Här tröstas Lilja av sina föräldrar. Foto: Johan SvenssonHär tröstas Lilja av sina föräldrar. Foto: Johan Svensson
Här tröstas Lilja av sina föräldrar. Foto: Johan Svensson
Jakob Lilja, till höger. Foto: Ronny JohannessonJakob Lilja, till höger. Foto: Ronny Johannesson
Jakob Lilja, till höger. Foto: Ronny Johannesson

Åklagare väljer att granska Liljas överfall

Publicerad

Chefsåklagare Ola Sjöstrand vid Malmö åklagarkammare har beslutat att granska Jakob Liljas slag i nacken på Malmöspelaren Jens Olsson.

– Jag har inte sett filmen men tittat på bilder och beslutat att inleda ett ärende, säger Ola Sjöstrand till Kvällsposten.

Jakob Liljas crosschecking i nacken på Jens Olsson kan få rättsliga påföljder även utanför hockeys regelverk.

Chefsåklagare Ola Sjöstrand kan i nuläget inte svara på om händelsen redan är under utredning.

– Vi kommer kontrollera om polisen fått in någon brottsanmälan och inlett någon förundersökning, säger Ola Sjöstrand.

Hans beslut innebär inte att Jakob Lilja är misstänkt för brott. Det handlar om att utreda om det finns någon brottsmisstanke.

Sportchefen kritisk

Sven-Erik Alhem tycker att åklagarens beslut var det enda riktiga.

– Det är precis vad jag tycker att en allmän åklagare ska göra så att det blir en helt förutsättningslös granskning, säger Sven-Erik Alhem.

En sådan granskning innebär att åklagare går igenom allt material som finns. Bilder, filmer och annat som beskriver vad som inträffade och hur det gick till. Först när det är klart kan en åklagare fatta beslut om han eller hon ska inleda en förundersökning som i så fall troligen handlar om grov misshandel.

Rögles sportchef Anders Carlsson är kritisk till chefsåklagarens beslut.

– Jag tycker det är väldigt underligt. I samma match fick en av våra killar en crosschecking som gjorde att han bröt näsan och fick sy åtta stygn, säger Carlsson och syftar på Almen Bibic.

– Ska de börja granska sånt här får de titta på varenda match och ta upp fall hela tiden. Vi har vårt regelverk att förhålla sig till och vi har Disciplinnämnden som är vår jury. Jag tycker att det borde skötas där, säger Carlsson.

"Är djupt ångerfull"

Kvällsposten har sökt Jakob Lilja utan framgång.

– Han är djupt ångerfull och mår inte bra över det som hände. Han kommer uttala sig om händelsen först efter att Disciplinnämnden har kommit med sin dom, säger Anders Carlsson.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag