Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Efter 272 år: Anrik golfklubb röstar om kvinnor

Golfen har länge kämpat för att tvätta bort stämpeln som gubbsport.
Nu kan man ta ett viktigt steg.

Efter 272 år röstar man på Muirfield och i golfens mest kanske anrika golfklubb, The Honourable Company of Edinburgh Golfers, om att tillåta damer gå med i klubben.

Henrik Stenson under The Open 2013. Foto: Getty
Henrik Stenson på Muirfield under The Open 2013.Foto: Getty

Enligt en artikel i Sunday Times kommer man i klubben, vars arkiv sträcker sig tillbaka till 1744, att genomföra en omröstning (via post) angående huruvida kvinnor ska tillåtas.
The Honourable Company of Edinburgh Golfers är vad man vet väldens äldsta golfklubb. Det äldsta dokument man har i de ovan nämnda arkiven är de 13 regler man skapade för sin första tävling. Då spelade man fem hål på Leith Links innan klubben efter nästan ett sekel flyttade till Musselburghs Old Course där man spelade nio hål.

Nu kan Annika få chans att spela Muirfield. Foto: AP
Nu kan Annika få chans att spela Muirfield.Foto: AP

1891 byggde man banan Muirfield, som än i dag är privatägd av klubben. Muirfield är känd som en av de svåraste banorna i världen att komma ut på – Muirfield släpper ut greenfeespelare tisdagar och torsdagar mellan 8.00 och 9.30. Den som vill spela Muirfield bör vara ute minst ett år i förväg.
För att spä på den anrika historien så har en av de som gjort mest avtryck i golfens historia, Old Tom Morris, designat banan, som sedan dess sått som värd för The Open 16 gånger. Senast, 2013, vann Phil Mickelson.

Damernas The Open startades 1994 och har aldrig spelats på Muirfield.
Några av golfens största som Annika Sörenstam, Laura Davies och Karrie Webb har således inte fått möjlighet att briljera på den mytomspunna marken.

Phil Mickelson glad segrare 2013. Foto: Getty
Phil Mickelson glad segrare 2013. Foto: Getty

Men nu närmar man sig alltså kanske den mest revolutionerande händelsen i ”gubbaklubbens” historia. Man ska rösta om medlemskap till kvinnor, och enligt rapporter från Sunday Times lutar det åt att kvinnor kommer att accepteras.
Något omvärlden minst sagt väntat länge på.
Om röstningen går vägen följer man The Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews och Royal St George’s Golf Club som antog kvinnor 2014 respektive 2015, vilket gjorde att Royal Troon och Muirfield då var de enda två The Open-banor som då var ”men only”.
Det har sedan dess ryktats om att Royal Troon inför årets The Open också dem kommer att tillåta kvinnor.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger