Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adam Berner bröt ryggen i kraschen

Den förre Mjällbyanfallaren är kontraktslös och arbetssökande. Han följer det allsvenska laget från läktarplats. Det är oklart om han någonsin kan återvända till elitfotbollen. Foto: ERIK ÅHMAN

Hällevik. Adam Berner tackade nej till ett jobb på banken, satt i förhandlingar med Mjällby och skulle satsa på livet som heltidsproffs.

Då smällde han rakt in i ett träd, fick klippas loss ur bilvraket och ådrog sig en fraktur på första ländryggskotan.

Nu är han både arbetslös och kontraktslös.

- Men jag lever. Det är ju alltid något.

Mjällby hade på nytt förlängt sitt allsvenska kontrakt och sportchefen Thomas Andersson Borstam satt med det årliga trupp-pusslet inför 2013.

På en av bitarna skulle det ha stått Adam Berner, 26, vars tidigare avtal nyss löpt ut, men en torsdagskväll i slutet av december förändrades allt.

- Jag skulle köra in till Sölvesborg och hälsa på en kompis. Strax innan Valje kör jag av vägen och krockar med ett träd.

- Jag hann varken bromsa eller tänka. Det var tydligen svarthalka, har jag fått berättat för mig. Vägen svängde men det gjorde inte bilen.

Kraschade i 80 km/h

Hastigheten har uppskattats till 80 kilometer i timmen. Bilen blev totalförstörd och Berners rygg likaså.

- Jag tuppade av. Jag kommer ihåg att det smäller och mitt nästa minne är att någon är framme vid mig och frågar hur det är med mig. Sen kom ambulansen och räddningstjänsten. De fick klippa bort taket innan de kunde lyfta ur mig och lägga mig på båren. Jag satt nog fast i bilen ungefär en timme.

Kunde bara promenera

En fraktur på första ländryggskotan och tolv veckor i trepunktskorsett, sa läkarna.

"Nej, inte rehabträning", tänkte Berner.

Till att börja med kunde han bara promenera. Att ligga ner gick också bra men det var svårare att sitta eftersom benen inte fick vara böjda för djupt.

När vi träffas i samband med Mjällbys hemmamatch mot Gefle har halva april passerat, korsetten är kastad och Adam Berner har så smått börjat träna på gymmet igen. Fotbollsplanen har han däremot inte satt sin fot på.

Att vara reporter och intervjua Adam Berner på Strandvallen är något av det enklaste du kan göra.

Knappt en enda fråga behöver ställas. Det tar supportrarna hand om.

Hur är det med dig? kommer någon fram och frågar,

Är du tillbaka snart? vill en annan veta.

Men Adam Berner har inga riktiga svar.

- Åtta månader har de sagt att det ska ta innan ryggen är bra igen, men det vet man ju aldrig. Det kan gå snabbare eller långsammare. Dessutom kommer det dröja ett tag efter det innan jag fått tillbaka musklerna och fotbollsformen igen. Jag har tappat flera kilon sen olyckan. Alla muskler har försvunnit och jag är helt platt.

Den nu 26-årige anfallaren är en av alla de egenfostrade spelare som Mjällby AIF är stolta över.

"Får acceptera situationen"

Han kom till laget från grannklubben Bromölla redan 2006 och bidrog till att Mjällby tog sig från superettan till allsvenskan.

Där tog det stopp för den kvicke talangen som fick ont om speltid och bara startade två matcher under klubbens tre första år i den högsta serien.

Med både Marcus Pode och Pär Ericsson skadade hade Berner i år mycket väl kunnat ta en plats i anfallet.

- Bättre läge än så här hade jag inte kunnat få. Men nu är det som det är och jag får acceptera min situation.

Han har fått klartecken från Mjällbys ledning. Berner är välkommen att sköta sin rehabträning på Strandvallen men något kontrakt kan han inte räkna med eftersom inte ens han själv vet om han någonsin kommer kunna spela fotboll igen.

- Ska jag komma tillbaka så måste jag kunna gå för hundra procent, men det vet man inte riktigt än. Vi får ta det vecka för vecka och månad för månad. Just nu känns det som att det går åt rätt håll i alla fall. Det viktigaste är ändå att jag ska bli helt frisk och inte få några bestående men. Fotbollen får komma i andra hand.

Så vad gör du nu?

- Jag är arbetssökande. Jag tackade ju nej till banken för att jag skulle spela fotboll och då var det någon annan som fick den tjänsten. Nu har jag varit sjukskriven i tre månader men det är väl dags att satsa på den civila karriären. Jag har en civilekonomexamen så det blir väl något inom det.

"Blir grymt sugen"

Helst av allt vill han ut på planen igen, men när Mjällby i dag spelar ny hemmamatch, mot BP, sitter Berner återigen på läktaren. Han är i år längre från startelvan än han någonsin tidigare varit, och det är psykiskt tungt.

- Man blir grymt sugen när man ser grabbarna här ute på Strandvallen. Efter den där olyckan har jag väl åtta liv kvar, men jag vet inte om det gäller även som fotbollsspelare.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!