Albin Tingsvall: "Det finns sällan en plan b"

Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

När Albin Tingsvall gav upp elithandbollen vid 26-årsålder hade han en reservplan.

Men enligt den före detta spelaren har många unga inte det – utan drömmer om en orealistisk framgång.

– Många hoppas så klart att man ska slå igenom, hoppas på stora framgångar och de pengar som finns inom idrotten. Men det finns sällan en plan b, säger Tingsvall.

Det har snart passerat en hel säsong sedan högernian Albin Tingsvall lade skorna på hyllan. Bristande motivation och ett sug att fokusera på sin psykologkarriär låg bakom avhoppet.

Då hade han sedan länge hoppat på studierna och var färdig. Så ser det ofta inte ut. Det vill han och före detta spelarkollegan Jens Eriksson informera om. Genom sina föreläsningar vill Albin Tingsvall och Jens Eriksson uppmuntra till att fler unga idrottare gör något vid sidan av sporten.

– Det kommer från när jag och Jens började spela i Hammarby i Stockholm som unga. Redan där såg vi väl att ganska många idrottare som inte utbildar får svårare att klara ett långt skadeuppehåll eller att lägga av.

Drömmen om en oerhörd framgång som ska ge ett ekonomiskt oberoende är vanlig hos unga talanger, enligt Tingsvall. Men många saknar den plan b som både Tingsvall och Eriksson hade.

Fokuset ligger på sporten och ingenting annat.

– Det handlar dels om att ha en back up-plan. Båda vi känner, och forskning visar, att man kan bli en bättre idrottare i stunden av att studera eller göra något annat meningsfullt vid sidan av. Dels tar det bort lite av pressen, idrott behöver inte vara allt. En faktor att man får två växlande stressystem, en dynamisk vardag. Alltså när du studerar vilar du från idrotten och tvärtom, säger Tingsvall.

Resonerade du likadant då, som du gör i dag?

– Jag funderade likadant som jag tycker att många unga idrottare gör i dag. Man hoppas så klart att man ska slå igenom, hoppas på stora framgångar och de pengar som finns inom idrotten. Ofta finns en överdriven bild av hur mycket pengar det finns. Det tror jag också jag hade. Det var inte någon som berättade det här för mig när jag var ung, och så här i efterhand hade jag gärna sett att jag fick det stödet.

Den före detta skytten var inte mer än tjugo när han satte sig ner i skolbänken på eftergymnasial nivå. Han berättar entusiastiskt om hur skönt det var att kunna leva i två världar.

Finns en okunskap

Att göra en dålig match inte var hela världen.

Men Albin Tingsvall berättar också om en okunskap i idrotts-Sverige; bland, ledare, tränare och föräldrar. Han och kollegan försöker nå ut till ungdomsverksamheten i Sverige för att uppmuntra talangerna att vidga sina vyer och ha en reservplan.

– Det finns jättemånga sätt man kan samverka på för att kunskap ska spridas. Men det är ingen som gör det. Där tänker jag att vi som elitidrottare har ett viktigt ansvar. Att försöka bygga broar och förmedla nya perspektiv.

Mycket av det Albin Tingsvall berättar om har en personlig prägel. Ett sidospår är den tidiga satsningen – med toppning och specialisering som följd.

Albin Tingsvall och Jens Eriksson var båda så kallade late bloomer. Ingen av dem spelade i några ungdomslandslag. I stället blommade han ut på seniornivå.

– Tittar man på ungdomslandslag och så ser man att de som är med där är ofta födda tidigt på året. Det visar på att vi är väldigt dåliga på att välja ut vilka som är bra. Det är jäkligt svårt, och väljer vi tidigt tittar vi ofta på fysiskt mognad. Och fysiskt mognad är ett dåligt mått på talang. Tittar man sen i vuxen ålder hittar man många spelare som jag och Jens som kommit till eliten, men har gått helt andra vägar. Det är klart det påverkat min syn på det också.

– Man behöver faktiskt inte välja en sak tidigt. Man behöver absolut inte väljas bort tidigt. För det är inte då man behöver vara som bäst. Det finns andra vägar att ta sig fram

Det här åsikterna skiljer sig lite från övriga idrotts-Sverige?

– Generellt finns det många ledare och föräldrar som tänker att ska man bli bra på något måste man satsa tidigt. Men så är det inte. Det saknas kunskap i många av de här frågorna.

– Det som gynnar bredden gynnar eliten också. Det behöver inte finnas någon motsättning. Barn och ungdomar ska idrotta för att det är kul. Man ska inte vara bortvald för att man är för dålig eller inte platsar.

Albin Tingsvall

Ålder: 28 år

Klubbar: Bjärnum. Åhus, Kristianstad, Hammarby, Lugi, Flensburg (lån)

Meriter: 11 A-landskamper, SM-guld, SM-silver

Yrke: Psykolog

Jens Eriksson

Ålder: 29 år

Klubbar: Stavsten, Hammarby, H43, Trelleborg (tränare)

Meriter: SM-guld

Yrke: Civilekonom