Det råder spermabrist i Skåne. Den sperma som finns redan finns är öronmärkt för par. Alla donatorer måste samtycka till donation också till ensamstående kvinnor. Bilden företsäller spermatankar där sperman förvaras. Foto: Christian ÖrnbergDet råder spermabrist i Skåne. Den sperma som finns redan finns är öronmärkt för par. Alla donatorer måste samtycka till donation också till ensamstående kvinnor. Bilden företsäller spermatankar där sperman förvaras. Foto: Christian Örnberg

Det råder spermabrist i Skåne. Den sperma som finns redan finns är öronmärkt för par. Alla donatorer måste samtycka till donation också till ensamstående kvinnor. Bilden företsäller spermatankar där sperman förvaras.

 Foto: Christian Örnberg
Det är i april som den nya lagen träder i kraft som ger ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta, registrerade partners och sambor. Foto: Christian ÖrnbergDet är i april som den nya lagen träder i kraft som ger ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta, registrerade partners och sambor. Foto: Christian Örnberg

Det är i april som den nya lagen träder i kraft som ger ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta, registrerade partners och sambor.

 Foto: Christian Örnberg

Spermabrist i Skåne efter lagändringen

Publicerad

När det nu blivit lagligt för ensamstående kvinnor att få hjälp med assisterad befruktning räknar den skånska vården med ett ökat tryck. Men det saknas fortfarande en viktig beståndsdel – sperma.

I april träder den nya lagen i kraft som ger ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta, registrerade partners och sambor.

Tidigare har så många som 800 svenska kvinnor per år åkt över sundet för att få hjälp på danska kliniker. Men nu kommer allt fler svenska kvinnor vända sig till den skånska vården, och Region Skåne flaggar nu för att det inte finns tillräckligt med sperma, skriver Sydsvenskan.

Telefonen gick varm

Det märktes direkt ett ökat tryck inom vården så snart nyheten om den nya lagen kom, säger Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus.

– Telefonen gick varm hela dagen. Många har gått och väntat på det här. Vi välkomnar den nya lagen, säger hon.

Den sperma som finns redan finns är öronmärkt för par. Alla donatorer måste samtycka till donation också till ensamstående kvinnor.

Högst sex familjer

En spermiedonator kan ge cirka 10-15 behandlingar och får hjälpa högst sex familjer. Donatorn får 550 kronor i ersättning, tanken är att det ska vara en altruistisk handling. Enligt svensk lag instiftad 1985 måste barnet ha rätt att kontakta spermiedonatorn efter 18 års ålder.

– Men det är inte så många donatorbarn som hört av sig för att titta i handlingarna. Sedan 80-talet är det bara en handfull, men vi ser en ökad efterfrågan, säger Margareta Kitlinski, till Sydsvenskan.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag