Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Patrick Reed i skottgluggen – fuskade och stal på college?

Kommer ni ihåg killen som hyschade mot publiken när han mötte Henrik Stenson under Ryder Cup? Patrick Reed heter han. Sedan en tid tillbaka är han i ordentligt blåsväder.

Patrick Reed har de senaste åren blomstrat på PGA Tour. Men det har inte bara varit frid och fröjd.
Sedan slutet av januari har rykten om att Patrick Reed under tiden på college både ska ha fuskat på golfbanan och stulit pengar och klubbor från lagkamrater.
Själv nekar han till anklagelserna.
– Att läsa något sådant och se hur degraderande och falskt det är, att någon säger något sådant utan att komma till mig och fråga först är chockerande för mig, säger Reed till Golf Channel.

Det hela tog fart när författaren Shane Ryan publicerade ett utdrag från hans kommande bok Slakten av Tigern: Ett år innanför repen på den nya PGA-touren.
I utdraget kan man läsa detaljer kring anklagelser som Patrick Reeds lagkompisar på Augusta State University och Georgia State University gjort mot Ryder Cup spelaren.
Det ska ha handlat om både fusk på golfbanan och stölder i omklädningsrummen.

I ett utdrag ur boken kan man läsa följande:

”Under en kvalrunda inför en tävling slog Reed ett utslag långt ut i högerruffen. När han närmade sig platsen hittade han en annan boll närmre fairway. Han förberedde sig för att slå när hans lagkamrater konfronterade honom. Reed ignorerade händelsen, men de andra var fortfarande övertygade om att han släppt en boll genom fickan.”

”Senare samma höst försvann flera föremål från Georgia-lagets omklädningsrum, bland annat en klocka, en Scotty Cameron-putter och 400 dollar i kontanter. När Reed kom till banan dagen efter stölden hade han en stor summa kontanter på sig. Då frågade en lagkamrat honom hur han fått pengarna. Reed svarade att han spelat golf med en av skolans professorer och att han vunnit ett tungt bet. Spelaren i fråga förhörde sig med professorn som inte hade någon aning om vad Reed hade talat om eftersom det enligt honom var veckor sedan han spelade med Reed senast.”

Patrick Reed har i en intervju med amerikanska Golf Channel svarat på anklagelserna och sagt att han har skriftliga utsagor från båda sina två college coacher där de säger att anklagelserna är falska.
– Jag vill först och främst klargöra att inget av det här är sant. Det är felaktiga uppgifter, säger Reed.

Men faktum är att inget av de här utlåtandena faktiskt motsäger något som Ryan skrivit i sin bok.
Det är till och med så att den assisterande tränaren på Georgia State, Jason Payne, kommit med ett utlåtande där han bekräftar att det som står i boken är korrekt information. I utlåtandet, som är skriftligt, inkluderar Payne lagkamraternas misstankar.

I en annan del av utdraget ur Ryans bok kan man läsa att Reed under åren på Augusta State faktiskt också blev avstängd för att ha fuskat, och att Reed nekat till anklagelserna. Efter att Reed uttalat sig skrev hans förre lagkamrat Taylor Floyd på Twitter att Reed unde intervjun med Golf Channel ”spottat ur sig skit”.

Amerikanske golfjournalisten Stephanie Wei har pratat med en av Reeds lagkompisar från Augusta State. Personen gick med på intervjun efter utlovad anonymitet. Wei har punktat upp hans utsago i åtta punkter.

Den förre lagkompisen säger följande:
1. När laget på Augusta State fick reda på att coachen Josh Gergory rekryterade Reed ställde de sig frågande, de visste om Reed rykte. Några kände honom sedan juniortiden och hade hört om liknande anklagelser från Georgia State. Man beslutade ändå att välkomna Reed i hopp om att han skulle motbevisa ryktet.

2. När man inom laget kvaladspelade för platserna i årets första tävling spelade Reed med enbart en lagkamrat. Det var kutym att man inte använde scorekort utan att man litade på varandra och höll sitt resultat i huvudet och sedan sms:ade scoren till tränaren Josh Gregory. Lagkamraten märkte att Reed sms:at en score ett slag bättre än vad han verkligen haft. Han sa inget där och då, men berättade sedan för lagkompisarna. Man valde att inte agera vid den incidenten.

3. Ett par dagar senare var det dags för nästa kvalrunda. Den här gången spelade Reed med Mitch Krywulcyz, Taylor Floyd, and Brendan Gillins. Krywulcyz ansvarade för att resultaten rapporterades in. Reed sa den här gången att han haft ett resultat som lagkamraterna på nytt inte tyckte stämde. Efter rundan pratade Krywulcyz,  Floyd, and Gillins om Reeds resultat och var eniga. Den stämde inte, Reed hade på nytt rapporterat en för låg score. Krywulcyz ringde upp Reed som bekräftade resultatet han lämnat. Då enades de övriga tre om att de var tvungna att agera, inte minst med tanke på Reeds rykte, två inkorrekta scorer och höjda misstankar.

4. Laget kontaktade coachen och ett möte med Reed arrangerades. Man gick igenom båda Reeds rundor och kom fram till att Reed rapporterat för låga scorer vid båda tillfällena. Enligt den anonyme lagkamraten la sig Reed på defensiven och när lagkamraterna bad honom medge fusket – eftersom det skulle få dem att respektera honom mer än om han ljög igen – vägrade han. Istället ska Reed ha blivit arg och speciellt ha visat aggressioner mot lagkompisen från den första rundan. En kille som beskrivs som ”den snälle killen i laget”. Reed insisterade nu på att han helt enkelt räknat ihop totalen fel.

5. Kort efter det ovan nämnda mötet hölls ett nytt möte. Den här gången utan Reed. Coach Gregory förklarade att om de sparkade ut Reed ur laget skulle det vara andra gången Reed tvingats ta avsked från ett collegelag under kontroversiella omständigheter. Förmodligen skulle det omöjliggöra en fortsatt college-karriär eftersom ingen skola skulle vilja ha honom i laget efter detta. Gregory tyckte synd om Reed, men överlät till laget att avgöra om Reed skulle få vara kvar. Laget röstade enhetligt nej. Reed skulle bort och coach Gregory verkade acceptera beslutet.

6. Men efter omröstningen sökte coachen råd hos några vänner, Patrick Reeds pappa ska också ha besökt honom. Vad som fick Gregory att ändra sig är än i dag oklart, men han höll ett nytt lagmöte där han informerade spelarna att Reed skulle stanna i laget. Istället skulle Reed stängas av de första två tävlingarna det året. Spelarna rasade mot beslutet att inte lyssna till omröstningen, och som inte det vore nog hade Gregory också beslutat att Reed skulle spela i lagets tredje tävling, trots att man ännu inte kvalspelat till den.

7. Under en kort period övervägde spelarna att bojkotta laget om Reed fick behålla sin plats. Fera individuella möten anordnandes på Gregorys kontor där Reed fick be om ursäkt till sina lagkompisar en efter en. Han fick be dem alla om en ny chans, men hävdade fortfarande att han inte fuskade medvetet.

8. Därefter var relationen mellan Reed och hans lagkamrater fortfarande ansträngd. Men det hindrade inte Augusta State från att vinna två nationella mästerskap, i båda var Reed en av de bärande spelarna.

Patrick Reed har hotat att stämma både Shane Ryan och förlaget Ballentine Books som inte informationen om honom tas bort före publicering.
– Det finns alla möjligheter, men vi har inte bestämt oss ännu, säger han till Golf Channel.