Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

INTERVJU + TV: Supertalang vs. Golfreporter

Supertalangen Julia Engström är hemma för vinterträning.
2016 vann hon anrika British Amateur, spelade US Open, British Open och Evian Championship.
I år ska hon bli ännu bättre, och det är här i minusgraderna på Ringenäs GK som grunden läggs.

 

Hon har +4,8 i handicap, alltså bättre än 0, och givetvis ger Julia Engström, 15 mig ett rejält kok stryk när vi spelar tre hål på Ringenäs hårdfrusna röda slinga.
Ändå är hon inte riktigt i högform ännu. Succéåret 2016 har följts upp med lite vila innan grunderna har slipats inför säsongen 2017.
– Jag tränar mycket sving och mycket teknik, och även puttning inomhus. Det är uppställning och grunder. Det är det som är så bra med off-season. Man kan lägga mycket energi på tekniken, säger hon.

En av världens största talanger

Julia Engström är en av Sverige, och kanske världens, mest lovande juniorgolfare. Hon debuterade som 12-åring på Europatouren under Helsingborg Open för drygt tre år sedan och i fjol vann hon British Amateur – en av de mest prestigefyllda amatörtävlingarna – innan hon sedan fick spela hela tre majors; US Open, British Open och Evian Championship.
US Open spelade hon redan två veckor efter bragden i British Amateur.
– Det var häftigt att få vara tillsammans med de bästa spelarna i världen och få mäta sig med dem. Det var en väldigt kul och speciell upplevelse. Första tee på US Open var väldigt speciell, att stå där och känna att ”nu ska jag starta min första major”, det var häftigt.
Hon spelade bra under hela säsongen – kanske just tack vare fina grunder.
– Jag missade inte en enda kvalgräns i amatörtävlingarna utan var alltid med i den bättre halvan.

Foto: Bildbyrån.
Julia under Helsingborg Open 2014. Foto: Bildbyrån.

Spelat med de bästa i världen

I US Open spelade Julia tillsammans med världstvåan Ariya Jutanugarn, och i Evian Championship parades hon ihop med In Gee Chun som senare skulle vinna tävlingen.
Hon har i efterhand analyserat vad hon varit med om och kunnat dra lärdom från världens bästa.
– De är väldigt lugna och tar ett slag i taget och spelar sitt eget spel, sedan är de väldigt duktiga på närspelet också.
Vad har du får målsättningar för 2017?
– Jag vill fortsätta utvecklas, framför allt vill jag utveckla mitt närspel. Jag vill vinna utomlands och få spela Junior Solheim Cup. Det är det som gäller just nu.

Viktigast att ha kul

Efter att hon skolat upp mig ordentligt ber jag Julia om några allmänna tips. För henne är det ganska enkelt; spela för att ha kul
– Gå ut och ha kul, bara spela och var med dem du har kul med.
– Jag spelar för att jag tycker att det är kul och för att jag känner att jag kan utvecklas. Men för mig är det också ett sätt att träffa kompisar, och lära känna nya personer. Nu när jag fått komma ut och resa mycket så får man också se många nya platser, det är kul.
Själv tycker hon golf är kul. Hon tränar mellan 310 och 320 dagar om året.
Man kan säga att det märks.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger