Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spermabrist i Skåne efter lagändringen

Det råder spermabrist i Skåne. Den sperma som finns redan finns är öronmärkt för par. Alla donatorer måste samtycka till donation också till ensamstående kvinnor. Bilden företsäller spermatankar där sperman förvaras.
Foto: Christian Örnberg
Det är i april som den nya lagen träder i kraft som ger ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta, registrerade partners och sambor.
Foto: Christian Örnberg

När det nu blivit lagligt för ensamstående kvinnor att få hjälp med assisterad befruktning räknar den skånska vården med ett ökat tryck. Men det saknas fortfarande en viktig beståndsdel – sperma.

I april träder den nya lagen i kraft som ger ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta, registrerade partners och sambor.

Tidigare har så många som 800 svenska kvinnor per år åkt över sundet för att få hjälp på danska kliniker. Men nu kommer allt fler svenska kvinnor vända sig till den skånska vården, och Region Skåne flaggar nu för att det inte finns tillräckligt med sperma, skriver Sydsvenskan.

Telefonen gick varm

Det märktes direkt ett ökat tryck inom vården så snart nyheten om den nya lagen kom, säger Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus.

– Telefonen gick varm hela dagen. Många har gått och väntat på det här. Vi välkomnar den nya lagen, säger hon.

Den sperma som finns redan finns är öronmärkt för par. Alla donatorer måste samtycka till donation också till ensamstående kvinnor.

Högst sex familjer

En spermiedonator kan ge cirka 10-15 behandlingar och får hjälpa högst sex familjer. Donatorn får 550 kronor i ersättning, tanken är att det ska vara en altruistisk handling. Enligt svensk lag instiftad 1985 måste barnet ha rätt att kontakta spermiedonatorn efter 18 års ålder.

– Men det är inte så många donatorbarn som hört av sig för att titta i handlingarna. Sedan 80-talet är det bara en handfull, men vi ser en ökad efterfrågan, säger Margareta Kitlinski, till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!