Rögles Almen Bibic fick problem. Foto: Petter ArvidsonRögles Almen Bibic fick problem. Foto: Petter Arvidson
Rögles Almen Bibic fick problem. Foto: Petter Arvidson
Foto: Petter ArvidsonFoto: Petter Arvidson
 Foto: Petter Arvidson
Foto: Andreas HillergrenFoto: Andreas Hillergren
 Foto: Andreas Hillergren

Almen Bibic stoppad - kom inte in i Sverige

Publicerad

Efter Rögles match mot Luleå passade Almen Bibic och några från laget på att ta en middag i danska Helsingör.

För Bibic blev det en lång kväll och natt.

Anledningen?

Sverigefödde Bibic, med serbisk bakgrund, kom inte in i landet.

- Jag hade inget leg, men polisen hade sagt att det var okej med fotot jag hade på leget i mobilen, men den danska vakten vägrade, säger Almen.

Då det numera råder gränskontroller för att komma in i Sverige, så blev natten lång för Almen Bibic.

Eftersom han har tappat bort sitt körkort så kollade han med svenska polisen innan han åkte in från Helsingborg till Helsingör för middagen med laget.

"Den danska vakten totalvägrade"

- Men den danska vakten verkligen totalvägrade att acceptera fotot jag hade på min mobiltelefon på mitt körkort, säger Almen, som dessutom fick klartecken från den svenska polisen att det var okej att göra så.

- Han ville väl att jag skulle ge honom en checking to the head eller något, så han kunde sätta dit mig för det, säger Almen.

- Dessutom tycker jag det är väldigt konstigt att han som är dansk, lägger sig i vad vi har för regler i Sverige. Han borde lyssna på den svenska polisen.

Hur löste det sig?

- Min bror Alen fick åka tillbaka med färjan till Helsingborg, upp till Ängelholm, hämta mitt pass, ner till Helsingborg igen, och sedan ta färjan och ge mig passet. Då släppte den danska vakten in mig, säger Bibic.

- Inte ens när den svenska polisen ringde in till vakten i Helsingör och gav ok, så släppte han in mig.

- När de till och med ringer och säger att det är okej, då förstår man om någonting är konstigt, säger Almen Bibic som besökte den normalt sett mysiga danska staden för första gången med sin bror och några andra vänner från laget.

Alen född i Serbien - Almen i Örnsköldsvik

Trots att ingen har kunnat undgå att det numera är väldigt höga säkerhetskrav för att komma in i landet, så valde Almen Bibic att ta risken. Precis som mycket annat, så tar han saker med en klackspark.

- Jag tänker att det mesta i livet löser sig på ett eller annat sätt. Och vi bor ändå i Sverige och Norden. Och när den svenska polisen till och med sa att det skulle lösa sig då tänkte jag också att det löser sig nog.

Vad gjorde du under de tre timmarna du fick vänta hos vakten?

- Jag stirrade bara på honom, säger Almen som också konstaterar, med ett skratt att denna historien är typisk honom.

- Det är så himla typiskt mig. Det är alltid något. Alltid!

- Det roliga i det hela är att det är Alen, som faktiskt löste situationen åt mig, som faktiskt är invandraren, han är född i Serbien, men jag är född i Sverige. I Örnsköldsvik, faktiskt.

- Men Alen ser så snäll ut med sitt breda leende. Jag är väl född arg och det måste vara något jävligt med min image och han hade väl bestämt sig för att jag såg ut som en flykting, konstaterar Röglebacken skämtsamt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag