Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Nio Skånebanor att spela i vinter!

Termometern får allt jobbigare att masa sig upp över tian och golfarna börjar sakta men säkert rota fram underställ och windbreaker.
Många flyr till sydliga breddgrader – kanske Spanien, kanske Skåne.
Bloggen vill hur som helst ta chansen att tipsa om lite sydsvensk vintergolf.

Följande banor har främst valts utifrån hur de hanterar vind och vatten, men också beroende på hur de lämpar sig för just vintergolf – när man kanske är lite stelare i ryggslutet, tajmingen inte är den bästa och en topp känns i fingrarna.

Har du några Skånska egna favoriter för vintergolf? Tipsa i kommentarsfältet längst ner!

Betygen är på en femgradig skala.


Abbekås GK

På Abbekås kan du spela vintergolf till en speciell vintergreenfee. För fritt spel mellan den 18 oktober -18 mars betalar du 1 200 kronor.
På Abbekås kan du spela vintergolf till en speciell vintergreenfee. För fritt spel mellan den 18 oktober -18 mars betalar du 1 200 kronor.

Layout: 3
Lite enformiga första nio innan man kommer till klubbhuset. Betydligt roligare, men också mer krävande sista nio

Vinterskick: 4
Med vintermått mätt alldeles utmärkt, kanske bäst i Sverige.

Väderutsatthet: Mycket

Kommentar: På Abbekås har man tack vare att banan ligger i stort sett helt och hållet på sand öppet 365 dagar om året. Endast om greenerna är frost- eller snötäckta stoppas de envisaste av oss från spel. Layouten kunde vara roligare då det inte minst de första nio hålen kan vara lite väl mycket fram-och-tillbaka. Då banan ligger vid havet kan det friska på ganska bra och det krävs även en viss längd i slagen på den relativt långa banan.

Bedinge GK

Bedinge GK är Sveriges sydligaste golfbana. Här smala elvan.
Bedinge GK är Sveriges sydligaste golfbana. Här smala elvan.

Layout: 2
Bra variation mellan långa och korta slag. Kalas med klubbhuset efter nio. Saknar lite av Abbekås vyer och storslagenhet.

Vinterskick: 4
Här är sällan blött och går att spela året runt, jämbördig med grannen ovan.

Väderutsatthet: Mycket

Kommentar: Lite kortare och knixigare än Abbekås. Ligger dock precis som grannen helt och hållet på sand. Under några hål skyddas man av en del träd och här krävs inte heller samma längd som på Abbekås, vilket kan vara skönt en vinterdag då bollen inte flyger som i medelhavsvärme.

Sjöbo GK

Låt träden skydda dig från vinden på Sjöbo GK.
Låt träden skydda dig från vinden på Sjöbo GK.

Layout: 3

Vinterskick: 3
Aningen svalare väder än kollegerna vid havet gör att gräset inte har samma växtlighet (och du kanske behöver en tröja extra), dock så ligger också Sjöbo GK fint på sand vilket gör den torr och fin.

Väderutsatthet: Inte alls

Kommentar: Det givna valet om det blåser mycket. På Sjöbo så skyddas du under hela ronden av de höga träden. Dock så har du inte samma variation som på de kustnära banorna då du i stort sett på varje hål spelar till en upphöjd green. Ett bra ställe att spela på om du vill fila på grundsvingen.

Öresunds GK

Bara en wedge bort, men inte lätt för det... Spela TPC Sawgrass-kopian på Öresunds GK.
Bara en wedge bort, men inte lätt för det…Spela TPC Sawgrass-kopian på Öresunds GK.

Layout: 2
Omväxlande och en hel del roliga slag, inte minst med TPC Sawgrass par trean. Dock aningen för kort bana med för lite omväxling för högre betyg.

Vinterskick: 2
Inte samma sandgrund som de bästa, men klart godkänd.

Väderutsatthet: Mycket

Kommentar: För en billig slant kommer du ut på Öresunds GK, inte långt från Barsebäck mellan Malmö och Landskrona. Detta är långt ifrån den svåraste banan, men en lagom utmaning om man vill fila bort lite ringrost. I och med banan är relativt kort kan de flesta av oss hantera de ibland starka vindarna från sundet. Aningen blötare än Östersjöbanorna.

Falsterbonäset (Falsterbo/Flommen/Ljunghusen)

Falsterbo GK är Sveriges bästa linksbana – även på vintern. En av tre pärlor på näset.
Falsterbo GK är Sveriges bästa linksbana – även på vintern. En av tre pärlor på näset.


Layout: 5
Litet minus för Flommen där du inte kommer till klubbhuset förrän efter 18 hål. I övrigt har samtliga banor stor variation med många roliga hål och slag som ställer krav på kreativiteten. Falsterbo är i mina ögon Sveriges bästa linksbana.

Skick: 4
Riktigt bra, men man är också väldigt rädda om sina banor här och det kan förekomma både vintergreener och slagmatta.

Väderutsatthet: Väldigt mycket

Kommentar: Banorna på näset är klart före de ovan nämnda när det kommer till layout, och även skick under högsäsong. Men vad många missat är att de även har sin charm under vinterhalvåret. Dock så gäller det att slå en signal och kolla banans status innan du ger dig ut, slagmatta är vanligt förekommande. Banorna är något lägre belägna än exempelvis Abbekås och Bedinge vilket gör att de kan vara aningen fuktigare.

Torekovs GK

Vackra vyer på Bjärehalvön.
Vackra vyer på Bjärehalvön.


Layout: 4
Kul, knixigt och omväxlande. Är inte kiosken öppen har man dock långt till något värmande efter nio.

Vinterskick: 3
Precis som på Falsterbonäset tar man väl hand om banan. Tendens att bli blött vid de lågt belägna hålen.

Väderutsatthet: Mycket

Kommentar: Även om man inte håller öppet i samma utsträckning Abbekås och Bedinge är Torekov dock en perfekt vinterbana då den inte är särskilt lång. Utmanar på allvar Falsterbonäset när det kommer till vyer och estetik. Det ska också tilläggas att man förra säsongen bara hade stängt under en vecka.

Kristianstads GK

Härlig variation på Kristianstads GK.
Härlig variation på Kristianstads GK.


Layout: 4
Bra variation. Här krävs en blandning av längd och precision. Restaurangen efter nio hål. Finns dock estetiskt roligare banor.

Vinterskick: 4
Har spelat på vintergreener här några gånger, i övrigt felfritt.

Väderutsatthet: Inte så farligt

Kommentar: Kristianstad GK ligger på sand en 11 meter djup sandbädd och ger en utmärkt möjlighet att spela vintergolf även i det nordöstra hörnet av Skåne. Personligen föredrar jag klart den gamla banan före den nya.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger