Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lilja i tvist med tullen - kräver tillbaka 115 500

Andreas LiljaFoto: Ulf Ryd
Lexus RX 450. OBS: Bilen på bilden tillhör inte Andreas Lilja.

Samtidigt som Rögle kämpar för en SHL-plats har lagets kapten hamnat i en tvist med Tullverket.

Andreas Lilja kräver tillbaka de 115 500 han betalat i mervärdesskatt för den bil som togs med vid flytten från USA.

– Det känns jävligt att de håller på att trilskas, säger Lilja.

När Andreas Lilja avslutade NHL-karriären och flyttade hem till Sverige i augusti 2013 tog han med sig sin nyköpta Lexus.

Tullverket påförde en mervärdesskatt och krävde Lilja på 115 500 kronor som Rögle-kaptenen betalde men sedan försökte få tillbaka genom ett överklagade till förvaltningsrätten. Han fick rätt.

– Det kändes skönt att få igenom det. Jag hade ingen tanke på att det skulle lyckas för sådana grejer brukar rinna ut i sanden när man väl har betalat, säger Lilja.

Nu kommer nästa vända. Tullverket har valt att ta ärendet vidare till kammarrätten.

"Följde reglementet"

Om du är bosatt utomlands, köper en bil och sedan vill ta den med när du flyttar hem till Sverige tvingas du betala mervärdesskatt, om du inte kan bevisa att du använt bilen utomlands i sex månader eller mer.

Det är den detaljen Lilja och Tullverket tvistar om.

För att underlätta sina barns inskrivning i svensk skola valde Lilja att folkbokföra sig i Sverige den 19 juni 2013, bara fyra och en halv månad efter bilinköpet.

Men den faktiska flytten, och överförandet av bilen, skedde först den 10 augusti när mer än sex månader passerat sedan köpet.

– Jag hade bott så länge i USA och hade ingen tanke på att flytta hem när jag köpte bilen. Sen blev det så ändå och då följde jag reglementet. Jag var kvar i sex månader i USA och använde bilen där.

– Det är tråkigt att det ska hålla på. Det är onödig energi som går åt och det känns som onödiga pengar att behöva lägga på en bil man redan har betalat. Om jag skulle försöka lura systemet så hade jag ju inte köpt en familjebil. Då hade jag köpt en Lamborghini eller Ferrari som man kunnat tjäna pengar på.

Bilen stulen

Oavsett om kammarrätten går på Liljas eller Tullverkets linje kommer bilen inte rulla på vägarna i Skåne.

– Den blev stulen för tre, fyra månader sen. De hittade den i Litauen efter många om och men. Då hade jag redan fått ut pengarna på försäkringen så nu har jag inte den bilen längre. Det är skittråkigt för det var en bil som jag och familjen verkligen gillade.

– Det har varit mycket skit med den där bilen. Enklast vore nog att alltid åka kommunalt.