Specialisten: "Hon rör om ordentligt i grytan"

Ida Nilsson.
Foto: Pressbild

Bra tajmning och många heta debattämnen samlade i en text. Det tror Ida Nilsson, specialist på sociala medier, ligger bakom "Klara Anderssons" delningsuccé.

– Genom att ha en extremt folklig person i mitten av detta rör hon om ordentligt i grytan, säger Ida Nilsson.

Dagen efter Melodifestivalens Andra chans och på självaste internationella kvinnodagen gav sig bluffbloggaren "Klara Andersson" på Hasse "Kvinnaböske" Andersson. I det flitigt delade inlägget anklagar bloggaren "Kvinnaböske" både för att vara sexist och rasist.

Ida Nilsson, som jobbar på kommunikationsbyrån Change och har specialiserat sig på sociala medier, förklarar delningssuccén så här:

– Om man tittar generellt sett på det som får spridning i sociala medier så är det sådant som väcker känslor. Man kan bli arg, det kan väcka medkänsla eller ha humor. Då vill man gärna dela med sig.

Väcker känslor

En annan faktor som höjer delningspotentialen är att inlägget bjuder in till ställningstagande. Att "Klara Andersson" dessutom tar upp ämnen som jämlikhet, rasism, invandring och väljer att sätta en folklig person i mitten tror hon också bidrar.

– Jag tror aldrig någon någonsin målat upp Hasse Andersson på det här sättet. Många undrar nog hur någon kan skriva så här, samtidigt som det tar upp ämnen som alla har en åsikt kring.

En annan anledning till att många valt att dela blogginlägget tror Ida Nilsson beror på att det, i alla fall vid en första anblick, ser väldigt äkta ut. Det ser ut som det finns en riktig person bakom, säger hon.

– Det är en bild på henne, den känns personlig. Om man inte börjar grotta i det ordentligt så känns det väldigt trovärdigt vilket förstås också kan bidra till spridningen.

Oklart syfte

Men något tydligt syfte med texten har Ida Nilsson svårt att peka ut.

– Antingen är det någon som faktiskt tycker så här och vill skapa en debatt. Eller så är det någon som ser det som en rolig grej och se vad det ger för resultat. Men någon form av reaktionen känns det ju som att avsändaren bill skapa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!