Golfbloggen

Golfförbundets nomineringar till idrottsgalan

The Open-vinnaren och OS-silvermedaljören Henrik Stenson nomineras till två av kategorierna när idrottsgalan hålls i Globen i vinter.
– Det är mycket glädjande att vi har utövare i vår idrott som matchar de bästa i världen, säger förbundskapten Katarina Vangdal.
Förutom Stenson är Anna Nordqvist, Madelene Sagström och Torsten Hansson föreslagna.

Henrik Stenson har varit med förut. Foto: Justina Rosengren
Henrik Stenson har varit med förut.Foto: Justina Rosengren

Det har inte varit något lätt uppdrag för golfförbundet att föreslå sina kandidater i år.
Det har skördats framgång på flera olika nivåer, fördelat på många flera generationer och på många olika platser i världen.
– Det är mycket glädjande att vi har utövare i vår idrott som matchar de allra bästa i världen. Det har presterats på alla nivåer och över flera generationer och det är inte enkelt att föreslå kandidater till Idrottsgalan. Men de vi har valt har satt sig själva och vår idrott på kartan. De har skrivit historia och visat på hur stark svensk golf står sig idag, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Svenska Idrottsakademins nomineringsjury jämför alla svenska idrottsprestationer under året och väljer ut fyra kandidater från specialförbundens förslag i varje priskategori. När medlemmarna i Idrottsakademin röstat presenteras de slutliga vinnarna vid den TV-sända Idrottsgalan 16 januari i Globen.
Golfförbundet har nominerat Anna Nordqvist till Årets Kvinnliga Idrottare, Henrik Stenson till Årets Manlige Idrottare, Stensons tränare Torsten Hansson till Årets Ledare och Madelene Sagström till Årets Nykomling/Lilla Bragdguldet.
Utöver det har Stenson även nominerats till Årets Prestation med följande motivering:
”En modern idrottsprestation som väl matchar några av de absolut främsta klassiska svenska idrottsögonblicken. Två spelare hade inför finalronden av The Open Championship på Royal Troon lämnat övriga spelare långt bakom sig. Henrik Stenson var i ledning ett slag före femfaldige majorsegraren Phil Mickelson. Att då med alla världens blickar på sig och med det svenska oket av noll majorsegrar på herrsidan prestera 63 slag, en tangering av den lägsta rondscoren i majors någonsin, är en prestation som bryter barriärer. När Stenson sänker sin birdieputt på det sista hålet blev det hans tionde birdie för ronden och segermarginalen skrevs till tre slag, ned till trean var det hela 14 slag.”

Tidigare golfvinnare på Idrottsgalan
2014 – Årets Manlige Idrottare och Radiosportens Jerringpris: Henrik Stenson
2010 – Årets lag: Henrik Stenson och Robert Karlsson
2009 – Årets Manlige Idrottare: Robert Karlsson
2004 – Årets Kvinnliga Idrottare och Radiosportens Jerringpris: Annika Sörenstam
2002 – Årets Kvinnliga Idrottare: Annika Sörenstam
1995 – Jerringpriset: Annika Sörenstam (Idrottsgalan startade år 2000)

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger