Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spenderade tusentals kronor på vägskyltar – Trafikverket säger nej

För att få ner hastigheterna i Eslöv köpte kommunen in flera digitala fartskyltar - men Trafikverket vägrar sätta upp dem. Foto: ALEXANDER CARLSSON / ALEXANDER CARLSSON GT/EXPRESSEN

Eslöv kommun köpte in tolv digitala fartskyltar för 400 000 kronor.

Men Trafikverket vägrar sätta upp skyltarna längst sina vägar och nu har de blivit kvar i ett förråd, skriver Skånska dagbladet.

– Tyvärr tyckte Trafikverket att skyltarna inte har någon hastighetssänkande effekt, säger tf. gatuchef Magnus Hall, till tidningen. 

Skyltarna visar med digitala siffror vilken hastighet bilarna är uppe i. Om någon är uppe i en för hög hastighet blinkar skyltarna rött och tanken är att detta ska förmå bilister att sänka hastigheten.

I november fick Eslövs kommun ett sent statsbidrag och köpte in tolv sådana skyltar, rapporterar Skånska Dagbladet. Skyltarna kostade totalt 400 000 kronor och tanken var att de skulle placeras på vägar där bilister ofta kör för fort. 

Men Trafikverket vill inte ha de digitala skyltarna vid sina vägar. Därför har skyltarna inte satts upp, utan är fortfarande kvar i ett förråd. 

– Tyvärr tyckte Trafikverket att skyltarna inte har någon hastighetssänkande effekt och var inte beredda att sätta upp dem, säger tf. gatuchef Magnus Hall, till Skånska Dagbladet.

Ska hitta andra vägar

Skånska Dagbladet skriver att tanken till en början var att skyltarna skulle sättas upp i anslutning till genomfartslederna i byarna utanför Eslöv. 

Eftersom Trafikverket sagt nej kommer gatukontoret i stället föra samtal med vägföreningarna i byarna för att hitta andra platser där skyltarna kan sättas upp. 

– Vi har kommit överens om att vi ska få sätta skyltar på våra egna vägar, som vägföreningen äger uppe i byn. Men det är på de tre stora vägarna de hade behövts, säger Caj Lindholm, ordförande i Harlösa byalag, till tidningen. 

Enligt Caj Lindholm händer det varje morgon att bilister kör i upp till 100 kilometer i timmen på Revingevägen, som har en hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen. 

Förespårkar andra skyltar

Byalaget i Harlösa kritiserade i veckan Trafikverket för deras hantering av mindre byar. När byalaget hörde av sig till Trafikverket för att träffas och få i gång en dialog fick de kalla handen. 

– Jag respekterar de åsikterna, men tyvärr har jag ingen möjlighet att tacka ja till alla sådana inbjudningar jag får. Det är väldigt många, säger Martin Albrektsson på Trafikverket, till tidningen.

Trafikverket säger till Skånska Dagbladet att de numera förespårar andra typer av hastighetsskyltar än de som Eslövs kommun köpt in. Detta eftersom en del bilister kan tycka det är ”för roligt” att se hur snabbt de kör.

Därför förespråkar Trafikverket digitala fartskyltar som bara lyser upp när bilister kör för fort.