Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spåret: Cyklister vid mordplatsen

En man sköts ihjäl i Malmö på lördagskvällen. Ytterligare en man skadades. Foto: Karsten Petersen
Polisen spärrade av ett område kring Kronetorpsgatan efter skjutningen. Foto: Fritz Schibli
Området var fortsatt avspärrat under natten. Foto: Fritz Schibli
Polisen under nattens insats på platsen, man var också på plats vid sjukhuset. Foto: Fritz Schibli
Den ena av de skjutna männen hittades i en grå bil. Foto: Fritz Schibli
Kronetorpsgatan spärrades av. Foto: Fritz Schibli
"Jag känner mig hyfsat trygg men många känner sig nog otrygga", säger Josef Malmgren, 51, som bor i området. Foto: Fritz Schibli
"Det här är första gången det kommer nära en. Annars är det mest i tidningar man läser om det. Det är ett sjukt klimat", säger Chano Dewens, 43. Foto: Fritz Schibli
1 / 9

En 23-årig man sköts till döds och en 22-årig man skadades allvarligt i Malmö på lördagskvällen.

– Det lät som fem skott i rask takt, berättar en kvinna.

Nu efterlyser polisen tips om två personer som sågs lämna platsen på cykel.

Klockan 22.13 kom larm om att en skottskadad man hittats i en grå bil, som kraschat in i en parkerad bil vid ett bostadshus på Kronetorpsgatan. Bilen stod på snedden, hade en dörr öppen och lysena igång. Glassplitter låg på gatan. 

Bilen är skriven på en känd kriminell som tidigare dömts för grovt vapenbrott efter att ha haft ett automatvapen med ammunition i bilen. Mannen hade erkänt att det var hans och sagt att han tidigare blivit beskjuten.

– Vi fick in flera uppringare som berättade om en skottlossning. Den första patrullen som kom till platsen hittade en krockad bil och en person som var skjuten i den. Man påbörjade hjärt- och lungräddning tills en ambulans förde honom till sjukhus, säger Eddie Rosander, yttre polisbefäl.

"Trodde att det var raketer"

Flera personer som bor på gatan blev vittnen till händelsen.

– Jag hörde skotten. Det lät som fem skott i rask takt, säger en kvinna.

En man såg en kille fly i riktning mot Sege park och två andra killar som flydde söderut på Kronetorpsgatan. Han såg även en bil köra i väg norrut på gatan.

– Jag såg allt från mitt sovrum. Först trodde jag att det var raketer som jag hörde och kollade ut genom fönstret. Jag såg en bil som snabbt vände och körde i väg. Jag såg sen hur en kille flydde mot Sege park och två som flydde åt andra hållet. Sen kom polisen.

Hittades i lägenhet 

Kort därpå hittade polisen ytterligare en skottskadad man i en lägenhet i närheten, på Segevångsgatan. Polisen tror att båda männen sköts i bilen och att den ene tog sig till lägenheten för att larma ambulans. De är kända av polisen. 

– Vi tror att båda männen sköts utomhus på gatan vid samma tillfälle. En skadad man tog sig sedan till en lägenhet i närheten, säger Calle Persson, informatör vid vid polisens ledningscentral i region Syd.

Strax före klockan 23.30 meddelade Skånes universitetssjukhus i Malmö att en av männen avlidit. Enligt polisen var det den 23-årige mannen som hittats i bilen som dog. Anhöriga underrättades.

Säkrade spår

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök och mord. Tekniker och vapenhund sökte igenom platsen efter spår. Polisen höll vittnesförhör och knackade dörr. Sent på lördagskvällen dröjde sig flera boende kvar på gatan. 

– Det är skrämmande. Det har varit skottlossningar på andra sidan stan men nu är det här. Vi behöver fler poliser. Jag känner mig hyfsat trygg men många känner sig nog otrygga, säger Josef Malmgren, 51.

– Man blir lite chockad. Normalt sett är jag ganska trygg. Det här är första gången det kommer nära en. Annars är det mest i tidningar man läser om det. Det är ett sjukt klimat, säger Chano Dewens, 43.

Två cyklister söks

Under söndagsförmiddagen gick polisen ut med nya uppgifter. Enligt polisen sågs två personer lämna mordplatsen på cykel. Polisen vädjar till allmänheten om fler vittnesmål kring händelsen.

– Har man sett någonting så måste man höra av sig. Minsta lilla detalj är viktig. Det kan vara vad som helst som man tycker sticker ut, säger Eddie Rosander.

Den 22-årige mannen som skadades vårdas på sjukhus. Skadeläget beskrivs som stabilt. Ingen misstänkt gärningsman är gripen.