Foto: PETTER ARVIDSONFoto: PETTER ARVIDSON
 Foto: PETTER ARVIDSON
Foto: LUDVIG THUNMANFoto: LUDVIG THUNMAN
 Foto: LUDVIG THUNMAN

Allsvenska spelare fick varning om mutförsök

Publicerad

Matchfixningsskandalen blev ett faktum när matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in under torsdagen.

Men spelarna var förberedda. Svensk Elitfotboll (SEF) hade redan långt innan skandalen besökt klubbar i allsvenskan och superettan i förebyggande syfte.

– Det fick ju fint utslag i och med att den här spelaren i AIK nu agerade rätt, säger Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson

Det var på torsdagsmorgonen som nyheten briserade. Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in efter ett matchfixningsförsök. Förbundet satte hårt mot hårt.

– Det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll. Vi vill inte veta av er, sa Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på en presskonferens med anledning av beslutet.

En AIK-spelare hade trätt fram och anmält händelsen.

Informationsmöten med klubbarna

Under fredagsmorgonen kom sedan nyheten om att ytterligare sex spelare mottagit hot. Dagens Nyheter hade tagit del av hemligt underrättelsematerial som visar att gärningsmännen bakom matchfixningen inom svensk fotboll har kopplingar till "ökända kriminella grupperingar". Grupperingarna bistår genom att finansiera mutorna som matchfixarna använder i syfte att manipulera slutresultat. 

Kvällsposten kan nu berätta att SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) långt innan den inställda matchen varit ute och informerat klubbarna om det rådande klimatet och den ökande risken att utsättas för matchfixningsförsök. Spelare och ledare varnades och informerades kring hur de skulle agera ifall att något inträffar.

– De kom ut och tog upp ämnet och påtalade för oss vad vi skulle göra ifall det skulle dyka upp en sådan situation. De sa till oss vem vi skulle ta kontakt med, kanske tränare eller sportchef, som sedan skulle ta det vidare, säger Anton Tinnerholm som väljer att hylla AIK-spelaren som trädde fram.

– Vad jag har förstått så är det precis det som skett i AIK. På så sätt är det väl ett bra arbete och en spelare som skött sig på ett bra sätt. Jag vet inte hur spelaren mår i dag, men det är otroligt starkt av honom att kliva fram.

"Vill förebygga och informera"

Förbundet har haft liknande möten med alla elitklubbar, och mötet är inget som är unikt för Malmö FF.

– Syftet är att förebygga och informera spelarna om vad som kan ske och hur man ska agera i olika situationer, säger Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF.

Hur reagerade du fick reda på att IFK Göteborg-AIK skulle ställas in?

– Man tycker det är otroligt trist, jag trodde inte matchfixning förekom på den här nivån utan främst i lägre divisioner. Jag hoppas att det var första och sista gången.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag