Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sperma har blivit en handelsvara i Växjö

Mot olika former av ersättning har åtminstone två killar i Växjö sålt sperma till tjejer som velat bli gravida. Foto: Michael Howell

En ölrunda och tvåhundra kronor var priset för en kopp sperma.

RFSL har hittade flera fall där killar i Växjö säljer sin säd mot ersättning och utesluter inte att det förekommer fler.

– Frågan är om de verkligen tänkt igenom riskerna, säger Joacim Benes, ordförande i RFSL i Kronoberg.

På uppdrag av Smittskyddsinstitutet håller RFSL i Kronoberg på att kartlägga hur utbredd den manliga prostitutionen är i Växjö.

– Vi hade en hypotes om att vi skulle komma i kontakt med fem sex stycken på de här tre åren, men så här långt har vi kommit i kontakt med 56 killar, säger Joacim Benes.

Men undersökning visar att det inte bara är sex som säljs. Ett fenomen som uppmärksammats är försäljning av sädesvätska. Mot olika former av ersättning har åtminstone två killar i Växjö sålt sperma till tjejer som velat bli gravida.

– I det ena fallet var det två tjejer som velat skaffa barn och misslyckats med landstingets hjälp och inte ville åka till Danmark. Så då sökte de sig till sin bekantskapskrets och snubblade på en kille som kunde ställa upp, säger Joacim Benes.

I det andra fallet handlar det om en singeltjej som inte ville betala för att få hjälp från landstinget. En kille ska då ha erbjudit sig att ge henne en mugg med sperma mot ersättning.

– Hon ska ha betalat i en ölrunda och 200 spänn, säger Joacim Benes.

I båda fallen som hittats i Växjö handlar det om personer som känner varandra – om än på lång väg, menar Joacim Benes.

Risk för smittor

Han pekar dock på att paren utsätter sig flera risker i och med donationen. Samtidigt upplever han medvetenheten som hög.

– Frågan är ändå om de verkligen har tänkt igenom det här och hur det kommer att påverka deras liv innan de tackar ja. Skulle det komma in en hiv-smitta i den här kretsen, ja, då har vi en tjej som kan bli smittad och så har vi ytterligare ett fall.

Men om det handlar om ett fenomen eller några enstaka händelser vågar Joacim Benes inte uttala sig om. Men han utesluter inte att det kan finnas fler.

– Är det en attitydsvängning, att tjejer väljer en partner och sedan är beredda att erbjuda något för att få den partners avkomma? Eller handlar det om något annat? Jag kan bara spekulera.

Projektet avslutas i december 2014.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!