Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spårade stulna datorn – men polisen gav upp

Trots att Daniel Nilsson la en dag på att spåra en misstänkt datortjuv – och kunde presentera namn, bild och adress på den misstänkte – så inleder polisen ingen förundersökning.
Foto: Peter Åklundh/Kristianstadsbladet

Daniel Nilsson la en dag på att spåra tjuven som gjort inbrott i hans matvagn till ett hus i Olofström.

Trots namn, bild och adress på den misstänkte inledde polisen ingen förundersökning i brist på uppslag.

– Jag överklagar gärna det beslutet men det känns dömt på förhand, säger Daniel Nilsson som driver Smörgåsvagnen i Kristianstad.

Det var Kristianstadsbladet som var först med att berätta om Daniel Nilssons privatspaning. Daniel, som äger en Smörgåsvagnen på Tegelbruksvägen, upptäckte stölden tidigt förra måndagen. Det fanns färska brytmärken på dörrkarmen, och ett par lås var forcerade. När Daniel Nilsson inventerade fann han att tjuven tagit med sig lite blandat gods.

Dator, kaffekokare, några plattor dricka, choklad, några (gamla) baguetter, lite kaffe. De hade kort sagt tagit lite vad som fanns.

– Plus en kaffemugg och en påse bitsocker, berättar Daniel Nilsson.

Polisen hade inte tid

Stölden polisanmäldes 05.15 och då fick Daniel besked om att polisen inte hade tid att åka ut för en brottsplatsundersökning eftersom de hade händerna fulla med att reda upp ett inbrott i Sölvesborg där godset landat i en lägenhet i Kristianstad.

Daniel Nilsson fick hålla stängt ett par timmar för att komplettera lagret. På eftermiddagen fick han dock upp ett eget spår. Telefonen plingade till och tack vare hans spårningsprogram kunde Daniel utläsa att hans laptop öppnats på en adress i Olofström.

Daniel följde spåret till adressen och kom till ett flerfamiljshus. Indicierna blev fler och fler när han tittade in i de parkerade bilarna. I en av dem, parkerad en 20 meter från den utpekade trappuppgången, låg tomma chokladpaket och drickaflaskor.

Signalementet motsvarade precis de drickor (Mer, Pucko) och choklad (Kexchoklad, Snickers) som stulits ur vagnen.

– Allting stämde. Det fanns inget annat i bilen än grejor som matchade stöldgodset, säger Daniel Nilsson som fortsatte hålla platsen under uppsikt.

Var på hugget och filmade

Strax kom en yngre man ut ur en av trappuppgångarna, gick in i bilen och fipplade med något innan han återvände in i huset.

Daniel Nilsson var på hugget och filmade.

Han ringde till polisen i Blekinge och berättade om sina iakttagelser.

– Och efter mycket tjat skickade de en patrull.

Patrullen ansåg inte att det fanns "skälig" misstanke för husrannsakan. En bil med snaskpapper kan lika gärna tillhöra en barnfamilj som en presumtiv inbrottstjuv. Dessutom var adressen inte mer definierad än till en trappuppgång med flera lägenheter i. Den aktuella bilen stod registrerad på boende i en annan blekingsk ort.

– Men jag hade ju killen på bild så man tycker ju att de hade kunnat knacka på åtminstone och se om han öppnade bara. Det behöver man ju ingen husrannsakan för, säger Daniel Nilsson som menade att han "stångade pannan blodig" i sina försök att hjälpa polisen.

Förundersökning inleddes inte

Med hjälp av bilregistret och lite letande på sociala medier hittade han en tydlig koppling mellan bilen, killen på bilden och adressen. Men de uppgifterna bet inte. Redan samma kväll som anmälan gjordes fattade polisen ett beslut om att inte inleda förundersökning i Daniel Nilssons ärende.

Kristianstadsbladet har talat med Kurt-Erik Gunnarsson som tjänstgjorde som inre polisbefäl i Blekinge under den aktuella kvällen. Han bekräftar att han hade kontakt med patrullen efter besöket i Olofström men anser att ansvaret ligger på polisen i Kristianstad.

– Det är väl ett brott som skett i Kristianstad och de uppgifter jag fick var inte tillräckliga för att göra husrannsakan eller gå vidare. Hade jag fått sådana uppgifter hade jag kunnat samarbeta med Kristianstad, men det var för lite, säger han till KB.

Nu är datorn borta

Målsägaren själv menar att han blivit både misstrodd och bollad mellan de olika polisområdena. Han har möjlighet att överklaga beslutet och få ärendet omprövat. Nya uppgifter och uppslag kan motivera att en förundersökning tas upp igen.

Fast att säkra spår efter ett inbrott som är mer än en vecka gammalt kan bli tufft. Och datorn, som gav ifrån sig spårsignalen, har inte hörts av.

– Var den befinner sig nu har jag ingen aning om, säger Daniel Nilsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!