Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spökhotellet utnämns till ett av världens läskigaste

Herrgården i småländska Vittaryd är ett av världens tio läskigaste hotell, i alla fall enligt tidningen Café. Allt skylls på den olycksalige drängen Matts. Foto: Toftaholms herrgård

Förhållandet mellan den unge drängen och grevens rika dotter var dömt att misslyckas – hon skulle giftas bort med en annan ur societeten.

Efter att ha jobbat dag och natt inför sin älskades bröllop hängde sig drängen Matts i rum 324 på Toftaholms herrgård.

Hans öde gör hotellet till ett av de läskigaste i världen, enligt tidningen Café. 

Enligt sägnen lämnades lille Matts som nyfödd på trappan till det stora godset Toftaholm i Vittaryd. Föräldrarna, okända för eftervärlden, klarade sannolikt inte av försörjningen, det var tuffa tider i slutet av 1800-talet.

På godset förbarmade man sig över gossebarnets öde och tog honom till sig. Matts växte upp och kom att arbeta som dräng. Han utmärkte sig genom sin pliktkänsla.

– Det som jag har förstått om honom är att han har beskrivits som en hårt arbetande, noggrann dräng. Han jobbade dygnet om när det behövdes, säger Pelle Hjortblad som äger Toftaholms herrgård sedan tre år tillbaka.

Drängen Matts var i samma ålder som dottern till greven som ägde godset. 

De båda unga blev goda vänner och efter hand växte känslorna mellan dem fram och de blev hopplöst passionerat förälskade.

I trolska omgivningar tronar herrgården, som plötsligt utsetts till ett av världens läskigaste hotell. Foto: Toftaholms herrgård
Greven tillät inte deras förhållande

Men deras förhållande hade redan från början ytterst små chanser att klara sig. Dottern på godset förväntades hitta en man, jämlik henne själv i fråga om status.

– Då var det inte möjligt att gifta sig med en man vars föräldrar man inte hade koll på, helt omöjligt. Det spelade ingen roll hur kära de var, greven tillät inte deras förhållande, säger Pelle Hjortblad.

Bröllopet blev början till slutet för drängen

Beskedet knäckte den unge drängen och bröllopsplanerna mellan hans älskade och hennes tillblivne make blev början till slutet för den föräldralöse drängen.

– Bröllopet stod på godset och Matts, plikttrogen och hårt arbetande som han var, jobbade dag och natt inför festen, säger Pelle Hjortblad.

Arbetet var förstås påfrestande för Matts. Inte bara i fysisk bemärkelse.

Där hängde han sig och det sägs att han är kvar där än i dag

När bröllopsvalsen klingat ut och gästerna fortsatte fira giftermålet med glatt humör genom natten gick den djupt olycklige Matts, enligt sägnen, till det som i dag är rum 324 på Toftaholms herrgård.

– Där hängde han sig och det sägs att han är kvar där än i dag, säger Pelle Hjortblad.

Det var här, i det som numera är rum 324, som drängen Matts enligt sägnen hängde sig efter att ha förberett bröllopet mellan hans högt älskade och hennes tillblivne. Foto: Privat

Myten om Matts har spridit sig genom åren och lever kvar. För en del är Matts i allra högsta grad närvarande. Berättelsen är spridd även utomlands.

Läskigaste hotellet 

Faktum är att sägnen om Matts är så välkänd att herrgården i det mörkaste Småland nu har utsetts till ett av de tio läskigaste hotellen i världen där man kan bo

Bakom utmärkelsen står tidningen Café.

Pelle Hjortblad tycker att det är lite roligt, trots de tragiska omständigheterna. Myten tillför lite extra spänning och uppmärksamhet. 

– Det händer att vi får besökare som kommer enbart för detta, man tycker att det är lite upphetsande. Men även motsatsen inträffar, att det kommer gäster som har läst om det på nätet och absolut inte vill bo i det rummet. Det är ingen stor sak, man får hitta ett annat rum bara.

Bland de anställda på herrgården är meningarna om Matts och hans öde delade. 

Matts pekas ut för stök

Pelle Hjortblad hör inte till de som tror allra mest på storyn. 

– Personalen brukar säga att jag måste tro på det, men nej. Jag är inte övertygad, men andra är det.

– Om det är något som smäller till sent på natten, någon dörr som slår igen och slamrar utan att någon syns till är det lätt att peka på Matts. Jag går gärna in i den byggnaden sent en natt i bistraste och mörkaste vintern, skrattar Pelle Hjortblad som lovar att alla kan sova tryggt.

Var Matts egentligen kom från vet man inte. Men i trakterna av Vittaryd lever berättelsen om honom kvar. Och i skogen finns Mattsstenen.

– Det är där hans sägs vara begravd. 

 

De andra läskiga hotellen på Cafés lista

The Stanley Hotel, Colorado, USA

Detta är skräckhotellens ohotade nummer 1. Här tog Stephen King in en natt. Sedan skrev han The shining. Resten är historia.

 

Langham Hotel, London, England

Här sägs spöken, våldnader och andra otäckingar flockas på löpande band. Vill man gardera sig väljer man fördel att INTE lägga sig i rum 333 som sägs vara extra utsatt.

 

The Shelbourne Hotel, Dublin, Irland

Ett pråligt hotell som även sjuder av övernaturligheter enligt internationella röster. Ett av de allra vanligaste spökena här ska vara en ung flicka.

 

The Taj Mahal Palace, Mumbai, Indien

Här bor gärna kändisar, och enligt ryktet, även ett par spöken. Arkitekten W.A Chambers, som ritade bygget, sägs spöka i dess gamla flygel.

 

Dragsholm Slot, Høvre, Danmark

På andra sidan Öresund hittar vi Dragsholms slott med anor från 1200-talet. Här spökar i vart fall tre spöken varav ett av dem, en skotsk adelsman, enligt ryktet kör omkring på ägorna med häst och vagn.

 

Chateau Marmont, Los Angels, USA

På detta ståtliga bygge dog komikern och skådespelaren John Belushi till följd av en överdos 1982. Sedan dess sägs han ha återvänt för att spöka.

 

Hotel Burchianti, Florens, Italien

I lobbyn på det här hotellet sägs en kvinnlig vålnad kunna betraktas. Det finns även uppgifter om en spöklik städare som kan upptäckas på tidiga morgnar.

 

Parador de Cardona, Cardona, Spanien

Hotellet ligger i en dramatisk miljö men även inne på hotellet är det dramatiskt. I rum 772 sägs det att möbler flyttas omkring i bland på nätterna.

 

First World Hotel, Genting Highlands, Malaysia

Detta beskrivs som världens största hotell. Men inte ens ett så stort hotell klarar sig, enligt rykten, från spöken. Här är det främst högljudda spöken som stör nattgästernas sömn som härjar.

Källa: Café

 

Fler kärleksöden än det mellan Matts och grevens dotter har spelats upp på Toftaholm. På 1500-talet sägs Gustav Vasa har hämtat sin tredje hustru, Katarina Stenbock, på det dåvarande godset. Foto: Toftaholms herrgård

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!