Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spöknäten ett problem – fisken ruttnar i havet

JAGAR NÄT ISTÄLLET FÖR FISK. Fiskebåten ska under två dagar dra upp resterna från den fiskebåt som förliste utanför Smygehuk för sju år sedan. Foto: Lasse Svensson

Smygehuk. Metervis av gamla överväxta fiskegarn dras upp i båten på dagens uppdrag - att länsa området från dödsfällorna. Här lämnas i vanliga fall intrasslade matfiskar, sjöfåglar och tumlare för att dö en långsam död.

- Varje år går 200-400 ton torsk till spillo, säger undervattensfilmaren Joakim Odelberg.

165 KM NÄT FÖRSVINNER VARJE ÅR

Östersjöns säregna miljö är som gjord för förlista skepp eftersom skeppsmask inte finns här. Vraken kan i bästa fall besökas av hängivna dykare och utgöra konstgjorda rev där fiskarna trivs. Men med de sjunkna skeppen kommer också nät och övriga fiskeredskap. Varje år sätts 165 000 km nät ut i Östersjön och av dessa försvinner 165 km årligen.

Vraket utanför Smygehuk ligger på 10 meters djup och har stora sjok av gamla fiskenät som sitter fast i bråtet. Hur långa näten är vet man ännu inte. I ett omfattande projekt utfört av WWF Polen för några år sedan drogs 35 ton spökgarn upp.

GARNEN FÖRBRÄNNS TILL EL OCH VÄRME

Undervattensfilmaren Joakim Odelberg har tidigare dokumenterat nedskräpningen i havet i filmerna "Spöken i Östersjön" och "Så skimrande var aldrig havet?". När han fick höra om vraket utanför Smygehuk hörde han av sig till Havs- och vattenmyndigheten och Trelleborgs kommun för att få stöd till att rensa området från spökgarn.

Garnen tas upp genom att dykare fäster tampar i det med flytkuddar som stiger till vattenytan. Därefter kan det dras upp med en vinsch, bit för bit. Garnet rensas från bly och plastrester och förbränns slutligen av Sysav. Själva bärgningen förväntas ta två dagar.

Det luktar unket ombord på båten. Näten som just har dragits upp är täckta med sjögräs och tång. Marinbiologen Tony Fagerberg håller upp en torsk som trasslat in sig och slutligen dött.

- Det här ringar in problemet exakt. Spöknäten fortsätter att fånga in fin matfisk åratal efter att de har tagits ur bruk, säger han.

Båten har precis kommit tillbaka från dagens första vända ute på sjön. På två dagar ska undervattensfilmaren Joakim Odelberg med hjälp av lokala fiskare, yrkesdykare och kommunen plocka upp spöknäten från en fiskebåt som förliste utanför Smygehuk för sju år sedan.

Efter att allt garn har bärgats in till land ska blytyngderna och flötena i näten ska tas om hand och till sist ska de förbrännas och omvandlas till el och värme.

"Fylls med ruttnande fisk"

Problemet med spöknät är omfattande - varje år försvinner cirka 165 km fiskegarn bara i Östersjön.

- Näten fylls med ruttnade fisk, sjöfågel och däggdjur som inte har en chans att ta sig loss. Dissektioner som gjorts visar att säl och tumlare håller andan tills de dör i näten, säger undervattensfilmaren Joakim Odelberg.

För att slutföra projektet har filmaren fått stöd från bland annat Trelleborgs kommun, som går in med 60 000 kronor för att få upp näten.

- Vi måste jobba mer med Östersjöns miljö. Det här projektet kan man kanske se som ett avstamp till ett vidare arbete, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

"Rör alla och ingen"

Några konkreta planer på att ta upp fler spöknät har kommunen inte i nuläget. Men däremot planerar man för ett marint reservat mellan Fredshög och Stavstensudde som kan freda djurlivet. För Joakim Odelberg handlar framtiden framför allt om att samverka med de andra Östersjöländerna.

- Nedskräpning i havet rör alla och ingen. Vi har ett gemensamt ansvar här, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!