Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bäst i världen – nu är Marta även svensk medborgare

Marta har fått sitt svenska medborgarskap. Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: LUDVIG THUNMAN

Fem gånger har hon utsetts till världens bästa damfotbollsspelare.

Nu är FC Rosengårds brasilianska stjärna Marta även svensk medborgare, skriver Sydsvenskan.

– Jag trivs här i Sverige och kan tänka mig att bo här eller i Brasilien när det är slut, sa Marta till Kvällsposten i somras.

När Marta gjorde sin första träning med FC Rosengård efter att ha flyttat tillbaka till Sverige sommaren 2014 berättade hon att hon hade ansökt om svenskt medborgarskap tidigare samma år.

– Det handlar inte bara om fotbollen, jag tycker om att vara i Sverige och gillar livet utanför fotbollsplanen, sa Marta då.

Sedan dess har processen för att få svenskt medborgarskap pågått. I somras kunde Kvällsposten berätta att Marta fått börja om.

– Det var något fel vi gjorde, jag kunde inte få söka direkt utan är tvungen att få permanent uppehållstillstånd. Men vi ska starta igen så får vi se, sa Marta.

Visar upp beviset

Men nu är allt pappersarbete klart.

Under tisdagen hämtade den 31-åriga brasilianskan ut sitt svenska medborgarskap, skriver Sydsvenskan, och poserade även glatt med pappret i handen.

Det dubbla medborgarskapet betyder dock inte att Marta, som fem gånger utsetts till världens bästa damspelare, kan spela för det svenska landslaget framöver. Marta har gjort över 100 landskamper för Brasilien och är bunden till dem.

 

Läs mer sport i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.