HADE MIRAKELTUR. Anders Andersson var på väg hem från jobbet när han mötte en så kallad spökförare på fel sida av vägen. Att han klarade sig anses som ett mirakel av läkarna som vårdat honom. Foto: Tomas LeprinceHADE MIRAKELTUR. Anders Andersson var på väg hem från jobbet när han mötte en så kallad spökförare på fel sida av vägen. Att han klarade sig anses som ett mirakel av läkarna som vårdat honom. Foto: Tomas Leprince
HADE MIRAKELTUR. Anders Andersson var på väg hem från jobbet när han mötte en så kallad spökförare på fel sida av vägen. Att han klarade sig anses som ett mirakel av läkarna som vårdat honom. Foto: Tomas Leprince
Bilden från olyckan i oktober 2014. Foto: POLISENBilden från olyckan i oktober 2014. Foto: POLISEN
Bilden från olyckan i oktober 2014. Foto: POLISEN
Lårbenet knäcktes rakt av och läkarna tvingades trycka ner en halv meter lång märgspik som nu håller ihop det skadade benet. Foto: PrivatLårbenet knäcktes rakt av och läkarna tvingades trycka ner en halv meter lång märgspik som nu håller ihop det skadade benet. Foto: Privat
Lårbenet knäcktes rakt av och läkarna tvingades trycka ner en halv meter lång märgspik som nu håller ihop det skadade benet. Foto: Privat

Spökbilist var nära att ta Anders liv på vägen

Publicerad

23-årige Anders Andersson var nära att mista livet på grund av en spökbilist som medvetet styrde över på fel vägbana.

– Det hände inom loppet av någon sekund och jag hade ingen chans att komma undan, säger han.

I dag möter Anders för andra gången spökbilisten – den här gången i tingsrätten där den 22-årige bilföraren ställs inför rätta för både försök till dråp och grov vårdslöshet i trafik.

Anders minns fortfarande de dramatiska minuterna i oktober 2014 när han var på väg att dö på Käglingevägen i Oxie utanför Malmö.

– Jag hade slutat jobbet och körde hemåt för att möta en kompis. Vi skulle till gymmet och träna, säger han.

Men efter bara några minuters bilfärd dök den 22-årige spökbilisten upp på motsatt vägbana. 22-åringen hade sin förra flickvän med sig som passagerare och enligt polisutredningen hade de startat ett gräl om sitt förhållande.

– Det handlade om att jag gjort slut och att jag inte ville vara tillsammans med honom längre, säger ex-flickvännen i polisförhöret.

Hon berättar vidare att 22-åringen ögonblicket senare gasade på och plötsligt svängde över på fel väghalva och frontalkockade med en annan bil.

Front mot front

Det hela ska ha föregåtts av att 22-åringen ett par minuter tidigare sagt att han inte ville leva längre.

I det mötande fordonet satt alltså Anders. Han hade inte en chans att komma undan.

Bilarna möttes i princip front mot front. Anders Audi blev helt skrot. Men som genom ett under överlevde han själv.

– Läkarna har kallat det ett mirakel, säger Anders.

Han berättar att han knappt hann uppfatta hur den andra bilen plötsligt körde över på fel väghalva. Anders hann inte göra något förrän allt snurrade runt i ett moln av förvridna plåtdelar.

När allt stannat kunde han varken höra eller prata. Smärtan kom ögonblickligen och det kändes som att han andades genom ett sugrör.

– Jag tänkte att jag skulle hålla ut tills ambulansen kom, jag ville inte dö på vägen, säger han.

Livet återvänder

Anders fördes till universitetssjukhuset i Malmö med inre blödningar, brutet lårben och flera andra skador. Efter intensivvård och operation stod det klart att han skulle överleva.

I dag har livet tack vare intensiv träning så sakta börjat återgå till det normala igen. I vänsterbenet sitter bland annat en halvmeter lång märgspik för att hålla ihop benet.

Men det värsta är alla tankarna som kommit efteråt. Anders säger att han ibland får mardrömmar. Att köra bil är inte särskilt kul längre.

Inte tillåtet

– Men jag vill ändå inte vara bitter och jag vill inte känna hat mot bilföraren när jag möter honom i rättssalen. Inom min familj är vi uppväxta med att förlåta och i stället prata med varandra för att komma vidare, säger han.

– Jag förstår att killen som körde mådde dåligt, men det ursäktar inte det han gjorde. Det kan inte vara tillåtet att riskera andras liv på det sättet. Jag var ensam i bilen, men där kunde lika gärna ha suttit en familj.

Den 22-årige bilföraren klarade sig i princip utan skador. Hans passagerare skyddades av bilbälte och airbag och klarade sig undan med sträckning i fotled och halskotpelare.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag