Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Lindberg: "Det har varit svårt för mig"

Anna Lindberg Steén.
Foto: Carl-Johan Söder/Svt

Anna Lindberg Steén är en av Sveriges mest meriterade simhoppare någonsin.

Men hon saknar inte sin elitkarriär.

– Framför allt inte de tidiga morgonarna när man skulle hoppa i det iskalla vattnet. Vardagen var ganska trist, men ett jobb som måste göras, säger hon till Smålandsposten.

Anna Lindberg Steén valde att dra sig tillbaka från sin elitkarriär efter OS i London 2012, hennes femte OS-turnering totalt.

Det beslutet togs redan vid OS i Peking 2008.

– Det var efter att vår son fötts, så det blev fyra bonusår fram till London. Men att fortsätta efter det fanns det ingen tanke på, säger hon till Smålandsposten.

Hennes meritlista är diger.

"Bästa som hänt"

Hon är nyinflyttad i Växjö med sin man Calle Steén som arbetar som juniortränare i Växjö Lakers. 4-åriga son Yelverton har börjat på förskola och om en månad kommer nästa barn.

– Att få barn är det bästa som hänt. En stor omställning och man inser hur egocentrisk man varit som idrottare, säger hon.

Trots mammalyckan och den avslutade elitkarriären har Anna inte släppt taget om simhoppet. Tillsammans med sin mamma, Ulrika Knape-Lindberg så tränar hon nästa generation svenska simhoppare.

– Vi behöver få in en ny träningskultur eftersom simhoppningen gått framåt så mycket. Det gäller att hänga med, Men det kommer att ta tid och kräva hårt arbete. Det finns så mycket som konkurrerar om barns och ungdomars uppmärksamhet i dag. Allt ska också vara så roligt, men det kan det inte alltid vara, säger hon till Smålandsposten.

"Ta för mig lite mer"

Något hon själv fick erfara under sin karriär. Hon önskar att hon hade njutit mer av de tävlingar hon ställde upp i.

– Ofta har det varit lättare att ta sig tillbaka fysiskt när jag varit skadad, men svårare mentalt. När jag tävlat har jag ibland begränsat mig själv. Det har varit svårigheten för mig och ibland hade jag nog behövt ta för mig lite mer.