Kosuke Kinoshita drar på sig rött kort mot Jönköpings Södra. Foto: MIKAEL FRITZON/TTKosuke Kinoshita drar på sig rött kort mot Jönköpings Södra. Foto: MIKAEL FRITZON/TT
Kosuke Kinoshita drar på sig rött kort mot Jönköpings Södra. Foto: MIKAEL FRITZON/TT
Aboubakar Keita drar på sig rött kort mot Malmö FF. Foto: PETTER ARVIDSONAboubakar Keita drar på sig rött kort mot Malmö FF. Foto: PETTER ARVIDSON
Aboubakar Keita drar på sig rött kort mot Malmö FF. Foto: PETTER ARVIDSON
Tränaren Janne Jönsson är missnöjd över det vårdslösa spelet. Foto: PETTER ARVIDSONTränaren Janne Jönsson är missnöjd över det vårdslösa spelet. Foto: PETTER ARVIDSON
Tränaren Janne Jönsson är missnöjd över det vårdslösa spelet. Foto: PETTER ARVIDSON

"Är straffad hårt med skam och skuldkänslor"

Publicerad

Disciplinnämnden utdelar ytterligare en matchs avstängning till Kosuke Kinoshita.

Halmstads BK tvingas därför klara sig utan både den japanske anfallaren och mittfältaren Aboubakar Keita mot AFC Eskilstuna.

Nu öppnar HBK-tränaren Janne Jönsson för att införa interna bestraffningar om det vårdslösa spelet inte upphör.

– Skulle vi märka att det fortsätter så får vi kanske ta upp det, säger Jönsson.

Anfallaren Kosuke Kinoshita drog på sig en utvisning när Halmstads BK kryssade mot Jönköping Södra i omgång två och var därför avstängd mot Malmö FF i omgång tre.

Nu har Halmstads BK fått beslut från Disciplinnämnden som stänger av Kinoshita även i omgång fyra, mot AFC Eskilstuna på söndag.

I den matchen saknas även Aboubakar Keita på grund av det röda kort han drog på sig mot Malmö FF. Även Keita riskerar ytterligare avstängning.

– Men det är för tidigt att säga. Vi ska skicka in vårt uttalande angående det till Disciplinnämnden i dag, säger Janne Jönsson.

"Är ju nästan en kopia"

Efter två grova utvisningar på de tre första omgångarna är HBK-tränaren missnöjd med sitt lags disciplin. Han är framför allt missnöjd med hur de röda korten tillkommit – långt från eget mål när motståndarna inte varit i farliga lägen.

– Vi har pratade väldigt mycket om sånt här förra året. De spelare som varit här ett tag har hört det här flera gånger. Det är väl det som gör oss lite tagna av den här situationen. Vi råkade ut för det i Jönköping. Det kan hända, speciellt med en ny spelare som med välvilja vill visa vägen och väcka lagkamraterna. Nu har vi pratat om det här en gång till och haft en individuell genomgång med han som syndade i söndags (Keita). Där tyckte vi att vi hade förberett oss bra för att det här inte skulle ske igen, men det är ju nästan en kopia gällande minut och kvadratmeter på planen, säger Jönsson.

Kan införa interna bestraffningar

Sedan Jönsson tog över HBK från Jens Gustafsson har han varit tydlig mot sin trupp. Vårdslösa tacklingar ska inte höra till vanligheterna.

– Jag tror inte att det var någon tillfällighet att vi vann fair play-pris i fjol för det är så vi vill uppträda. Vi vill inte uppträda som vi gjort nu två gånger inom en vecka. Nu har vi haft det uppe igen, både individuellt och i grupp. Vi hoppas att vi lär oss och att det blir en vändpunkt för Keita som är för vårdslös i sin tackling precis som Kinoshita var söndagen innan.

Hur tänker du kring interna bestraffningar för den här typen av förseelser?

– Jag tror att de är straffade ordentligt redan men skulle vi märka att det fortsätter så får vi kanske ta upp det. Laget är straffat hårt och individen är straffad hårt med skam och skuldkänslor. Det har nog varit tungt som det är. Nu försöker vi lära oss av det.

 

Läs mer om sydsvensk fotboll i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag