Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar: Rosengård vill värva Hope Solo

Svenska mästarklubben FC Rosengård uppges ha tagit kontakt med Hope Solo.Foto: Tony Gutierrez / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanske målvakten skapade rubriker under OS i Rio – och stängdes efteråt av från det amerikanska landslaget.Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES

FC Rosengård kan vara på väg att mot en sensationell värvning.

Enligt uppgifter till Kvällsposten har en första kontakt tagits med Hope Solo.

– Vi kommenterar inte enskilda spelare, säger klubbdirektören Klas Tjebbes.

Hope Solo-skandalen

12 augusti: Hånar Sverige

Sverige slår ut USA efter straffar i OS-kvartsfinalen. Lisa Dahlkvist sätter den avgörande straffen och efter matchen går Solo till hård attack.

"Det bästa laget vann inte. Vi var det bättre laget och jag tycker att de svenska spelarna spelade som ett gäng fegisar. Det är inte respektfullt mot spelet. De ville inte spela speciellt bra fotboll, de ville inte passa och det blev en fysisk match och de fick matchen precis dit de ville", säger Solo.

13 augusti: Sågas hemma i USA för sitt hån.

"Hope Solo är en skam för såväl sitt land som sitt lag", skriver USA Today-krönikören Nancy Armour.

"Vi har en stolt historia att respektera lag som besegrar oss och att kalla Sverige för fegisar är löjligt och taktlöst", säger den tidigare lagkaptenen Julie Foudry till Sports Illustradet.

"De bästa lagen i världen tvingas hantera underlägset motstånd som backar hem och försvarar. Men man kallar dem inte fegisar", skriver den tidigare herrlandslagsspelaren Alexi Lalas på Twitter.

25 augusti: Stängs av

Det amerikanska förbundet meddelar att Hope Solos stängs av från landslaget i sex månader. Samtidigt beslutar förbundet att Solos kontrakt med Seattle Reign ska rivas.

"Oacceptabelt. Uppförandet är inte i nivå med det som vi kräver från en landslagsspelare. Bortom arenor och resultat så handlar OS om fair play och respekt", säger förbundets ordförande Sunil Gulati enligt AP.

Hope Solo skapade stora rubriker under sommarens OS då hon gick till attack mot Sverige efter USA:s kvartsfinalförlust.

– Vi var det bättre laget och jag tycker att de svenska spelarna spelade som ett gäng fegisar, sa Solo då.

35-åringen stängdes av från landslagsspel, bröt med sin klubb Seattle Reign och har nyligen gått igenom en axeloperation. I en tv-intervju publicerad på Makers.com berättade Solo i förrgår att hon inte vet hur hennes fotbollsframtid ser ut.

Hon kan vara på väg till Sverige och FC Rosengård.

– Jag har haft många erbjudanden. Jag fick sparken i USA men svenska klubbar vill ha mig, kinesiska klubbar vill ha mig. Japanska klubbar vill ha mig. Tyska klubbar vill ha mig. Alla de möjligheterna har jag framför mig.

Hope Solo aktuell för FC Rosengård

Enligt uppgifter till Kvällsposten syftar Solo på FC Rosengård som under i stort sett hela säsongen har haft målvaktsproblem. Det började med att Erin McLeod drog på sig en knäskada och fortsatte med att invärvade ersättaren, ex-landslagsmålvakten Sofia Lundgren, fick problem med ryggen. I nuläget är Zecira Musovic enda alternativet men även hon har haft sina bekymmer, bland annat med en spricka i underarmen.

Inför nästa säsong ses nu truppen över och Hope Solo finns på radarn. En första kontakt ska redan vara tagen.

– Att se över truppen är ett ständigt pågående arbete men det är precis som vanligt, vi kommenterar inte enskilda spelare, säger den avgående klubbdirektören Klas Tjebbes.

Har mängder av utmärkelser

Hope Solo har vaktat USA:s mål sen 2000. Hon har vunnit två OS-guld, ett VM-guld och ett VM-silver. I prisskåpet finns dessutom en mängd individuella utmärkelser. 2009 utsågs Solo till USA:s främsta kvinnliga idrottare, 2011 och 2015 tilldelades hon VM:s ”Golden Glove” och båda åren blev hon uttagen i turneringens lag.