Golfbloggen

Rory, svenska framgångar och skäggspecial

Då var det dags för en ny summering av den gångna veckan.
I korta drag pratar vi världsetta, matchspel, svenska juniorframgångar och skägg – och så lite annat smått och gott.

###
Rory McIlroy har om man lägger ihop hans senaste majors och WGC-tävlingar följande facit sett till sina senaste sex tävlingar: 1, 1, 1, 9, 4, 1.
I dag, måndag, firar han sin 26:e födelsedag som nybliven matchspelsmästare.
Han är den tredje spelaren de senaste 75 åren att ha vunnit tio eller fler titlar på PGA Tour innan sin 26:e födelsedag. Gissa vem de två andra är? Jack Nicklaus och Tiger Woods.
Killen är helt enkelt bäst just nu – och sopar man i eagleputtar på det här viset så ska man väl vinna det mesta?

###
En lite udda fajt bjöds det också på under veckan. Tror knappast någon lyckats missa dusten mellan Miguel Angel Jiménez och Keegan Bradley. Läs om deras tuppfäktning här.

###
Formatet under helgens tävling kritiserades av flera spelare. Stenson var en av dem.
– Inte jättekul att de har tagit bort delningar så att massvis med spelare inte har något att spela för sista dagen, sa Stenson
Jordan Spieth har sin syn på saken.
Skärmavbild 2015-05-04 kl. 12.36.34

###
För att sätta Rorys bedrift på Harding Park i lite perspektiv så är det värt att är 16 WGC-titlar kort på Tiger Woods. Och inte helt oväntat lyckades världens kanske bäste någonsin stjäla rubrikerna även denna vecka. Läs kollega Petter Landéns artikel om Tigers uppbrott med flickvännen Lindsey Vonn här.

###
På torsdag inleds The Players! En av årets absoluta höjdpunkter i mina ögon. Flera faktorer gör att det kan bli en kanonvecka. Henrik Stenson har vunnit på TPC Sawgrass (2009) och är med. Tiger gör comeback. Lägg därtill att banan är en av de mest spektakulära vi ser på hela året.
En liten outsider? Jonas Blixt. Han bor bara runt hörnet och spelar och tränar på där dagligen. Skrällchans?

###
Reportern Stephanie Wei blev i veckan fråntagen sin ackreditering för resterande delar av säsongen för att hon lagt upp en video av Jordan Spieths träningsrond på Periscope. Lite intressant är det allt att touren under The Players kommer att uppmana besökare att lägga upp videor och bilder på sociala medier medan reportrar inte är tillåtna att göra det. Hur rimmar det egentligen? Läs om fallet Wei här.

###
Maria McBride, tidigare Hjorth, slutade fyra i damernas North Texas Shootout.
– Jag är så nöjd med allt under hela veckan. Jag spelade aggressivt på ett smart sätt och fick utdelning för det, säger Maria McBride till Svensk Golf.
Kul för McBride som haft det kämpigt några år – men som nu verkar vara på gång igen.
– Jag har jobbat hårt med min tränare David Leadbetter och min sving känns stabilare än någonsin. Jag ser fram emot att fortsätta spela på det här viset och förhoppningsvis håller det i sig. Jag tar en vecka i taget.
Anna Nordqvist slutade delad 38. Vann gjorde Inn Bee Park.

###
Men det är inte bara i USA det spelats golf. Även på Europeisk mark har Sverige skördat framgång. Ni som läste om Marcus Kinhults seger i förra veckosvepet får nu göra det igen. Nej inte om samma seger, men samma kille.
Kinhult vann nämligen för andra veckan i rad och visar på nytt att han kan bli att räkna med på högsta nivå i framtiden.
Den här gången handlade det om anrika Lytham Trophy. Ronder på 68, 69, 71 och 72 innebar seger med åtta slag på The Open-banan Royal Lytham & St. Annes GC.
– Nyckeln till segern var mitt andra varv i tuffa förhållanden när jag med grym puttning ryckte ifrån. Detta är min största seger någonsin, nu har jag visat att jag två tävlingar i rad kan få ut hela min potential och knyta ihop säcken när det gäller säger Marcus Kinhult.
Herrlandslagets coach Ola Lindgren var stolt över sin adept.
– I ett mycket starkt startfält var Marcus helt dominant från början till slut. Han uppvisade ett otroligt tålamod och lugn på en bana där varje slag är en utmaning. Marcus spel är komplett, vilket visas genom att han förra veckan vann Junior Invitational i USA på en helt annan typ av bana och blixtsnabbt anpassade sig till de nya förutsättningarna som brittisk linksgolf innebär, säger han.
Skärmavbild 2015-05-04 kl. 13.02.00

###
Men Kinhult var inte ensam svensk att vinna på den Engelska västkusten. Även Joacim Åhlund från Gävle Golfklubb fick lyfta pokal på söndagen då han vann Fairhaven Trophy.
Tävlingen kortades ner på grund av ihållande regn och det blev mycket väntande. Men trots det lyckades Joacim hålla nerverna i styr och följde upp inledande 70 och 75 slag med 70 på söndagen – då han gick i ledarboll.
– Jag hade ingen aning hur jag låg till när jag spelade sista hålet utan försökte bara vara riktigt fokuserad. Nu efteråt känns det hur bra som helst men är riktigt nervös för tacktalet säger Joacim Åhlund till Golfförbundets utsände direkt efter att ha signerat scorekortet.
– Att som Jocke gå ut i sin första internationella ledarboll och skjuta två under par är mycket imponerande. Varje gång han hade problem under varvet kontrade han direkt med birdie hålet efter. Han visade idag verkligen vad det innebär att vara i nuet säger Carl Magnusson, coach pojklandslaget.
Skärmavbild 2015-05-04 kl. 13.08.22


###
Avslutningsvis så är det ju så att det blivit mode med skägg de senaste åren. Och svenska golfare är inte sena att följa trenden.
Se bara på Nicklas Glans ”skepparkrans” nedan (foto: Rya GK).
Dessutom kan killen uppenbarligen spela golf. Tillsammans med Anton Wejshag vann han nämligen den klassiska foursometävlingen Omegaslaget på Rya GK på hela åtta under par. Tourspelarna Björn Åkesson och Joakim Lagergren jagade bakom men firma Glans och Wejshag lyckades hålla undan och vinna med fyra slag.Skärmavbild 2015-05-04 kl. 13.11.57

Undrar ni vem som startade trenden? Old Tom Morris (till vänster nedan). Han vann för första gången British Open 1861.
Skärmavbild 2015-05-04 kl. 13.27.17