Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåren i Sverige efter Hitlers Nazityskland

Här vajar nazistflaggan i Malmö. Enligt ett hemligt dokument som Kvällsposten tagit del av bedrevs en hemlig verksamhet på det annars öppna konsulatet.Foto: HENNING STENBERG
Ett flygplan av den här modellen hittades i danska Birkelse på Jylland tidigare i år. Foto: Arkiv
Bilden på Adolf Hitler är från en begravning.

Efter Adolf Hitlers fall 1945 poppar fortfarande spår från Nazityskland upp i neutrala Sverige.

Hemliga dokument har avslöjats, nedskjutna plan har hittats och spår av bomber upptäckts. Dessutom skissade tyskarna på en hemlig attackplan mot Sverige – som aldrig sattes i verket.

– Så länge Sverige fortsatte exportera fanns det inget behov av att invadera, säger Ulf Zander, professor vid Lunds universitet. 

Segerdagen 1945 kallas den dag då Tyskland kapitulerar. Datumet varierar: i Ryssland och det som tillhörde Sovjetunionen inträffade det den 9:e maj och i övriga världen den 8:e maj.

Delar av Europa låg ockuperat av Adolf Hitler – bland annat Norge och Danmark. 

Neutrala Sverige var aldrig i skottgluggen. Men det saknas inte spår och fynd i Sydsverige efter Hitlers framfart.

Kraschat plan

"Ett runt eldsken, vilket liksom blixtrar till". 

Det är en observation från Falsterbo fyr som gjordes 1944 när ett Focke-Wulff FW-200 blev nedskjutet av Hitlers styrkor. Teorin är att planet – som var på väg från Berlin till Stockholm – misstogs vara ett amerikanskt bombplan. Det fanns vissa likheter i planens utseende framifrån. 

I Kämpingebukten utanför Falsterbo i Skåne hittades planet 2011. 

– Absolut var det så att man var intresserad av Sverige och Sydsverige. Men man ville hellre ha ett inflytande här än att invadera och ockupera. Det skulle ta stora resurser från den tyska krigsmakten som slogs på flera fronter, berättar professorn Ulf Zander, vid Lunds universitet.

Sverige bombades under andra världskriget. 

 

LÄS MER: Jakten på Hitlers försvunna plan

 

Men det där låter värre än vad det egentligen är – och det var något som Sverige inte tog lätt på. 

– För Sverige handlade det mycket om trovärdighet: att skydda sitt territorium. Det har varit några gånger som flyg har kommit ur kurs och bombats. Det har hänt på Öland där det fälldes bomber, precis som det fälldes bomber utanför Lund, men det har med största sannolikhet varit helt oavsiktligt.  

– Stridsflyg som hamnade här gjorde antingen en felnavigering, var skadeskjutet eller en tredje variant: piloten eller besättningen ville inte fortsätta kriget och nödlandade i Sverige. 

Kullager och järnmalm

Nazityskland var ju intresserat av Sydsverige. Geografiskt låg området bra, redan på 40-talet fanns goda förbindelser med ockuperade Danmark och det var nära Tyskland. 

Det har i efterhand framkommit uppgifter kring Adolf Hitlers planer på ett nazistiskt läger i Sjöbo. Men utan dokumentation har det aldrig gått att bevisa. 

Men det finns betydligt säkrare uppgifter på att Hitler och Nazityskland skissade på en hemlig attackplan mot Sverige.

– Man såg Sverige som väldigt viktigt. Inte minst för att tillhandahålla sådant som Tyskland inte klarade av på egen hand. Kullager och järnmalm som såldes och transporterades dras ofta upp som exempel, säger Ulf Zander.  

– Så länge Sverige fortsatte exportera fanns det inget behov av att invadera. Sen vet man ju att man tog fram anfallsplaner. Men det gör man i alla krig. 

Adolf Hitler var Nazi-Tysklands diktator 1933–1945.Foto: AP / TT

"Underjordisk verksamhet"

Spionageverksamhet tros ha bedrivits i Sverige, både från de allierade och från tyskarna. Stockholm beskrivs som en spioncentral där underrättelsetjänsten hade sin utgångspunkt. 

Men det pågick även öppen tysk verksamhet i Sverige. I Malmö fanns ett tyskt konsulat.

Det i sig var inga konstigheter. Det hade ju flera andra länder också.

Vad som är intressant med konsulatet i Malmö är det tips som den svenska underrättelsetjänsten fick 1942. Då hette det att nazityskarna bedrev en intensiv verksamhet med att köpa strategiskt viktiga byggnader i Malmö. 

Samtidigt vajade den tyska naziflaggan på balkongen från konsulatet. 

Enligt det hemliga dokument som Kvällsposten tagit del av beskrevs en "mycket intensiv tysk, underjordisk verksamhet i Malmö". 

– Jag vågar mig inte på att svara på om det fanns en specifik sambandscentral i Malmö, kommenterar Ulf Zander allmänt om konsulatet. 

 

LÄS MER: Svenska nazister stred för Hitler i Malmö 

 

Påtryckningar

Sveriges neutralitet pendlade över något i slutet mot krigstiden. 

När Sverige år 1944 insåg vilka som skulle stå som vinnare på Segerdagen 1945 stoppades handeln med värdefulla varor med Tyskland. 

– Det var framför allt påtryckningar från västallierade. Man formulerade det som att "vi är fullt medvetna om att ni samarbetar med Nazityskland. Ni förstår också vem som vinner kriget, och då kommer i ihåg vem som står på vår sida.", säger Ulf Zander. 

– Då var man i Sveriges regering inte dummare än att lyssna. 

Bytte språk

Traditionellt sett blickade Sverige mot Tyskland. Många i Sverige hade ett stöd för Tyskland – men inte nödvändigtvis för Adolf Hitler. 

Men så fort kriget var över tog man i stället efter mot USA och Storbritannien.

– Vi ställde inte nazister inför rätta. Men vi var måna om att brännmärka de som varit nazisympatisörer. De trängdes ur offentligheten. I samband med detta sköts intresset bort från den tyska kulturen. Ett tecken på detta, en bekräftelse, är att man 1946 byter språk och engelska blir första främmande språk i skolan. Sedan mitten av 1800-talet har man haft tyska. Det är en symbol för den kulturella omorienteringen, säger Johan Östling vid Lunds universitet.