Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkas av domstol efter prat på bussen

Rättegången i Drottninghögsmålet inleddes i Malmö tingsrätt i februari men flyttades i förra veckan över till Helsingborgs tingsrätt.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En nämndeman vid Helsingborgs tingsrätt tvingades på fredagen lämna sitt uppdrag i en stor narkotikarättegång.

Enligt Helsingborgs Dagblad hade hon pratat om målet ombord på en buss.

– Även om det inte är fullt klarlagt vad nämndemannen sa kan hennes opartiskhet i målet ifrågasättas, anser lagman Ylva Norling Jönsson.

Rättegången i det stora så kallade Drottningshögsmålet pågår vid Helsingborgs tingsrätt sedan i februari och väntas inte vara över förrän i december.

Just nu har 65 huvudförhandlingsdagar av totalt 105 inplanerade klarats av.

På fredagsmorgonen skrev Helsingborgs Dagblad om hur nämndemannen ”ombord på en buss på väg till rättegången diskuterade målet med en nämndemannakollega”.

Nämndemannen ”beklagade sig för att de åtalade går på toaletten ofta och säkert sms:ar under toalettpauserna”.

”Borde vara häktade i ett år till” 

Under samtalet framförde nämndemannen åsikten att de åtalade – som nu varit häktade i ett år – ”borde vara häktade i ett år till”.

”Ledaren är väl 22, han är väl värst”, hördes nämndemannen säga.

Artikeln väckte uppmärksamhet. Advokat Markus Bergdahl, som försvarar en av de åtalade i Drottninghögsmålet, ansåg att nämndemannen var jävig.

– Det är ett solklart ställningstagande i skuldfrågan. Hon tycker att de är skyldiga, säger Bergdahl till HD.

Strax före klockan 14 på fredagen kom tingsrättens svar på kritiken. Nämndemannen kan uppfattas som partisk och stängs av på sex månader – med omedelbar verkan.

Bristande respekt för systemet

– Uttalandena kan också uppfattas som ett uttryck för en bristande respekt för rättssystemet eller parterna i processen, säger Ylva Norling Jönsson.

– Eftersom detta kan skada allmänhetens förtroende för rättsskipningen har hon i dag stängts av från sitt uppdrag som nämndeman.

Beslutet att stänga av en nämndeman påverkar inte tidsplaneringen, heter det.

– Målet fortsätter som planerat på måndag med två juristdomare och två nämndemän, säger Ylva Norling Jönsson.