Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

André Deveaux kan få 25 000 i straffavgift

Bråket på uppvärmningen.Foto: Tomas Petterson
Foto: Anders Bjurö

André Deveaux och Rögle riskerar 25 000 kronor var i straffavgift efter uppvärmningsbråket mot Västerås i senaste matchen.

Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd utreder just nu skuldfrågan.

– Vi ska nu ta reda på vem som har brutit mot tävlingsbestämmelserna, säger tävlingschefen Mikael Lundström.

FAKTA: Tävlingsnämnden

Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd som tolkar tävlingsbestämmelserna. Kort sagt kan man säga att tävlingsnämnden är det organ som hanterar situationer som uppstår utanför själva matchen. Då är det fråga om brott mot tävlingsreglerna, vilket ligger på tävlingsnämndens bord.

Maxstraffet som tävlingsnämnden kan dela ut 25 000 i böter till spelare eller förening.

Regeln som de båda lagen och spelarna kan ha brutit mot är den som säger att lagen ska hålla sig på sin sida av rödlinjen och får inte ha någon fysisk kontakt under uppvärmningen.

Det var en halvtimme innan nedsläpp på torsdagsmatchen som Rögles André Deveaux attackerade Per Helmersson under uppvärmningen.

Deveaux, irriterad sedan förra matchen när Helmersson tacklat honom fult, åkte fram och utdelade en slashing på Västeråsspelaren.

Tumult följde när andra spelare åkte fram för att stötta sin lagkamrat i bråket.

Flera andra personer gick in på isen för att lugna spelarna, och några minuter senare kunde uppvärmningen återupptas.

Riskerar straffavgift

Nu riskerar både Rögle, Västerås och samtliga spelare som var inblandade i bråket en straffavgift på 25 000 kronor. Vem som blir skyldig avgör Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd.

– Vi ska nu ta reda på vem som har brutit mot tävlingsbestämmelserna och kommer titta på om det är en enskild spelare eller förening som har ensam skuld eller om det är delat ansvar, säger svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Händelsen är enligt honom ganska unik. Mikael Lundström känner bara till ytterligare ett fall. Det är ett inte mer än några veckor gammalt ärende mellan Malmö Redhawks och Karlskoga.

Film som bevis

I händelsen mellan Malmö och Karlskrona blev det inga böter för något av lagen, men det berodde på brist på bevis.

I matchen mellan Rögle och Västerås var dock ishockeyförbundets supervisor, Conny Ekenberg, uppmärksam och fångade delar av bråket på film, en film som nu är bevisning i tävlingsnämndens ärende.

Lagen har tills på måndag att yttra sig och beslutet väntas komma i mitten av nästa vecka.