Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spies klimatsmarta resa ställs in

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden
Resan skulle gått till Davos, men den ställs nu in. Foto: EVGENIYA MOROZ / ADOBE STOCK
Lisbeth Nedergaard är kommunikationschef på Spies. Foto: Press
I slutet av januari besökte Greta Thunberg Daos i samband med att World Economic Forum gick av stapeln. Foto: VALENTIN FLAURAUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I somras slog researrangören Spies på stora trumman och lanserade ett nytt klimatsmart koncept: en charterresa med tåg till Schweiz.

Men satsningen blev ett fiasko: bara två personer köpte resan och nu ställs hela projektet in.

– Den danska marknaden är tydligen inte redo för tågresor, säger Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef på Spies, enligt TV2.

Det var i juni som den danske researrangören lanserade konceptet: en veckas tågresa från Danmark till schweiziska Davos. Chartrat tåg och guide ingick. Minimalt klimatavtryck jämfört med en flygresa. 

– Vi har lyssnat till klimatdebatten. Och det har varit stor efterfrågan på resor med tåg eller buss från våra kunder. Och nu är vi glada att kunna erbjuda ett klimatvänligt resealternativ till våra kunder, sa Jan Vendelbo, administrativ direktör på Spies i samband med lanseringen i juni.

”Inte redo”

Planen var avresa i september. Men bara två personer köpte resan - ett fiasko.

– Vi körde mängder med annonser, och gick ut hårt ed resan och byggde upp ett stort intresse. Men den danska marknaden är tydligen inte redo för tågresor, säger Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef på Spies, enligt TV2.

Det är inte bara i Danmark som specialchartrade tåg lanseras. I slutet av augusti chartrade tidningen Dagens nyheter ett tåg och erbjöd tidningens prenumeranter en kulturresa till norra Italien. Tågresan blev medialt uppmärksammad.

I Danmark tyder dock siffror på att utvecklingen går åt andra hållet. 2018 slog danskarna rekord i flygresande. 36,4 miljoner passagerare landade och lyfte från de stora danska flygplatserna enligt statistik från danska Trafikstyrelsen, ett nytt rekord för nionde året i rad.

– Folk pratar mycket om klimat och miljö och säger att de gärna vill förändra sina resevanor. Men faktum är att vi inte kan se att så faktiskt sker, säger säger Lisbeth Nedergaard på Spies enligt TV2.