Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: En bok alla golfare borde läsa

Jag måste medge att jag inte varit den störste konsumenten av skriven golfinstruktion de senaste åren.
Mycket på grunda av att jag tyckt den var dålig och att vad jag läst inte funkat för mig – det har varit för komplicerat och ibland direkt missvisande.
Men det här är något annat.
Markus Westerbergs bok Golfarens Sjätte Sinne är fängslande, får dig att förstå golfsvingen, och varför just du gör som du gör.

Foto: Privat
Foto: Privat

Generellt så är jag emot skrivna golftips av en simpel anledning. Vad som funkar för dig kanske inte funkar för mig. Golfare är människor och människor är olika. Faktum är att det finns lika många golfsvingar som det finns golfare.
Oerhört sällan ser jag någon skriva just detta.
Ofta läser man om ”Rorys fem nycklar till längre drivar”, eller ”så slutar du slica”.
Tips som fullständigt kan förstöra en golfsving.

Därför är Markus Westerbergs bok Golfarens Sjätte Sinne så intressant. Den utgår ifrån att vi är olika, och att vi är människor som känner saker, inte robotar. Den utgår också ifrån att det inte finns en idealsving.
På det sättet är detta en revolutionerande bok.

Markus Westerberg är till vardags golftränare på Ljunghusens golfklubb. Han har också vid Lunds Universitet utbildat sig till beteendevetare. Kombinationen har han utnyttjat till att skriva boken som han själv ser som en välbehövlig renovering av synen på golfens mentala mysterier.

Nu är jag egentligen inte rätt man att skriva en recension av Golfarens Sjätte Sinne, jag tar själv lektioner för Markus på Ljunghusen där jag också är medlem. Men jag ser det också som min skyldighet i egenskap av golfjournalist att lyfta upp boken för diskussion och berätta vad den handlar om. För jag tror faktiskt den kan göra golfare mer upplysta – och i förlängningen bättre.
Upplysta i den form att den ger en större insikt och förståelse, vilket i sig är en grund för både förändring och förbättring.

Westerberg förklarar i boken de mentala mysterier som alla golfare dagligen grubblar på. Han tar upp varför bollträffen gäckar så många, varför så många har en totalt felaktig bild av hur klubban ska träffa bollen. Han lär läsaren hantera nervositet på ett nytt och effektivt sätt.
Westerberg förklarar också hur kopplingen mellan hjärnan och golfsvingen fungerar och hur du som golfare kan lära dig att dra nytta av sinnets kraft. Golfarens Sjätte Sinne är resultatet av forskning och egna erfarenheter. Och dessa knyter Markus – med hjälp av anekdoter, bilder och analyser – samman på ett medryckande, effektivt, och lättbegripligt sätt.

För mig är detta en bok som alla golfare borde läsa – i alla fall de som vill bli bättre.

Golfarens Sjätte Sinne släpps på Ljunghusens Golfklubb lördagen den 8 oktober.
Från och med då kan man köpa boken på Westerbergs hemsida (www.markuswesterberg.com) som slår upp portarna samma dag.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger