Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Specialteam ska få stopp på sextrakasserier på universitet

Universitetet i Lund.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Rektor Torbjörn von Schantz.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Ett permanent specialteam bestående av tre personer ska stärka arbetet mot trakasserier på Lunds universitet.

– Ett av problemen har visat sig vara att när prefekter eller andra chefer får en anmälan av den här typen så har de svårt att hantera det, för det är ärenden som förekommer sällan. Då vill vi ha ett team dit de kan vända sig och få råd och stöd, säger rektor Torbjörn von Schantz till Sydsvenskan.

En undersökning som presenterades i februari visade att en av fyra kvinnliga studenter och anställda vid Lunds universitet har utsatts för sexuella trakasserier. 

Därefter togs förslag fram på hur arbetet för att förhindra sexuella trakasserier kan stärkas. Universitetet har utifrån dessa rekommendationer avsatt pengar till ett permanent specialteam som kommer att byggas upp under hösten.

Teamet, som ska bestå av tre personer, ska ha kompetens inom diskrimineringsrätt och arbetsrätt. Specialteamet ska förutom att arbeta förebyggande även hjälpa till vid handläggning av akuta ärenden.

Rektorn: ”Viktigt att det inte bemöts med tystnad”

Det nya teamet är tänkt att bli ett viktigt verktyg i arbetet mot sextrakasserier.

– Mycket är ju en fråga om kultur. Det finns högröstade personer som har hävdat att sexuella trakasserier inte är något problem vid Lunds universitet. Då är det viktigt att det inte bemöts med tystnad utan med fakta, säger Torbjörn von Schantz till tidningen.

Och det viktiga enligt rektorn är att få fram just fakta.

– Förekommer detta, och i vilka miljöer förekommer det? Det finns också en speciell hierarki på Universitetet som kan inbjuda till sådant beteende. Det var den typen av saker vi ville veta, säger Torbjörn von Schantz till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!