Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blackstenius bakom Linköpings cupseger

Stina Blackstenius.
Foto: Nir Keidar
Ramona Bachmann.
Foto: Petter Arvidson

LINKÖPING. Stina Blackstenius show fortsätter.

Efter att för två veckor sedan avgjort EM-finalen, låg hon i eftermiddag bakom Linköpings seger i Svenska cupen mot Rosengård – 2–0.

Blackstenius kyliga mål i slutet på första halvlek visade vägen.

Stina Blackstenius både avgjorde finalen i U19-EM i Israel för två veckor sedan – och blev turneringens skyttedrottning med sina sex mål.

Inför eftermiddagens cupfinal hade den 19-åriga supertalangen bara gjort 25 minuter sedan EM. Hon hoppade in i LFC:s förlustmatch mot Kopparbergs/Göteborg 30 juli.

Men Blackstenius har varit så het på träningarna att Linköpings tränare, Martin Sjögren, valde att placera henne i startelvan tillsammans med Pernille Harder.

Vilket innebar att mer rutinerade Fridolina Rolfö fick finna sig i att hamna på bänken.

Klassagerande av Blackstenius

Rosengård har passat LFC bra de senaste säsongerna. I fjol vann laget båda mötena i allsvenskan, och 22 juli slog man Rosengård hemma med 2–1 (däremot blev det förlust med 1–0 i finalen i Supercupen i mars).

Linköping visade direkt i första halvlek att laget ville mest – och den av spelarna som var hetast var Stina Blackstenius.

Redan i den 16;e minuten snurrade hon iskallt upp en Rosengårdsback, och slog in bollen längs marken. U19-kollegan Tove Almqvist nådde så när passningen med sin högerfot.

Ett klassagerande av Blackstenius.

Och i den 43:e minuten fick merparten av de 5 602 på Linköping arena jubla.

På en fantastisk genomskärare av Pernille Harder lade Blackstenius bollen mycket kyligt till höger om Zecira Musovic i Rosengårds mål.

Och i den andra halvlekens 87:e minut spikade inhopparen Vera Dyatel segersiffrorna. På ytterligare en snygg genomskärare av Harder, lyfte Dyatel bollen över Musovic.

Bachmann på bänken

Rosengård var överlag blekt – Marta Vieira da Silva blev till dessutom utbytt i den 77.e minuten på grund av skada.

Då hade hon nio minuter tidigare haft en strålande kvitteringschans när hon kom ensam med Katie Fraine. Men Linköpings amerikanska målvakt gjorde en suverän enhandsräddning.

Både småskadade Ramona Bachmann och Sara Björn Gunnarsdottir satt på Rosengårds bänk under hela matchen.

Segern innebär också att Linköping försvarade cuptiteln från förra året, då laget slog Kristianstad med 2–1.