Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Därför är Sverige bäst i Solheim Cup

Med deltagare som Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Annika Sörenstam, Helen Alfredsson, Carin Koch och Liselotte Neumann med flera är Sverige bland de länder som bidragit med flest och mest framgångsrika spelare till det europeiska laget.
Att ett land med endast nio miljoner invånare bidragit med så många stjärnor kan endast betraktas som ett fenomen.

Sophie Gustafson, Carin Koch och Annika Sörenstam jublar ikapp efter segern 2003. Foto: AP
Sophie Gustafson, Carin Koch och Annika Sörenstam jublar ikapp efter segern 2003.Foto: AP

Elva spelare har sedan starten 1990 representerat Sverige i Solheim Cup.
Vid varje tillfälle har minst två svenskar deltagit och som mest har siffran varit sex. Det har skett vid två tillfällen.
Det är enastående siffror.
Sex spelare. Både 1998 och 2000 utgjordes halva Europas lag av svenskor.

Även ledarstaben har varit svenskdominerad. Carin Koch var kapten senast och Annika Sörenstam som assisterade Koch i fjol har tagit över huvudansvaret till årets upplaga. De båda har efterträtt succéfixaren Liselotte Neumann – Sveriges första majorvinnare – som ledde Europa till en historisk första seger på amerikansk mark så sent som 2013.
Fram till dess hade det historiskt sett, för båda lagen, varit mycket svårt att vinna inför bortapubliken.
Nyckelspelare det året; kaptensvalet Caroline Hedwall som vann samtliga av de fem matcher hon spelade och därmed tystade publiken i Colorado.

LÄS MER: Här hittar du allt du behöver veta inför Solheim Cup 2017.

När det nu på nytt är dags för Solheim Cup går det hela av stapeln i Des Moines, Iowa.
120 000 biljetter hade sålts så tidigt som i måndags. Det finns inga kvar.
Sverige representeras av två spelare; Anna Nordqvist som rankas som världens 13:e bästa golfare och framtidsnamnet Madelene Sagström.
– Hon är Europas framtid, säger Sörenstam om sitt kaptensval av 24-åringen från Enköping.

Med detta sagt så går det inte att övervärdera Sveriges inverkan på det europeiska laget. Sverige har i mångt och mycket varit stommen.

Går en ljus framtid till mötes
Och framtiden ser om möjligt ännu bättre ut för svensk damgolf. När Junior Solheim Cup, dagarna innan ”de storas tävling”, äger rum består laget av hela sex svenska tjejer: Amanda Linnér (Hills Golfklubb), Beatrice Wallin (Hills Golfklubb), Frida Kinhult (Skaftö Golfklubb)Julia Engström (Ringenäs Golfklubb), Linn Grant (Rya Golfklubb) och Maja Stark (Abbekås Golfklubb).
Trots dominansen i stora Solheim Cup har Sverige aldrig tidigare haft med mer än en spelare i Solheim Cup.
– Vi har aldrig varit i närheten av detta tidigare, men det är häftigt att se vad mål och visioner kan skapa. Många jag mött vid tävlingar utomlands bara log åt mig när jag berättade om tjejernas mål. Nu när det är klart känns det väldigt rättvist. De här tjejerna är alla topp-10 i Europa. Att få spela PING Junior Solheim Cup skapar erfarenheter som är svårt att få på annat sätt, så jag är överlycklig och väldigt stolt, säger Fredrik Wetterstrand, coach flicklandslaget.

Glada svenskor redo för Junior Solheim Cup i Des Moines, Iowa. Foto: Göran Söderqvist.
Glada svenskor redo för Junior Solheim Cup i Des Moines, Iowa.Foto: Göran Söderqvist.

Men hur kommer det sig då att Sverige under så många år varit så lyckosamma när det kommer till damgolf på elitnivå?
I en artikel i Dagens Nyheter 1998 sa dåvarande kaptenen Pia Nilsson så här:
– Golf har blivit ett familjespel i Sverige som är tillgänligt för alla, säger Pia Nilsson.
Skribenten Jens Littorin fortsatte, ”Alla de sex svenskorna i Solheim Cup kommer från medelklassmiljö och urvalet bland unga kvinnliga spelare i Sverige är numera betydligt större än i de flesta andra europeiska länder.
Bortsett från Storbritannien har golf i Europa varit en sport som flickor utövar på proffsnivå om deras pappa har en fet plånbok.
För när det gäller talang ligger länder som Spanien, Frankrike och Italien ofta före Sverige.”
– Vi får ofta stryk av dem på amatörnivå, men det är något som händer när de ska ta steget över till att bli proffs, berättade Nilsson.

Svenska lojaliteten vägvinnande
Man kan diskutera innebörden av begreppet ”talang”, men en sak är säker. I dag är vi väldigt bra både på junior- och seniornivå.
Både individuellt och i lag.
– Vi är bra på att anpassa oss och gör det bästa av situationen. När det är lag och det gäller, då gör vi vårt bästa oavsett allt runt omkring och då går det bra, säger Linn Grant som under året bland annat vunnit stortävlingarna Scottish Women’s Championship och German Girls.

De svenska juniorerna fick träffa Madelene Sagström, Anna Nordqvist och Annika Sörenstam. Foto: Göran Söderqvist.
De svenska juniorerna fick träffa Anna Nordqvist, Madelene Sagström och Annika Sörenstam.Foto: Göran Söderqvist.

Svaren är många, men givetvis är det ingen som säkert vet varför Sverige år efter år varit så väl representerade i Solheim Cup.
Att ha förebilder som Anna Nordqvist och Anna Sörenstam, och dessutom få träffa dem på de största av scener lär i alla fall minska motivationen.
Amanda Linnér – segrare av Annika Invitational tidigare i år – sätter ord på det.
– För mig betyder Solheim Cup jättemycket. Ett av mina största mål i år var att kvalificera mig till Junior Solheim Cup. Så jag är jätteglad att vi är här alla svenskorna tillsammans. Jag ser framemot att kolla på de äldre när det spelar, tidigare har jag bara sett Solheim Cup på TV. Jag vill verkligen spela Solheim Cup i framtiden, det ser så häftigt och roligt ut.
Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger