Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allsvenska spelare fick varning om mutförsök

Foto: PETTER ARVIDSON
Foto: LUDVIG THUNMAN

Matchfixningsskandalen blev ett faktum när matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in under torsdagen.

Men spelarna var förberedda. Svensk Elitfotboll (SEF) hade redan långt innan skandalen besökt klubbar i allsvenskan och superettan i förebyggande syfte.

– Det fick ju fint utslag i och med att den här spelaren i AIK nu agerade rätt, säger Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson

Det var på torsdagsmorgonen som nyheten briserade. Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in efter ett matchfixningsförsök. Förbundet satte hårt mot hårt.

– Det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll. Vi vill inte veta av er, sa Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på en presskonferens med anledning av beslutet.

En AIK-spelare hade trätt fram och anmält händelsen.

Informationsmöten med klubbarna

Under fredagsmorgonen kom sedan nyheten om att ytterligare sex spelare mottagit hot. Dagens Nyheter hade tagit del av hemligt underrättelsematerial som visar att gärningsmännen bakom matchfixningen inom svensk fotboll har kopplingar till "ökända kriminella grupperingar". Grupperingarna bistår genom att finansiera mutorna som matchfixarna använder i syfte att manipulera slutresultat. 

Kvällsposten kan nu berätta att SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) långt innan den inställda matchen varit ute och informerat klubbarna om det rådande klimatet och den ökande risken att utsättas för matchfixningsförsök. Spelare och ledare varnades och informerades kring hur de skulle agera ifall att något inträffar.

– De kom ut och tog upp ämnet och påtalade för oss vad vi skulle göra ifall det skulle dyka upp en sådan situation. De sa till oss vem vi skulle ta kontakt med, kanske tränare eller sportchef, som sedan skulle ta det vidare, säger Anton Tinnerholm som väljer att hylla AIK-spelaren som trädde fram.

– Vad jag har förstått så är det precis det som skett i AIK. På så sätt är det väl ett bra arbete och en spelare som skött sig på ett bra sätt. Jag vet inte hur spelaren mår i dag, men det är otroligt starkt av honom att kliva fram.

"Vill förebygga och informera"

Förbundet har haft liknande möten med alla elitklubbar, och mötet är inget som är unikt för Malmö FF.

– Syftet är att förebygga och informera spelarna om vad som kan ske och hur man ska agera i olika situationer, säger Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF.

Hur reagerade du fick reda på att IFK Göteborg-AIK skulle ställas in?

– Man tycker det är otroligt trist, jag trodde inte matchfixning förekom på den här nivån utan främst i lägre divisioner. Jag hoppas att det var första och sista gången.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.