Ali drömmer om att boxas för Sverige i OS

Ali Yusefi flydde från Afghanistan via Pakistan och Iran till Sverige – i helgen kan han bli svensk mästare.
Foto: Privat

Ali Yusefi, 21, drömmer om är att vinna OS-guld för Sverige i boxning år 2020.

Men träningen, som från början var ett sätt att hantera jobbiga minnen från flykten, har redan gett honom något ännu större.

– Jag har fått ett bättre liv. Boxningen har räddat mig, säger Ali som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

I helgen avgörs SM i boxning i Malmö.

En av favoriterna i viktklassen 60 kilo är Ali Yusefi, 21, som representerar Hammarby boxning och är rankad tvåa i Sverige.

– Jag vill vinna SM, då kommer jag ett steg närmare OS, nya dörrar öppnas och jag kan komma med i landslaget, berättar Ali när han just anlänt till Malmö med tåget på torsdagseftermiddagen.

– Det är fyra som har anmält sig i min viktklass så förhoppningsvis blir det två matcher. Jag har kört hårt och bara fokuserat på boxningen under de senaste två månaderna. Det känns jättebra i kroppen, fortsätter han.

För några är Ali Yusefi redan känd från SVT:s Atleterna där han medverkade 2015.

– Jag åkte ut i femte avsnittet. Det var friidrottsutmaning, inte min bästa gren, påpekar han med ett leende.

Vad är det största som har hänt dig hittills inom boxningen då?

– Att jag mår bra och har fått ett bättre liv. Jag har fått nya vänner, lärt mig svenska och kommit in i svenska samhället. Boxningen har räddat mitt liv.

Ali kom till Sverige via människosmugglare

Ali Yusefi kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn via människosmugglare för fem år sedan från Afghanistan genom Pakistan och Iran.

– När jag kom hit var jag ensam hela tiden. Jag kunde inte språket och hade ingenting att göra. Det var jobbigt. Jag flyttades från boende till olika familjehem och bytte skolor.

– Samtidigt hade jag många dåliga minnen från resan och tänkte mycket på min familj som var kvar.

För att hantera alla jobbiga tankar och känslor köpte  Ali Yusefi en boxningssäck, som han hängde upp i taket i sitt rum i familjehemmet.

– Sedan slog jag på den för att få ut allt. Det kändes bra när jag mådde dåligt, efteråt blev jag trött och somnade. Så småningom föreslog min fostermamma att vi skulle hitta en boxningsklubb till mig.

Ali Yusefi var dock tveksam till en början.

– Boxning har aldrig varit min favoritsport, jag gillade fotboll mer. Men i slutet av 2011 testade jag för första gången och två månader senare vann jag min första match. Det var väldigt kul att få vinna någonting.

Samtidigt fanns det en speciell person som han inte vågade berätta om sitt nya intresse för.

Mamma Fatima som lever kvar ensam i Kabul, Afghanistan och som Ali skickar pengar till varje månad.

– Hon frågade alltid, vad gör du på fritiden? Jag ljög, svarade ingenting. Sedan kunde jag inte ljuga mer.

– Från början blev hon arg. Hon vill inte se mig med blåmärke under ögonen eller utslagna tänder. Hon är rädd för boxningen.

Vet hon om att du ska boxas i helgen?

– Ja, jag har sagt att det är en av de största matcherna. Att jag kan bli svensk mästare. Hon peppar mig och säger att jag ska vara försiktig. Jag vet att hon är nervös och inte kan sova. Hon ber för mig.

Har du själv känt någon rädsla inför en match?

– Nej, aldrig. Jag kan vara nervös inför matcher men det ska man vara. Det är naturligt efter all tid och träning man har lagt ner. Jag tränar 12-14 pass i veckan.

Vid sidan av mamma Fatima har boxningsklubben Hammarby blivit som en ny familj för Ali.

– De har tagit hand om mig och min tränare Joel Grandell har alltid ställt upp för mig. När jag har haft mörka dagar har han ringt eller träffat mig. Han har gett mig råd att inte tänka på vad som har hänt utan se framåt.

Yusefi sitter i klubbens styrelse

Nu sitter Ali Yusefi dessutom i klubbens styrelse och tillsammans med sin tränare har han påbörjat ett projekt som ger andra ensamkommande flyktingbarn chansen att träna boxning.

– Tre gånger i veckan har vi pass för dem men de kommer och tränar varje dag. Det är kul att se. De är 25, 26 stycken. De får nya vänner, lär sig språket och har någonting att göra.

– På deras boende är det mycket väntan. Ska de få gå i skolan? Ska de får vara kvar? Det tar mycket energi och det blir lätt konflikter och bråk när de inte mår bra. När de tränar har de inte tid att tänka eller bråka.

Ali Yusefi har sedan han kom till Sverige utbildat sig till barnskötare och personlig tränare men just nu ligger allt fokus på boxningen.

– Jag vill gå fler internationella matcher. Min stora dröm är att vinna OS-guld 2020.

Eller ja, det finns en stor dröm till.

– Att ta hit min mamma. Jag har försökt men har fått avslag, de ansåg inte att jag behövde henne här eftersom jag är över 18 år. Jag hoppas att jag kan börja tjäna lite mer pengar så att hon kan besöka mig här som turist lite längre.

– Det skulle betyda mycket för mig. Jag skulle inte behöva ringa orolig efter explosioner där och höra hur det är med henne. Jag vet att hon också är rädd.