen på ett vackert sätt. Det påminner om Skottland, men banan spelas för mjuk för att vi ska få riktig déjá vu.
Kul också med avslutning framför restaurangens uteservering.
Är det något vi saknar så är det kanske ett riktigt signaturhål.

Skick: 4
Kommentar: Vi spelar banan sista veckan i september och det har precis regnat tre dagar i streck. Just vår dag på banan så skiner dock solen, men inte tillräckligt starkt för att bränna bort all morgondaggen. Det märks att det har regnat en del då greenerna är mjuka. Mitt andraslag på ettan från drygt 210 meter (spoon) stannar inom bara ett par meter. Så kanske är det för mjukt.
Detta bekräftas när vi senare upptäcker att det är lite vattensjukt här och där.
Vi ska dock vara ärliga och säga att det med tanke på årstiden inte är konstigt överhuvudtaget, vd Patrik Wester bekräftar också att dränering av banan kommer att ske senare i höst.
Stort plus för jämnhet och speed på greenerna samt vältrimmade fairways och bunkrar där inte ett sandkorn ligger fel.

Estetik: 4
Kommentar:
Det är detaljerna som gör det. Estetiken är Bro Hofs kanske största tillgång. Man har ett väldigt vackert klubbhus med pampig inredning men framförallt har man lagt fokus på detaljer som exempelvis målade hålkoppar, en vacker entré där du lotsas upp framför klubbhuset innan du parkerar, och unison klädsel för personalen. Allt känns genomtänkt genomfört till 100 procent.
Kanske dock att Castle Course när det kommer till looks inte riktigt når de där riktiga topparna som exempelvis Stadium Course.

Ett klubbhus utöver det vanliga. Foto: Martin Hardenberger
Ett klubbhus utöver det vanliga.Foto: Martin Hardenberger

Atmosfär: 4
Kommentar: Ovan nämnde Wester har jobbat för att få till en lite mer casual stil, i motsats till vad man kan tro är det inte ”nästan i vädret” och snobbigt. När man rullar in genom den pampiga entrén så känns det fint och det är tydligt att det här är en upplevelse som sent ska glömmas. Man har verkligen känslan ”oh, det här kommer att bli en fin dag”. Dock är det inte som i Storbritannien där slips och kavaj är ett måste. Klubben har tagit tillvara på herrgårdens gamla anor och samtidigt lyckats skapa en miljö där alla kan känna sig är välkomna.

Restaurang: 4
Kommentar: Hög klass och bra service. Men smakar det så kostar det.
När vi kommer på besök så bjuds det på dansk fläskestek, en riktig klassiker. Nästkommande dag (då vi spelar Stadium Course) blir det Havets Wallenbergare. Det smakar förträffligt.
Men prissättningen måste diskuteras. 149 kronor för en dagens är mycket.
Plus i kubik för uteserveringen där vi har utsikt över 17 och 18 på både Stadium och Castle Course.
Kul anekdot är att en av de krögare som nu driver restaurangen under vintern även kommer att ratta restaurangen på svenska golfklubben i Orlando The Fox Club.

Boendemöjligheter: 4
Kommentar: Så länge du har bil finns det egentligen inga begränsningar när det kommer till Bro Hof. Bro med vad byn erbjuder ligger på gångavstånd, men för egen del föll valet på Thoresta Herrgård – herrgården där Henrik Stenson när Nordea Masters spelades på Stadium Course 2013 och 2016.
Det är naturligvis ett superexklusivt boende där familjen Stenson valde att bo avskilt från övriga delar av herrgården nere i en ”fiskestuga”. Dit fick bara familjens närmsta vänner komma under tävlingsveckan.
Thoresta Herrgård är lantligt beläget bara sju minuter från första tee.
Det är en läcker upplevelse att komma dit efter en golfrond, det är idylliskt och det råder totalt lugn – en härlig kontrast till storstadslivet bara en halvtimme bort.
Men kanske är kronan på verket det man på herrgården kallar för ”matupplevelsen”.
Den kväll då vi bor på Thoresta bjuds det bland annat på en förrätt med lättrökt abborre som huvudingrediens och huvudrätten består av vildand fångad runt hörnet från herrgården. Allt serveras med råvaror från trakten.
Efter maten kan en avec avnjutas i trädgården innan säng model lyxigare väntar och en god natts sömn.

Foto: Thoresta Herrgård
Foto: Thoresta Herrgård

Thoresta Herrgård erbjuder mängder av roliga aktiviteter för den matintresserade. Kolla in dem här.

Andra boenden i närheten är exempelvis Friberghs Herrgård, Görvänls Slott, Lejondals Slott och Villa Aske.

Totalt: 24/30

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger