Malmö FF-stjärnan Kingsley Sarfo. Foto: TV4Malmö FF-stjärnan Kingsley Sarfo. Foto: TV4
Malmö FF-stjärnan Kingsley Sarfo. Foto: TV4
Här kör Sarfo bil – trots avsaknaden av körkort. Foto: TV4Här kör Sarfo bil – trots avsaknaden av körkort. Foto: TV4
Här kör Sarfo bil – trots avsaknaden av körkort. Foto: TV4

Allsvenske stjärnan riskerar nu fängelse

Publicerad

Kingsley Sarfo är i blåsväder.

MFF-stjärnan har kört bil i Sverige trots att han inte har något giltigt körkort – ett brott som kan ge upp till sex månaders fängelse.

Han konfronteras i TV4-sporten som sänds i kväll.

– Jag vet att det är allvarligt och jag kommer inte göra det igen, säger en tårfylld Sarfo i programmet.

Kingsley Sarfo gjorde succé i Sirius under våren.

I somras öppnade de svenska mästarna Malmö FF upp plånboken och köpte den 22-årige jättetalangen för 13 miljoner kronor – en affär som Sarfo firade med att köpa en egen bil i Skåne och som han senare har kört runt i.

Problemet?

Kingsley Sarfo har inget svenskt körkort, något som togs upp under en granskning som TV4 har gjort och som sänds i "Sporten".

– Jag gjorde ett misstag som körde själv. Jag vet att det inte är okej och jag kommer inte göra det igen, säger en tårfylld Sarfo i programmet.

Han fortsätter:

– Jag vet att det är allvarligt.

Kingsley Sarfo riskerar fängelse

Och visst är det allvarligt. Att köra bil utan körkort är ett brott som kan ge upp till sex månaders fängelse i Sverige. Enligt TV4 ska Kingsley Sarfo ha kört bil även i Uppsala, då i en hyrbil.

Det är inte första gången som en MFF-spelare är inblandad i en sådan här situation.

2005 beslagtog klubben Joseph Elangas bil, efter att backstjärnan kört runt utan körkort – och 2013 uppförde MFF en uppträdandekod. Klubbens sportchef Daniel Andersson ser allvarligt på det inträffade.

– Ja, det här är inte bra. Väldigt illa, säger han i programmet.

TV4: Vems ansvar är det?

– Ja, det är först och främst spelarens ansvar. Men sen är det klart att vi som arbetsgivare har ett ansvar att se till att de sköter sig. Det här var nya uppgifter för mig, jag får prata med Kingsley, säger Daniel Andersson.

Kingsley Sarfo är inte med i MFF:s trupp till matchen mot Halmstad.

Tränaren Magnus Pehrsson:

– Det är ett stort misstag som han själv säger att han kommer att lära sig av, för det är ju inte acceptabelt så klart.

När kan han vara tillbaka?

– Jag har inget svar på det. Han är inte här på grund av personliga skäl.

Hänvisar till internationellt körkort

Enligt Sydsvenskan så påstår Kingsley Sarfo att han har ett internationellt körkort, som han trodde var giltigt i Sverige.

– Vi har givetvis tagit det här internt. Kingsley refererar till ett internationellt körkort som han trodde gällde i Sverige. Han har gjort avbön och lovat att det inte ska hända igen, säger Daniel Andersson till tidningen.

Att från klubbens sida straffa Sarfo var aldrig aktuellt.

– Vi har agerat på informationen att han trodde att det gällde och var ett misstag. Hade det varit medvetet, hade vi agerat annorlunda. Nu har han fått en ordentlig uppsträckning och lovat att det inte ska hända igen och då har vi ansett det utagerat från klubbens sida.

Sydsvenskan: Hade det inte varit rimligt med en avstängning? Han har ju spelat allsvensk fotboll efter att ni fick veta detta?

– Vi kan säkert vara tuffare. Men han får en rätt kraftig bestraffning i form av tv-programmet också. Det är en svår balansgång. Vi har reglerat i kontrakten saker som sker i samband med att spelarna utövar sitt "arbete", men det är klart att man kan se det som att de alltid är i tjänst.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag