Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens nya besked – 15 kan åtalas i härvan

Percy Nilssons första ord efter att ha varit hos polisen.
Åklagare vill ställa Percy Nilsson och 14 andra personer inför rätta efter att utredning om insiderhärva.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Expressen kunde i december avslöja att Malmöprofilen varit på förhör hos polisen.
Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN / KVP/EXPRESSEN
IT-miljardären Dan Olofsson är också med i Victoria Park-utredningen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det var i december som Percy Nilsson, enligt flera källor, hämtades in till förhör av polisen och anhölls. 

Byggherren och Malmöprofilen var misstänkt för grovt insiderbrott i härvan om fastighetskoncernen Victoria Park, men släpptes senare.

Nu är utredningen klar – och åklagaren vill ställa ett 15-tal personer inför rätta, skriver Sydsvenskan. 

Det var i början på december som Expressen/Kvällsposten kunde avslöja att Percy Nilsson hämtats in till förhör av polisen. 

76-åringen avbröt sin jaktresa och överlämnade sig själv till polisen, enligt flera källor. 

Misstanken gällde grovt insiderbrott i Malmöföretaget Victoria Park.

Percy Nilssons anhölls, förhördes och släpptes senare, enligt uppgifter till Expressen/Kvällsposten. 

Percy Nilssons ord 

Några dagar senare var han tillbaka på jobbet. Då sa Nilsson:

– Jag har varit hos polisen och vittnat, det har jag varit. Det är allt jag har att säga. Mer kommer jag inte säga.

Nu skriver Sydsvenskan att utredningen om fastighetsbolaget Victoria Park är klar.

Utredningen om Victoria Park

Utredningen startade 2018 och då häktades en företagsledare i 60-årsåldern och två Malmöbor misstänkta för insiderbrott. 

Företagsledaren ska tre dagar före ett tyskt investmentbolag offentliggjorde ett konkurrerande bud på Victoria Park ha erbjudit samtliga delägare 38 kronor per aktie. Därefter steg börsvärdet på Victoria Park med nästan åtta procent. 


Kort senare, den 11 maj 2018, fick Ekobrottsmyndigheten en anmälan om aktieaffärer gjorda i samband med de internationella buden. Efter det startas en brottsutredning om vem som känt till buden i förväg – och vilka aktieaffärer de har gjort baserat på informationen.


Percy Nilsson hade den 29 mars 2018 494 439 b-aktier i fastighetsbolaget Viktoria Park.


Victoria Park är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar 16 600 lägenheter i 13 svenska städer, däribland Malmö. 

Utredningen har letts av chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren i Stockholm, och han säger till Sydsvenskan att han tagit beslutet att skicka ut förundersökningsprotokollet till alla misstänkta. 

Utredningen är på flera tusen sidor och skickas nu ut till alla berörda parter. 

Åklagaren berättar att ett 15-tal personer omfattas av slutdelgivning, och de som omfattas är misstänkta för insiderbrott eller grovt insiderbrott. 

Syftet med slutdelgivning är att de misstänkta och deras advokater ska få möjlighet att läsa utredningen och begära eventuella kompletteringar. 

– Min bedömning är att när förundersökningsprotokollet är klart så finns det inte skäl att skriva av någon brottsmisstanke. Men jag får inte väcka åtal förrän de som är berörda får ta del av undersökningen och komma med synpunkter på innehållet, säger Langrot till Sydsvenskan. 

Beslut om åtal efter slutdelgivningen 

Ett beslut om åtal får åklagaren först ta efter att slutdelgivningen är klar och efter att eventuella kompletteringar begärda av de misstänkta har genomförts.

En process som kan ta flera månader.

Men åklagarens plan är tydlig: Han vill åtala ett 15-tal personer och misstanken för samtliga är insiderbrott av normalgraden eller grovt insiderbrott.

 Dagens industri har också tidigare skrivit att Percy Nilsson suttit anhållen för grovt insiderbrott, och även att IT-entreprenören Dan Olofsson kontaktades av polisen under december förra året. I Olofssons fall ska misstanken handla om hur han handskats med den förhandsinformation han fått om budet från den tyska köparen, skriver Sydsvenskan.

Thomas Langrot vill han varken bekräfta eller dementera för Sydsvenskan att Percy Nilsson och Dan Olofsson finns bland de misstänkta som ska slutdelges. Men båda har tidigare berättat för tidningen att de har varit förhörda, och enligt uppgifter till både både Expressen/Kvällsposten och även Sydsvenskan, så har Percy Nilsson alltså suttit anhållen. 

När Sydsvenskan når Nilsson efter åklagarens besked är han fåordig.

Han berättar dock för tidningen att åklagarens yppandeförbud inte längre gäller, men vill inte säga så mycket mer. 

– Jag tycker alltihop är åt helsike men jag vill inte kommentera det, säger byggherren och Malmö Redhawks hedersordförande och storsponsor, till tidningen. 

Han svarar ”nej” på frågan om han gjort något brottsligt och säger också:

– Skulle jag bli åtalad så är jag väldigt förvånad. Jag vet inte vad de skulle göra då, men som sagt vi diskuterar inte detta. 

Dan Olofsson: ”Inte tjänat en krona på insiderhandel” 

Sydsvenskan har också pratat med IT-entreprenören Dan Olofsson, som bekräftar att åklagaren har varit i kontakt med hans advokat och berättat att slutdelgivning är nära.

Han säger dock till tidningen att han inte ”tjänat en krona på någon insiderhandel” och att han själv gjort en legal granskning av sitt agerande. 

– De tyngsta experterna på området har kommit till slutsatsen att jag inte har gjort något felaktigt, säger han.

Dan Olofsson får efter det svara på frågan varför åklagaren då låtit förhöra honom:  

– Det kan vara andra personer som eventuellt har gjort någonting – men det är ingen transaktion jag har gjort och jag vill inte ha något slags stämpel av att ha gjort insiderhandel, säger han till Sydsvenskan. 


Ur arkivet: Percy Nilssons dröm – en skidanläggning i Malmö

Byggherren Percy Nilsson drömde 2017 om en skidanläggning i Kalkbrottet i Malmö – se intervjun.