Ängelholmsspelare vid en tidigare match. Foto: Ulf RydÄngelholmsspelare vid en tidigare match. Foto: Ulf Ryd
Ängelholmsspelare vid en tidigare match. Foto: Ulf Ryd
Paul Myllenberg. Foto: Tomas LeprincePaul Myllenberg. Foto: Tomas Leprince
Paul Myllenberg. Foto: Tomas Leprince

ÄFF hotas av konkurs – tabellen kan ritas om

Publicerad

Ängelholm är på väg att gå i konkurs.

Superettans tabell kan därför räknas om och då blir Hammarby den stora vinnaren.

– Det kan tyvärr bli konsekvensen men avgörandet ligger inte längre i våra händer. Vi behöver extern hjälp, säger Ängelholms klubbchef Paul Myllenberg.

Kanslipersonal har sagts upp men föreningen fortsätter blöda.

Ängelholms FF ser i nuläget inte ut att kunna betala ut löner vid månadsskiftet och leverantörsskulderna är stora. Därför har föreningen bett kommunen om ett extra driftsbidrag på två miljoner kronor.

Kommunens beslut väntas komma i slutet av veckan och vid ett negativt besked kommer ÄFF:s styrelse begära föreningen i konkurs efter helgen.

Tabellen ritades om

När Tyresö gick omkull tidigare i år ritades den damallsvenska tabellen om. Samtliga matcher som laget spelat räknades bort.

Skulle samma sak hända i superettan kan det få stora konsekvenser för toppstriden.

– Ett lag som går i konkurs finns inte längre. Då utgår man från tävlingen och alla resultat stryks. Sedan finns det en möjlighet att konkursförvaltaren kan bestämma sig för att driva vidare och då spelar man klart, men då behöver man ett tillstånd från förbundsstyrelsen, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

– Det är klart att det inte är roligt för föreningarna som drabbas av det här. Men det är klart mest rättvist. Man ska tänka på alla lag inte har spelat mot Ängelholm två gånger än.

Både Ljungskile och Sundsvall har vunnit sina matcher mot Ängelholm och kommer i så fall bli av med sex poäng vardera.

Hammarby tappar inget

Hammarby har däremot förlorat sina matcher mot Ängelholm och riskerar därför inte att bli av med några poäng. Bajen toppar just nu superettan tack vare bättre målskillnad än Ljungskile. Skulle Ängelholm gå i konkurs kan serieledningen i stället bli på sex poäng vilket innebär att en plats i allsvenskan nästa säsong är mycket nära.

– Det är enormt tråkigt eftersom vi vill att serien ska avgöras på fotbollsplanerna men det ekonomiska läget är väldigt besvärligt för Ängelholm. Vi har gått ut och informerat både sponsorer och medlemmar om hur det ser ut, säger Paul Myllenberg.

Richard von Yxkull, ordförande i Hammarby fotboll:

– Jag lider med Ängelholm och hela deras förening. Jag vet att de har kämpat stenhårt för att klara det här.
– Vi vill avgöra det här på planen. Och vi kommer att avgöra det här på planen, för egen maskin. Det är inte så här vi vill gå upp.

Kommunledningen berättar för Helsingborgs dagblad att ÄFF kommer att få besked om driftsbidraget efter helgen.

– Vi kommer att sätta in ett extra kommunstyrelsemöte på måndag kväll innan ordinarie kommunfullmäktige. Det är ÄFF som är på agendan då, säger Robin Holmberg (M), kommunfullmäktiges ordförande.
– Vi gör just nu kommunens delårsbokslut och måste först vi se om kommunen har några pengar. Jag är inte beredd att ta beslut så att kommunen går minus.

"Kan inte betala ut löner"

Samtidigt svävar ÄFF i ovisshet fram till att kommunen bestämmer sig.
– Vi kommer inte kunna betala ut några löner innan vi fått något besked från kommunen. Spelarna är på väg till match nu och som jag känner dem kommer de fixa det här, säger Myllenberg.
Men på söndag behöver de inte dyka upp på träningen?
– Stämningen är god i truppen och med god vilja kan vi ta oss igenom det här tillsammans. Får vi ett positivt besked på måndag så löser vi det.
Och om ni får ett negativt besked?
– Det är en fråga för styrelsen men då är det nog vårt ansvar att begära oss själva i konkurs. Annars gör någon annan det.

Extra kommunstyrelsemöte

Lilian Eriksson, kommundirektör i Ängelholms kommun:

– Inledningsvis kom de med en förfrågan om ett lån på 1,2 miljoner kronor men nu har de ändrat sitt önskemål då de inte anser att det är tillräckligt. De har ansökt om ett bidrag på 2,1 miljoner och ett lån på tre miljoner kronor.

När lämnar ni besked?

– Vi har satt in ett extra kommunstyrelsemöte på måndag inför ordinarie kommunfullmäktige. Efter det kommer ett besked.

Vad kan ÄFF ge för säkerhet på lånet?

– De har ju inte så mycket att lägga som säkerhet. Därför är det en av frågorna vi måste titta på.

Kan det bli så att ni säger ja till bidraget och nej till lånet, eller tvärtom?

– Nej, det är ett paket. Det här är pengar som ÄFF anser att de behöver för att klara sig både kortsiktigt och långsiktigt.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag