Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"90 miljoner är mycket, men inte jättemycket"

Malmö FF:s vd Niclas Carlén
Foto: NILS JAKOBSSON
AIK:s Alexander Isak presenteras för Dortmund efter en affär värd cirka 90 miljoner kronor
Foto: BORUSSIA DORTMUND GMBH & CO. KGAA

Malmö FF är överlägset rikast i Sverige.

För att kunna behålla sin rikedom och bygga på den ytterligare har MFF slutat att se på budgetarbete som ettårigt.

Samtidigt är man lugna för det hot som kommer från andra klubbar vars rikedom ökar, som exempelvis AIK:s efter försäljningen av Alexander Isak.

– 90 miljoner är mycket, men det är inte jättemycket, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

I en rad artiklar redogör Kvällsposten för Malmö FF:s plan att ta nästa steg.

Steget från att vara bäst i allsvenskan, till att bli ett ännu mer kontinuerligt mästarlag, oftare spela gruppspel i Europa och ta sig vidare från det gruppspelet.

I första delen berättade vi om hur MFF:s sportsliga plan innefattar avancemang från gruppspel i Europa i sommar. 

I del två avhandlas en av de allra viktigaste punkterna för att ta nästa steg.

Nämligen att öka de intäkter som inte kommer från spelarförsäljningar och Europaspel.

– Vi säger ju att vi måste upp över 200 miljoner och närmre 250 miljoner i omsättning för att kunna vara konkurrenskraftiga, exklusive spela i Europa, säger Niclas Carlnén.

I dagsläget har Malmö FF cirka 50 miljoner kronor kvar för att nå den nivån och efter rekordåren med Champions League-gruppspel 2014 och 2015 så blev 2016 ett år av annat ekonomiskt slag.

– Det är inte klart ännu. Men vi hamnar nära plusminusnoll för 2016, säger Niclas Carlnén som ändå ser en positiv ekonomisk utveckling under året.
– Med truppens ökade storlek har vi ökade kostnader men vi har också lyckats nå lite högre intäkter som gör att det jämnas ut. 

Ser inte budgeten som ettårig

Att Malmö FF spelat sig till en högre nivå, så väl sportsligt som ekonomiskt, har gjort att klubben börjat se sin ekonomi och sportsliga satsning ur ett annat perspektiv än tidigare.

– Vi har sagt att vi ska jobba med en budget över en längre tid. Till exempel är det ofta så att spelarkontrakt skrivs på tre år och då måste vi veta att vi kan hantera de kostnaderna under den tiden, men då vill man se till att de sportsliga framgångarna kommer inom den tiden. Man ser budgeten över ett treårsperspektiv och då tål vi vissa år där vi gör ett negativt resultat medan vi andra år måste göra ett bra resultat. För det hänger ihop och då kommer kostnaderna att pendla. 

Om du tittar på 2016 som var det första på just tre år där ni inte spelade i Europa, vad ser du?

 – Det vi ser är att intäkterna ökar. Företagsförsäljningen, biljetter, privatmarknaden, shoppen. Alla de ökar jämfört med våra senaste år då vi inte spelade i Champions League. Och vi kan redan nu se hur försäljningen av årskort ligger långt före var den var förra året. Så trenden med ökade intäkter finns ju. 

Sprida sin popularitet

Var anser du att ni har störst potential att öka er intäkter?

– Det är ganska jämnt fördelat mellan privat- och företagsmarknaden. Hälften/hälften. Annars får man göra andra saker och då är det helt nya områden man ska ge sig in i och det kan jag inte se att vi gör det just nu, säger Niclas Carlnén som istället ser stor potential att öka Malmö FF:s slagkraft i Skåne.

– Vi finns över ett ganska stort geografiskt område, det är många som kommer i kontakt med oss dagligen och det i sin tur gör att publiksnittet ökar så vi får fler som besöker oss. De relationerna är jätteviktiga. Vad jag menar är att det inte bara ska vara en reklamkampanj, ”kom och köp en biljett”, utan det ska vara en långsiktig förankring som gör att människor väljer Malmö FF framför något annat. Och då pratar jag inte bara Malmö stad utan hela regionen. Det tror jag är det viktigaste jobbet vi har framför oss på det området. För har man den relationen med sin publik så klarar man svackorna också.

Fara med stora engångssummor

Ni är i ekonomiskt särställning i allsvenskan och ni har vunnit fyra av sju SM-guld under 10-talet. Samtidigt säljer andra klubbar spelare, AIK Alexander Isak för 90 miljoner kronor, hur ser du på framtiden ur det perspektivet?

– Först och främst är det jättebra att det kommer in mer pengar i svensk fotboll. Det gynnar alla. För AIK:s del beror det nu helt och hållet på hur många svarta hål de har. När vi spelade oss till stora intäkter behövde vi ha en hel del för att lappa och laga, köpa loss stadion, amortera lån som sänkte driftskostnaden. Har man mycket sånt så blir det inte mycket kvar, däremot så kommer man ut mycket bättre på sikt men det kommer inte att märkas så omedelbart.

– Är det så att AIK inte har så mycket svarta hål då kommer det att bidra till en sportslig utveckling direkt. Sedan tror jag ändå att man måste vara långsiktigt. 90 miljoner är mycket, men det är inte jättemycket. Inte i fotbollsvärlden, säger Niclas Carlnén som betonar faran att luta sig för mycket på engångsbelopp.

 – Alla allsvenska föreningar jobbar med att hitta hållbara långsiktiga intäkter som ökar. Det kommer inte att göras så många sådana spelaraffärer i Sverige där man får strax under 100 miljoner. Så jag tror att den sportsliga framgången, Europaintäkterna och publikintäkterna, det är det viktigaste på lång sikt.

Dessutom menar Niclas Carlnén att personalen utanför planen kommer att få en allt viktigare roll framöver och att den till och med är nyckeln för att höja hela allsvenskan.

 – Det är inte så hög kontinuitet i organisationerna. Med de här pengarna som kommer in i svensk fotboll är förutsättningarna bättre att få en kontinuitet och då kommer utvecklingen att gå fortare och då kommer allsvenskan att bli bättre än våra nordiska konkurrenter. Det är ett arbete som vi i Malmö FF lagt stor vikt vid de senaste åren.


Läs del 1 i artikelserien om hur Malmö FF ska nå ytterligare en nivå HÄR. 


Följ alla sydsvensk elitidrott i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.