Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TEST: Så bra gick de olika golfbollarna

Golfbloggen gav sig ut på Ljunghusens Golfklubb för att testa de olika märkenas toppboll.
Givetvis var det inte direkt någon robot som svingade loss, men se reportaget nedan och få tipsen du behöver innan du gör ditt val.
– Golfbollen är den enda utrustningen du använder vid varje slag, den är enormt viktig, säger Markus Westerberg, före detta Europatourproffs och numera tränare på Ljunghusens GK.


I TV-klippet ovan ser du hur testet gick till när en ganska vinterstel vänsterlirare siktade in sig på LJKG:s 18:e back tee.
Vi valde att testa leverantörernas bästa premium-bollar. Alltså den bollen de erbjuder de bästa spelarna i världen och som används på tourerna världen över.
Vilken känsla man föredrar i närspelet är en sak som är mycket upp till var och en.
Från tee fick vi nu svaret svart på vitt vilken boll som passar just min sving bäst.
Drivern som används var en några år gammal Titleist 915 D3.

OBS! Bollarna presenteras i bokstavsordning.

Callaway Chrome Soft X
Smash factor: 1,44
Ball speed: 155,1 mph
Spin: 2342
Carry: 239 meter
Längd: 261 meter
Kommentar: Fick till några hyggliga slag med den här bollen som penetrerade en ganska stark vind på ett fint sätt. Fint och lite dovare ljud än konkurrenterna. Chrome Soft X känns för mig lite mer kraftfull är ursprungsversionen Chrome X.

Nassau Pro Cyber
Smash factor: 1,43
Ball speed: 155,6 mph
Spin: 2428
Carry: 238 meter
Längd: 260 meter
Kommentar: Nassau är ett ganska nytt märke för mig. Klart billigare än konkurrenterna. Sett till siffrorna med driver presterar den nästan exakt lika bra som Callaway-bollen ovan. Visuellt så hade den inte samma fina flykt, förmodligen så berodde det på en sämre bollträff (smash factor).

Nassau Quattro
Smash factor: 1.48
Ball speed: 161,3 mph
Spin: 2683
Carry: 245 meter
Längd: 267 meter
Kommentar: Slog några av mina bästa slag med den här bollen vilket givetvis avspeglade sig i vad den presterade. Ett billigare allternativ till Pro V1x eller TP5X, kan dock tycka att den ”reste sig” en aning i vinden.

TaylorMade TP5
Smash factor: 1,43
Ball speed: 154,9 mph
Spin: 3043
Carry: 235 meter
Längd: 251 meter
Kommentar: Ska tilläggas att dagens första svingar gjordes med TaylorMade-bollarna, och att konsekvensen blev en ganska kraftig fade och timing av det sämre slaget. Så vi kanske inte ska dra för stora slutsatser av de aningen svaga resultaten. En boll i fem delar som av vissa sägs vara den mest avancerade någonsin. Ska bli spännande att testa med kortare slag.

TaylorMade TP5X
Smash factor: 1,45
Ball speed: 156,7 mph
Spin: 2549
Carry: 231 meter
Längd: 257 meter
Kommentar: En aningen hårdare boll en kompisen ovan vilket gör att utgångsvinkeln på slaget blir något högre och den spinner aningen mindre. Intressant med de här bollarna är att de består av fem delar, något som i sin tur gör att de ska fungera bättre vid olika delar av spelet.

Titleist Pro V1
Smash factor: 1.48
Ball speed: 161 mph
Spin: 2540
Carry: 252 meter
Längd: 274 meter
Kommentar: Intressant att Pro V1, vars första version lanserades 2000, fortfarande är den som levererar bäst resultat i vårt test. Bollträffen med denna boll var identisk (1.48) med Nassau Quattro men Pro V1:an flög 7 meter längre.

Titleist Pro V1x
Smash factor: 1,48
Ball speed: 161 mph
Spin: 2875
Carry: 247 meter
Längd: 264 meter
Kommentar: När jag slog gav den här Pro V1x aningen mer spin än Pro V1 och därmed ett lite kortare slag. Spelade med den här bollen när jag lirade på college, och trivs med flykt och känsla.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger