Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berättar om tunga tiden: "Min kropp var inte normal"

Kosuke KinoshitaFoto: KRISTER ANDERSSON
Kosuke Kinoshita i träningsmatchen mot Elfsborg.Foto: PETTER ARVIDSON

En utdragen kontraktsprocess följt av en lång väntan på arbetstillstånd och en ny kontraktsdiskussion.

Efter en "konstig" första tid i Halmstads BK är japanske anfallaren Kosuke Kinoshita trots allt redo för ligan han knappt vet något om.

– Min försäsong har varit väldigt lång, men det är bra för jag har lärt känna nya lagkamrater, ny klubb och nytt land. Men nu räcker det, skrattar Kinoshita.

Halmstads BK är tillbaka i allsvenskan och kan börja säsongen med att skriva ett stycke historia.

Om Kosuke Kinoshita får speltid i premiären hemma mot Östersund blir den 22-årige anfallaren den första japanska spelaren någonsin i allsvenskan.

– Det kommer självklart vara en tuff liga. Vi låg i superettan i fjol, det är stor skillnad mot allsvenskan. Det har jag redan känt av, säger Kinoshita vars kunskap om allsvenskan sträcker sig till att ha mött Malmö FF – på tv-spelet Fifa.

”Varit jobbigt”

22-åringens första tre månader i Halmstad har dock varit röriga.

Kinoshita hämtades från tyska amatörlaget FC 08 Homburg i början av januari och skrev, efter en hel del pappersarbete, på ett sexmånaderskontrakt. HBK hade därefter problem att lokalisera vilken klubb som hade spelarens licens vilket medförde att Kinoshita fick vänta på arbetstillstånd och missade samtliga matcher i Svenska cupen. Efter flera lovande insatser i träningsmatcherna har HBK ändå redan förhandlat fram en kontraktsförlängning över 2018.

En konstig försäsong för dig?

– Det var konstigt, ja. Det var jobbigt för mig för jag vet att jag kan hjälpa laget och jag ville att vi skulle vinna i cupen.

Har tiden räckt till för att du ska vara redo för allsvenska starten?

– Ja, det tycker jag. Min försäsong har varit väldigt lång, men det är bra för jag har lärt känna nya lagkamrater, ny klubb och ett nytt land. Men nu räcker det, skrattar Kinoshita.

Flytande japanska

Som 17-åring provtränade han med Manchester City. Som 18-åring flyttade Kosuke Kinoshita från Yokohama till tyska Freiburg. Han spelade i U19 och reservlaget, men hade stora skadeproblem i två år innan han började om i Homburg.

– Min kropp var inte normal, det var något varje träning och det var tufft för mig. Problemen började med mina fötter, sen spelade jag mer och mer skadad och då blev min kropp och ryggen lite sned, säger Kinoshita som annars trivdes utmärkt i Tyskland efter att ha lärt sig språket.

I HBK kan han dock – om han vill – prata japanska med HBK:s tränare Jan Jönsson som lärde sig det under sin tid i Japan på 90-talet.

– Det är kul, jag gillar det. Men jag har bott fyra år i Europa så jag behöver inte prata japanska. Jag pratar tyska och okej engelska också.

”En dröm”

I HBK hoppas man mycket på att 22-åringen ska bidra med snabbhet och en del mål i allsvenskan.

– Det viktigaste är laget. Vi försöker bli bättre och ta poäng. Det är det viktigaste och därför måste jag göra mål som anfallare.

Lyckas han kan allsvenskan bli en språngbräda.

– Först måste jag göra ett bra år i år och nästa år. Sen vill jag tillbaka till Tyskland. Jag vill spela i de fyra största ligorna. Det är en dröm för mig, säger Kinoshita som även hoppas på en A-landslagschans.

– Gör jag 15-20 mål här så kan jag nå dit. Det är en bra chans för mig att spela i allsvenskan.