Foto: Damian Dovarganes / APFoto: Damian Dovarganes / AP
 Foto: Damian Dovarganes / AP
Foto: Shopland/Bpi/Rex/Shutterstock / SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURESFoto: Shopland/Bpi/Rex/Shutterstock / SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
 Foto: Shopland/Bpi/Rex/Shutterstock / SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES

Beskedet: Båstad nobbar Sjarapova

Publicerad

I dag gör Maria Sjarapova comeback i Stuttgart efter sin dopingavstängning.

Swedish Open fick frågan om ryskan inför sommarens tävling – men väljer att nobba den dopingavstängda ryskan.

– Jag tror att det blir väldigt mycket fokus på att hon just varit dopingavstängd och då blir det inget fokus på sporten eller hennes prestation, säger turneringschefen Christer Hult.

Så gott som alla spelare på WTA-touren har kritiserat de tre turneringar – Stuttgart, Madrid och Rom – som har gett Sjarapova ett wild card. Så sent som i går gick franska stjärnspelaren Alize Cornet ut och riktade kritik även mot damtourens officiella organ, WTA, för att de har marknadsfört ryskans comeback.

– Jag tycker att det är skamligt att WTA marknadsför en spelare som har testats positivt. Det är helt normalt att folk pratar om henne - hon är en stor mästare - men att göra massor av reklam för hennes comeback... Jag tycker det är fel, säger Cornet.

Till Sverige kommer dock inte ryskan när damveckan i Båstad avgörs mellan den 23 och 30 juli.

Även om namnet varit uppe.

– Vi har fått frågan naturligtvis, det är väl inget konstigt med det, men med hennes status som hon har krävs dels ett wild card (inbjudan från turneringen) och sen kommer hon ju inte utan pengar, säger turneringschefen Christer Hult.

Båstad: Därför nobbar vi Maria Sharapova

Båstad har ett begränsat antal wild card att dela ut och ryskan, med den stjärnstatus hon ändå haft och har, kostar betydligt mer än de flesta spelare på touren att få till spel. Pengar som ska räcka till ett så bra startfält som möjligt.

Det är två viktiga faktorer.

Men även dopingdomen har spelat in.

– Jag tror det blir väldigt mycket fokus på att hon varit just dopingavstängd och då blir det inget fokus på sporten eller hennes prestation. Jag är rädd att det blir för mycket fokus på att hon varit avstängd, säger Christer Hult och fortsätter:

– Och som tävling ställer vi oss absolut inte bakom doping överhuvudtaget. Vi är absolut emot det och därför finns det olika moraliska värderingar man kan göra där också, mest för att slippa spekulationer.

Men ni har tagit ett beslut att inte försöka få hit Sjarapova?

 

– Ja, vi har inte de pengarna plus att ge henne ett wildcard. Det skulle naturligtvis också vara en massa frågor om det (dopingavstängningen) om hon skulle komma på plats. Då kan man fortsätta resonemanget kring hur länge är man avstängd i media. När man avtjänat sitt straff är man fortfarande avstängd? Det finns olika sidor som man kan vrida och vända på det, men vi har inte Maria i Båstad i år, nej.

 

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag