Överbefälhavaren Sverker Göranson hade en personlig relation med den döde översten, som av Expressens källor pekas ut som chef för den hemliga militära spionorganisationen KSI. Överstens försvinnande utlöste en kris på högsta nivå. Foto: Sven Lindwall
Överbefälhavaren Sverker Göranson hade en personlig relation med den döde översten, som av Expressens källor pekas ut som chef för den hemliga militära spionorganisationen KSI. Överstens försvinnande utlöste en kris på högsta nivå. Foto: Sven Lindwall

Spionchef tog sitt liv - allt hemligstämplades

Publicerad

Chefen för Sveriges hemligaste militära spionorganisation, KSI, försvann förra året spårlöst. Mannen, en överste, hittades senare drunknad.

Den svenske spionchefens försvinnande och död utlöste en kris på högsta nivå i militärledningen.

Spionchefen valde att ta sitt liv samtidigt som Säpo utredde KSI:s roll i den så kallade Saudiaffären. Både militären och Säpo har utrett hans självmord. Samtliga handlingar om hans död har hemligtstämplats med hänsyn till rikets säkerhet.

Tystnaden är nästan total när det gäller översten och hans uppdrag som chef för Musts hemligaste kontor, KSI, kontoret för särskild inhämtning.

Inledningsvis, efter att översten konstaterats saknad, hanterades försvinnandet som ett vanligt polisärende.

Men säkerhetspolisen tog omgående över utredningen samtidigt som Försvarsmakten satte in egna resurser för att försöka spåra KSI-chefen.

Stort antal hemliga agenter

Ett skäl till att Försvarsmakten och säkerhetspolisen agerade så snabbt var att KSI har ett stort antal hemliga agenter och driver mycket känsliga och farliga spionoperationer utomlands.

Under ett antal timmar visste militärledningen inte vad som hänt landets högste spionchef.

Det faktum att översten tagit livet av sig var inledningsvis okänt för hans högsta chefer, dåvarande chefen för Must, Stefan Kristiansson, och ÖB Sverker Göranson som också hade en personlig relation till översten.

Full insyn i spioneriet

En farhåga var att KSI-chefen kunde ha varit utsatt för påtryckningar som lett till att han valt att till exempel lämna landet. Något som skulle ha inneburit en katastrof för den militära underrättelsetjänsten. Översten var som KSI-chef en av mycket få personer som har full insyn i Sveriges hemligaste spionoperationer.

Försvinnandet inträffade dessutom samtidigt som chefsåklagare Thomas Lindstrand genomförde ett stort antal förhör i sin utredning av Saudiaffären.

Han och utredarna vid Säkerhetspolisen utredde särskilt hur det gick till när FOI fick 250 000 kronor i kontanter av militära underrättelsetjänsten för att starta det illegala bolaget SSTI.

Saudiskandalen

Bolaget var tänkt att genomföra byggandet av den vapenfabrik i Saudiarabien som senare stoppades. KSI som har en hemlig budget utöver de cirka 700 miljoner kronor som Must förfogar över är en av få organisationer i Sverige som kan använda så kallade särskilda metoder. I klartext betyder det att KSI kan bryta mot lagen om syftet är att till exempel inhämta information genom spionage.

En av de som skulle förhöras var, enligt uppgift till Expressen, en medarbetare till översten, en person med hemlig befattning vid KSI som ska ha överlämnat pengarna till FOI.

- Frågan har ställts internt om den här affären har någon koppling till överstens beslut att begå självmord, säger en av Expressens källor.

Vad som är svaret på den frågan är okänt.

Bekräftar utredningen

Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, har bekräftat att man gjort en utredning av omständigheterna kring hans försvinnande och död.

Klas Eksell, chef för Musts säkerhetskontor ledde utredningen.

- Den finns bara i ett exemplar, förklarade Eksell för Expressen i mitten av december i samband med att han undertecknade den färdiga utredningen.

Säpo kopplats in

Även Säkerhetspolisen har granskat KSI-chefens dödsfall och har ett material på över 70 sidor. Expressen har begärt och fått ut Säpos handlingar om dödsfallet. All text på samtliga 70 sidor har strukits över med svart tusch.

Försvarsmaktens avgående chefsjurist Stefan Ryding-Berg är en av få som är beredd och kan kommentera överstens död.

- Den här rapporten handlar om ett dödsfall som inträffade under 2012. Den redovisar att det gäller en överste som tjänstgjorde vid högkvarteret och att dödsorsaken varit drunkning. Och det här har skett genom självmord. I den här rapporten finns ingen misstanke om brott, säger Stefan Ryding-Berg.

Stefan Ryding-Berg bekräftar också att utredningen också haft ett särskilt syfte, nämligen att försöka få fram om översten kan ha varit utsatt för utpressning eller något liknande.

- Det finns inga tecken som tyder på någon annan yttre påverkan som föranlett dödsfallet, säger han.

Hemliga operationer

Försvarsmakten vägrar att lämna ut någon information om vilka arbetsuppgifter översten haft med hänvisning till att han hade en hemlig befattning vid högkvarteret och att ett offentliggörande av skulle kunna innebära ett hot mot rikets säkerhet.

Men flera källor bekräftar för Expressen att den avlidne översten tjänstgjorde som chef för KSI, Kontoret för särskild inhämtning. Nyheten om hans hastiga död spreds dessutom snabbt i en stor krets av personer inom det svenska underrättelseväsendet men också inom de hemliga militära specialförbanden.

Översten var en mycket uppskattad person och hade själv tjänstgjort inom specialförbanden och även deltagit i hemliga operationer. Han ansågs vara ett föredöme som både officer och privatperson. Han hade under sin karriär tjänstgjort vid flera höga poster inom Försvarsmakten innan han blev chef för KSI.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag