Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Superdramatik när Fedex Cup fick oväntad upplösning

Superdramatik och matematiska uträkningar präglade golfvärlden sent natten till måndagen svensk tid.
Orutinerade underbarnet Xander Schauffele skrällvann tourfinalen.
Samtidigt snuvade Justin Thomas barndomsvännen Jordan Spieth på totalsegern och 10 miljoner dollar.
– Först blev jag förbannad över att jag inte vann tävlingen, sedan insåg jag vad jag åstadkommit sett till hela säsongen, säger Thomas.

Foto: TT
Foto: TT

Det hade gått åtta år sedan engelsmannen Paul Casey vunnit på PGA Tour. Han gick ut på söndagen i ledning och med hopp om att bryta förbannelsen.
Så blev det inte.
Casey gick tre över par de första nio hålen och tappade snabbt sin ledning.
Istället stod det med några hål kvar att Tour Championship skulle bli ett race mellan Justin Thomas, Xander Schauffele och Russel Henley.
Samtidigt räknades det konstant på vem som var i ledningen av totalen i Fedex Cup och därmed skulle ta hem bonusen på 10 miljoner dollar.

Jordan Spieth som ledde totalställningen inför tävlingen hade haft tre tuffa dagar innan han startade avslutningsronden.
Men på söndagen hittade han spelet. På hål nummer 10 sänkte han inspelet, gjorde eagle och blandade sig helt plötsligt i toppstriden.
Efter tidigare ha varit uträknad ledde han efter eaglen åter jakten på miljonerna.

Men det här var Jordan Spieths barndomsvän Justin Thomas dag.
När Spieth gjorde sin första bogey på 21 hål på hål 15 smällde Thomas precis samtidigt upp bollen bara decimeter ifrån på tolvan. Han sänkte birdieputten och gick upp i delad ledning i tävlingen – därmed tog han också över ledningen i hela Fedex Cup.

Det var dock inte slut på spänningen här.
Xander Schauffele, 23-åringen som gör sin första säsong på PGA Tour och som genom hela karriären haft sin pappa som tränare, överraskade alla.
Han kom med i tävlingen tack vare en fin prestation förra veckan, men vad gjorde det.
Trots sin bristande rutin drog han efter storslaget spel det längsta strået och vann tack vare en birdie på det sista hålet med ett slags marginal.
– Vi vet alla att ingen räknade med att jag skulle stå som vinnare här. Jag halkade med på ett bananskal, säger Schauffele innan hans pappa kommer på tal under prisutdelningen.
– Han har betytt allt för mig. Han står säkert uppe på läktaren någonstans och gråter glädjetårar.

Schauffele fick 1,5 miljoner dollar för vinsten och ytterligare drygt 2 i Fedex-bonus.
Både han och Justin Thomas lär skatta sig lyckliga hela vägen till banken.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger