Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-årig talang hälsade inte - stängs av från landslaget

Supertalangen Leon Glasnovic och hans pappa tillika tränare Mario Glasnovic har stängts av från landslaget av taekwondoförbundet (STU). Foto: Privat
Leon Glasnovic från Malmö har vunnit 9 SM-guld och 17-åringen har redan tagit silver på en internationell seniortävling. Foto: Privat

17-årige talangen Leon Glasnovic stängs av från svenska taekwondolandslaget.

Orsaken: han hälsade inte på styrelsemedlemmar och har gillat Facebook-inlägg som var kritiska mot förbundet.

Han missar därmed junior-EM.

– Luften gick ur mig, vi lever väl ändå inte i Nordkorea, säger Leon Glasnovic.

17-årige Leon Glasnovic har vunnit 9 SM-guld och redan vunnit medalj på en internationell seniortävling.

För några dagar sedan hade han siktet inställt på junior-EM, där han tippades ha stora möjligheter att nå framgång.

Han hade löptränat innan skoldagen och kände sig taggad som "Rocky". Efter träningen fick han dock se något som fick all luft och energi att gå ur honom.

Ett mejl från sitt förbund:

"Leon Glasnovic kommer omgående att strykas från landslaget till junior-EM.

Förbundet: "Måste ta bort likes"

"Leon hälsar inte på anställda och styrelseledamöter - hände senast nu under Svenska Cupen i Hässleholm - utan går bara förbi och nonchalerar dessa".

I mejlet står det även att idrottaren gillat och delat inlägg på Facebook där förbundet beskylls som korrupt. "Trots tillsägelser – varning – om att han måste ta bort denna typ av likes så har han medvetet valt att inte göra så utan fortsätter att offentligt gilla inlägg som smutskastar förbundet".

– Jag var fokuserad på tävlingen. Det hade varit en sån skön start på karriären med en EM-medalj och sponsorer och allt vad det innebär, säger han hemma i Malmö timmarna efter att sista planet till junior-EM lyft.

Glasnovic: "Vi utbildas i att inte stå upp för våra åsikter"

Själv misstänker han att orsaken till straffet beror på en konflikt som förbundet har med hans pappa och syster, tränaren Mario Glasnovic och sportens stora affischnamn Nikita Glasnovic som deltog på OS i Rio de Janeiro.

När hon nyligen bad förbundet om att få byta tävlingsland, enligt egen utsago efter att ha tröttnat på bråk och konflikter, stängdes både hon och pappan av.

– Jag blev chockad över vilka lögner förbundet hittade på då, samtidigt som jag inte kunde säga något för jag visste att det bara skulle göra situationen värre. Allt jag kunde göra var att gilla och dela sådant som andra skrev, säger Leon Glasnovic.

Leon Glasnovic tränar ihop med storasystern tillika taekwondostjärnan Nikita Glasnovic. Bägge tävlar för Malmöklubben Toigye. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

17-åringen säger att förbundet tystar medlemmar och menar att man utbildar unga idrottare i att inte stå upp för sina åsikter.

– Trots att jag läste saker om min syster som var uppenbart osanna höll jag tyst. Tänk dig, bara att jag gillade och delade tidningsartiklar och inlägg som andra skrev har fått jättestora konsekvenser.

"Det är fullt tillåtet att tycka att styrelsen är rent ut sagt urusel"

Elin Johansson, ansvarig för juristavdelningen på Riksidrottsförbundet (RF), vill inte uttala sig om de enskilda fallen men säger att hon inte tidigare hört om ett förbund som avstängt idrottare på grund av kritik.

– Det har aldrig prövats. RF har i andra typer av ärenden slagit fast principen att i en demokratisk organisation måste det finnas utrymme för kritik. Den ska framföras på ett relevant sätt men det är fullt tillåtet att tycka att en styrelse är rent ut sagt urusel, säger hon.

Elin Johansson känner inte heller till något fall där RF prövat att en idrottare stängts av från landslag för att denne inte hälsat.

– Det har inte prövats som ett bärande moment vad jag vet.

Syskonen Nikita och Leon Glasnovic. Foto: Privat

Förbundet: "Idrottaren har begått flera övertramp i år"

Svenska Taekwondo Unionens (STU) ordförande Jacob Asp menar att avstängningen beror på övertramp som idrottaren ska ha gjort även tidigare i år.

– Det här är ingen ny historia. Han har brutit mot vanliga uppföranderegler tidigare i år och fått varningar för det.

En av de bärande orsakerna, enligt ert mejl till idrottaren, är att han ska ha gillat artiklar som är kritiska till er på förbundet?

– Det är helt fel uppfattning. Vi pratar om att han gillat inlägg där förbundet beskrivs som korrupt och kommentarer som är klara överträdelser.

Till idrottarens pappa och tränare skriver ni "det kanske är så att din negativitet och dåliga uppförande smittar av sig på dina barn". Det låter som en personlig vendetta?

– Från min sida ligger absolut inget personligt bakom. Vi har försökt göra allt för att hjälpa. Förhoppningsvis kommer vi ha ett möte och hitta samförståndslösning. Det är olyckligt att de vänder sig till medier, i min värld underlättar det inte vår kommunikation, säger Jacob Asp.

Inom taekwondon går meningarna isär angående anklagelserna.

Det finns aktiva som vittnar om att förbundets påståenden är överdrivna och sådana som bekräftar kritiken.

Idrottare som känner sig felaktigt behandlade av sina förbund kan överklaga beslut till riksidrottsnämnden, som är idrottens högsta domstol.

– Jag får svälja det här och ge igen tio gånger hårdare när jag blir senior, säger Leon Glasnovic.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!